in

Bir Takip Sistemi Olarak Çalışan Google! Bölüm-2

google güvenliği - arama motoru güvenlği - google sizi takip mi ediyor
google güvenliği - arama motoru güvenlği - google sizi takip mi ediyor

Adresinizi Biliyor!

Google, her geçen gün iyi yönde geliştirdiği GPS ve Google Maps teknolojileri sayesinde sıklıkla bulunduğunuz yerleri, açık adresinizi ve nerelerde dolaştığınızı net olarak biliyor. Adresinizin neresi olduğunu bilmesinde en büyük yardımcısıysa Location History adındaki en büyük özelliği. Telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden bu özelliği kapatıp kapatmamak sizin elinizde. Bu özelliği kapatabilmek için tabi ki ‘konum’ bilginizi gizlemeniz gerekmektedir. Ayrıca bir VPN işinize kesinlikle yarayacaktır.

E-Postalarınız Onun Gözetiminde!

Bu şirket hakkında şüpheye düşenler ve endişeye kapılanlar pek de haksız sayılmazlar. Çünkü; sizin mail yoluyla yaptığınız yazışmaları ve kimlerle irtibat halinde olduğunuzu biliyor. Sizin için oluşturduğu profilden bunu inceleyebiliyor. Geçmişte çıkan haberlere göre Gmail’in hacklendiği ortaya çıkmış ve ardından Gmail üyelerinin bütün bilgilerinin FBI’a satıldığı bilgisi haberlerde dolaşmıştı. Doğruluğu hakkında net bir bilgimiz olmadığı gibi sadece dolaşan haberler hakkında sizi de bilgilendirmek isteriz. Gmail, Hangouts, Google+, Voice, Picasa ve Translation sayesinde çeviri yaptığınız dilleri ve hatta fotoğraflar üzerinde yaptığınız değişiklikleri bile takip edebiliyor.

Browserlarınızı Dikkatli Seçin!

A hayır, bu başlık burada işe yaramaz. Çünkü Google; siz hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın sizi her şekilde takip edecektir. Takip etmenin dışında yaptığınız her faaliyetten haberdar. Kısacası internette attığınız her adımı kayıt altına alan bir sistem ile karşı karşıyasınız. Google servislerinin en önemli özelliklerinden birisi de sesli servisleri. Sesli servisleri kullanıyorsanız Google sizin sesinizi de tanıyor! Şuanki teknoloji ile bu konu hakkında pek bir şey yapamasalar da ilerleyen günlerde bu konu kötüye kullanılabilir ve hatta size zarar verebilir.

Konum Geçmişinizi Merak Ediyor Musunuz?

Biliyorsunuz Android sistemi Google’a ait. Eğer Android kullanıyorsanız, mobil cihazınız Google’a konumunuzu gönderiyor olabilir. Bu sadece mobil cihazlar için geçerli değil. Tabi ki tabletlerde de böyle bir sorun var.

** Tüm konum geçmişinizi bu linkten görebilirsiniz: 

https://maps.google.com/locationhistory

Kullandığınız Uygulamalar ve Uzantılar Takibinde!

Kullandığınız uygulamalar ve kullandığınız uzantılar tabi ki Google’ın takibinde. Uygulama ve uzantılarınızı gizlemeniz mümkün. Fakat bu birçok kişi tarafından bilinmiyor. Telefon ve tablet uygulamalarının yanında bilgisayarda da uzantılarınızı takip edebiliyor. Verilen izinleri dikkate almak ve neyin ne olduğunu kesin olarak bilmek gerekli.

** Buradan bu bilgilerinize erişebilir ve izinlerinizi dikkatle inceleyip verilerinizi gizleyebilirsiniz: 

https://security.google.com/settings/security/permissions

Google Bilgilerimiz İle Ne Yapıyor?
Görsel Kaynak: laptrinhx

Google’dan Güvenlik ve Gizlilik Raporu Alın!

Google, kullandığınız tüm Google hizmetleri hakkında size hesap etkinliği sayfasını sunar. Hesap etkinliği sayfasından aylık olarak güvenlik ve gizlilik ile ilgili raporlara erişebilirsiniz. Google sizin aylık raporlarınızı e-posta ile size iletecektir. Böylelikle güvenliğinizi ve gizliliğinizi inceleyebilir yanlış giden bir şeyler sezerseniz konunun takipçisi olursunuz. 

** Yapmanız gereken bu linke girdikten sonra adımları takip etmek: 

https://www.google.com/settings/dashboard

Google Bilgilerimiz İle Ne Yapıyor? 

Chrome, Arama Servisi ve G-mail üçlüsünün yanına bir de Android işletim sistemini eklediğimiz zaman görüyoruz ki her noktada kontrol altındayız. Bunca veri reklam şirketlerinin pazarlama odaklı hedefler oluşturmak için seve seve canını bile vereceği dev bir potansiyel müşteri listesi anlamına geliyor. Doğal olarak bu verileri onlara sunuyor ve bu konunun ticaretini tekel olarak yapıyor. Hakkımızda daha net ve gerçek kullanıcı alışkanlığı veri tabanları oluşturmak için geçtiğimiz 15 yıl içinde tam 150’den fazla şirketi bünyesine kattı. Bunlardan bazıları kullanıcıya doğrudan ulaşabilen ve veri madenciliği yapan bildiğimiz uygulamalar olduğu gibi, reklam verisi düzenleyen kuruluşlardan oluşuyor. 150 şirket sadece buzdağının görünen kısmı. Veri madenciliği sayesinde büyük bir ticaret alanı oluşturan bu şirket, 1 gün içerisinde milyarlarca dolar kazanabiliyor.

İçeriği Oyla
google sizi takip ediyor - google güvenliği - google hesap güvenliği - arama motoru güvenliği

Bir Takip Sistemi Olarak Çalışan Google! Bölüm-1

whatsapp vs telegram - whatsapp alternatifi - whatsapp alternatifleri - telegram güvenli mi - whatsapp telegram

WhatsApp mı Telegram mı? WhatsApp vs Telegram! Hangisi Daha İyi?