in

Bilmeniz Gereken ve En Çok Kullanılan 9 Kripto Para Terimi!

kripto para terimi - kripto para terimleri - bilinmesi gereken kripto para terimleri
kripto para terimi - kripto para terimleri - bilinmesi gereken kripto para terimleri

Bilmeniz Gereken ve En Çok Kullanılan 9 Kripto Para Terimi!

Bu içeriğimizde 9 kripto para terimi temelinde en çok kullanılan kripto para terimleri konusunu ele alıyoruz.

Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla devrim niteliğindeki büyük değişim başladı. Hayatımıza onlarca terim, haber, teknoloji ve onlarca kripto para girdi. Bu içeriğimizde en çok kullanılan ve herkesin bilmesi gereken 9 ripto para terimini ele alacağız.

Bir Twitter sesli sohbet yayınında, Clubhouse etkinliğinde, YouTube’da ya da Twitch gibi bir platformda bu kelimelerle karşılaşmanız mümkün. Çünkü kripto para ekosistemindeki birçok kişi bu kelimeleri sık sık kullanıyor.

İçeriğimize geçmeden önce bu içeriğimizin herhangi bir yatırım tavsiyesi içermediğini hatırlatmak istiyoruz. Kişiler yatırımlarından ve risklerden tamamen kendileri sorumludur. Hadi gelin başlayalım!

1. Blok Zinciri (Blockchain):

Başlıktan da anlaşılacağı üzere Blockchain, Türkçe’ye blok zinciri olarak geçmiştir. Birçok kişinin konuşmasında ya da sohbetinde blokchain kelimesini duyabilirsiniz. Bu yüzden ilk maddede bu kelimeyi ele aldık. Her kripto para işlemi, blok zinciri olarak bilinen sanal bir deftere işlenir, doğrulanır ve kaydedilir. Birisi kripto para birimini kullanarak satın aldığında veya sattığında, bu sanal deftere başka bir giriş yapılır. Bu defterde yazan her şeyi herkes görebilir. Asla silinmez ve değiştirilemez. Blok zinciri temelde merkezi olmayan bir yapıya sahip. Blok zincirde her işlem zaman damgalıdır ve ayrı ayrı şifrelenir.

2. Fiat:

Ne düşündüğünüzü biliyorum: “Fiat’ın araba olduğunu sanıyordum.” Kripto para piyasasında tabii ki araba değil. Fiat para, devlet tarafından piyasaya sürülen para birimleri için geçerli. Amerika Birleşik Devletleri’ndeyseniz, bu ABD doları anlamına geliyor. Türkiye’de yaşıyorsanız Türk Lirası anlamına geliyor. Sanal değil, reel paradır. Kripto para ise sanaldır.

3. Altcoin:

Bitcoin dışında ortaya çıkan coinlere/tokenlara verilen bir addır. Örneğin; Ethereum, Avax, Litecoin veya başka bir kripto para altcoin olarak tanımlanıyor.

4. Borsa:

Kripto para birimi satın almak için bir borsa ile başlamanız gerekiyor. Borsalar hem kripto para alabileceğiniz hem de satabileceğiniz bir yerken aynı zamanda global borsalarda farklı işlemleri de gerçekleştirebilmeniz mümkün. Bu kripto para borsalarının resmi web sitelerinin yanında mobil uygulamaları da mevcut. Örneğin herhangi bir global borsada kaldıraçlı işlemleri gerçekleştirebilirken aynı zamanda takas işlemleri de gerçekleştirebiliyorsunuz.

5. Cüzdan:

Temel olarak bir kripto para cüzdanı, dijital para biriminizi saklamanıza ve almanıza izin veren bir uygulama veya fiziksel depolama cihazıdır diyebiliriz. Cüzdanlar birden fazla kripto para birimi için aktif bir şekilde çalışabilirler. Yani kısaca bir sanal ya da fiziksel cüzdan sadece Bitcoin için değil, birçok kripto para için piyasada. Bu cüzdanlar sıcak veya soğuk cüzdan olarak ayrılıyor. Daha detaylı bilgileri Sıcak Cüzdan Nedir? Sıcak Cüzdanın Artı ve Eksileri! veya Donanım Cüzdanlarının Artıları ve Eksileri! Cüzdanlarda Aranan Özellikler! başlıklı içeriklerimizden erişebilirsiniz.

6. Madencilik:

Madenciliğin yarattığı Bitcoin ile ilgili bu terimi muhtemelen duymuşsunuzdur. Bilgisayarlar, karmaşık matematik problemlerini çözerek kripto para madenciliği yaparlar.

Sonsuz arza sahip birkaç kripto para birimi olsa da, çoğunun bir limiti var. Bitcoin için bu sınır 21 milyon. Eğer herhangi bir kripto paraıın madenciliği yapılabiliyorsa bunun güçlü bilgisayarlarla yapıldığını hatırlatmak istiyoruz.

7. DeFi:

DeFi, merkezi olmayan finans kelimesinin kısa halidir diyebiliriz. Bu terim, hükümet, banka veya başka bir finans kurumu gibi bir “aracı” olmadan gerçekleşen finansal işlemleri ifade ediyor. Yine bu konuya ilişkin DeFi – Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkeziyetsiz Finans Hakkında! başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.

8. NFT:

NFT konusunu eminiz ki birçok kişi duymuştur. Değiştirilemez token olarak da bilinen NFT’ler, çevrimiçi sanat eserlerinden şarkılara, viral videolara, makalelere, metin logolarına ve GIF’lere kadar hayal edebileceğiniz her şey için oluşturulabiliyor. Birçok kişinin sıradan gördüğü bir JPEG, milyonlarca dolara satılabiliyor. NFT Nedir? NFT Hakkında Detaylar ve Bilinmesi Gerekenler!

9. HODL:

Her ne kadar bir yazım hatasından dolayı ortaya çıksa da bu kelimenin ‘güzel yaşam için bekle’ anlamına ya da türevi bir anlama geldiği söyleniyor. Şimdi birçok kişi bunu günlük hayatta da kullanıyor. Bir kripto paranın daha fazla değer kazanacağına inanıldığı zaman ya da piyasadaki düşüşlerde ‘hodl’ kelimesini duyabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için Kripto Para Terimleri Sözlüğü! Kripto Para Terimleri Hakkında! başlığımıza göz atabilirsiniz.

İlgili: Sand Coin Nedir? Metaverse Coinlerinden Sandbox’ın Geleceği ve Projesi!

5/5 - (3 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

çevrimiçi dolandırıcılık - çevrimiçi dolandırıcılık seo - lorentlabs - LRL - siber güvenlik

Dolandırıcılık Faaliyetlerinden Kendinizi Nasıl Korursunuz?

scalping 1

Kripto Paralarda Scalping Nedir?