in

Hash Nedir? Blockchain Nasıl Çalışıyor?

blockchain nedir - blockchain güvenli mi - kripto para nedir - kripto para - lorentlabs
blockchain nedir - blockchain güvenli mi - kripto para nedir - kripto para - lorentlabs

Hash Nedir? Blockchain Nasıl Çalışıyor?

Bu içeriğimizde hash nedir? Sorusunu cevaplarken aynı zamanda Blockchain nasıl çalışıyor? Blockchain güvenli mi? Sorularını cevaplıyoruz. Eğer siz de hash nedir? diye merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!

Gelin şimdi hep birlikte hash nedir? Sorusunun cevabına yakından bakalım.

Hash Nedir?

Blockchain’in güvenirliği ve bütünlüğü, çift harcamaların kabul edildiği veya kayıt altına aındıgı bir hileli veri veya işlem şansı olmamasından kaynaklanmaktadır.

Hashing, farklı büyüklükteki girdilerden sabit büyüklükte bir çıktı yaratma sürecine verilen isimdir. Bu işlem, hash fonksiyonları olarak bilinen matematiksel formüllerin (hashing algoritmaları olarak uygulanır) kullanımıyla yapılır. Tüm hash fonksiyonları kriptografi kullanımını içermese de, kriptografik hash fonksiyonları kripto paraların temelini oluşturur. Bu fonksiyonlar sayesinde blockchainler ve diğer dağıtılmış sistemler yüksek seviyede veri bütünlüğü ve güvenlik elde edebilirler. Bu teknolojinin arkasında yatan güvenirliğin en önemli parçası ise “HASH” yani “HASHİNG” işlemidir.

bitcoin halving
Hash Nedir?

Blockchain yani Türkçedeki tabiri ile blokzincir/blokzinciri olarak adlandırılan bu teknoloji 1990’lı yılların başında uzman kriptograf stuart haber ve scott stronetta tarafından yapılan çalışmalarla başlamıştır.

Blockchain herhangi bir merkez ya da otoriteye ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtık ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisine blockchain ya da blokzinciri denir.

Blok zincirlerinin temel işlevi dijital bilgileri, “BLOK” adı verilen ve değiştiremeyen koleksiyonlarda gruplandırmaktır. Bir blok veriyle dolduğunda, kalıcı bir kayıt haline gelebilmesi için, oldukça karmaşık bir işlem gerçekleştirilir. Her blok, her iki bloğun içeriğine başvuran bir kodla, bir sonraki bloğa bağlanır. Bu yüzden ona “zincir” denir.

Blockchain teknolojisi

Blockchain veri tabanı, yalnızca kullanıcılara değil herkese açıktır. Böylece kontrolün yapılması şeffaftır. Bir blok içinde kayıtlı olan işlemleri cüzdan adreslerini, Transaction ID (gönderim kodu) ve miktarlar herkes tarafından kontrol edilebilmektedir.

Blockchain Nasıl Çalışıyor?

Blockchain teknolojisi; anonim, dağıtık, merkezsiz ve kamusal olmasına karşın bozulamaz ve hacklenemez oluşudur. Bir bilgi kayıt zincirinin hem herkesçe erişilebilir hem de bozulamaz oluşu, bilgisayar bilimciler başta olmak üzere herkesin bu teknolojiye hayranlıkla yaklaşmasına sebep olur.

BLockchain isminden de anlaşılacağı üzere blockchain’de veriler bloklar halinde saklanır. Madenci( miner) ismi verilen ağa bağlı bilgisayarlar, işleme konan verileri bir araya getirerek şifreleme standartlarına uygun biçimde arşivler ve blok haline getirir. İşlemlerin tamamına ait veriler, nihayet özel bir fonksiyona ( hash ) dönüştürülür.

Blockchain hangi sektorleri nasil donusturebilir

Blockchain Ne Kadar Güvenli?

Blockchain’i özel kılan sadece şifreli blokları değil elbette. Açık blockchain ağlarına gönüllü biçimde bağlanan, gerçekleşen işlemler ve oluşturulan bloklar hakkında bilgi yayılmasına yardımcı olan bilgisayarlar yani node (düğüm) olsa da, dağıtık ağ sayesinde güvenlik seviyesi merkezi veri tabanlarına kıyasla katbekat artıyor. Yani kolay anlaşılması adına Bitcoin üzerinden örneklendirelim, kötü niyetli kişilerin kayıtlı verilerde değişiklik yapabilmeleri için ağın yarısından fazlasını ele geçirmeleri gerekir.

Bu oranda en düşük %51 oluyor. Bu saldırılara ise %51 saldırısı (Attack 51%) ismi veriliyor. Bu yöntemi uygulamak içinse astronomik ölçüde bilgi işlem gücüne ihtiyaç vardır. Bir kişinin ya da kurumun böylesi işlem gücüne sahip olması demek dünyadaki tüm kripto para madencilerinin sahip oldukları donanımın yarısından fazlasına tek başına hükmetmesi demektir. Bunu mümkün olup olmadığı ise bizce pek mümkün görünmüyor ama imkansız diye bir şey yoktur.

Hash nedir sorusu ile ilgili:

5/5 - (3 Oy)

1 Comments

Leave a Reply
  1. %51 atak imkansız değildir örnek olarak bitcoin gold , raven coin ya da ethereum da ethereum klasik bunlar atak sayesinde oluşan kriptolardır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

akilli-kontrat-nedir

Akıllı Kontrat Nedir? Akıllı Kontrat Ne İşe Yarar?

fomo-nedir-kripto-parada-fomo-ne-demek

FOMO Nedir? Kripto Paralarda FOMO Etkisi Nedir?