in

Evdeki İnternetiniz Güvenli Mi? Hemen Güvenli Hale Getirin!

evdeki internetiniz güvenli mi - güvenli internet - siber güvenlik - lorentlabs
evdeki internetiniz güvenli mi - güvenli internet - siber güvenlik - lorentlabs

Evdeki İnternetiniz Güvenli Mi? Hemen Güvenli Hale Getirin!

Evinizin güvenliğini herkes gibi önemsiyorsunuz. Peki evinizdeki internet ağınızın güvenli olup olmadığını biliyor musunuz? Güvenli internet ağı için nasıl çalışmalar yaptınız? Kullandığınız akıllı cihazlarınızın sürekli internete bağlı mı? Tanıdığınız kişilerle ya da misafir çocuklarıyla Wi-Fi şifrelerinizi paylaşıyor musunuz? Evdeki internetiniz güvenli mi sorusu ile bu içeriğimizde Wi-Fi güvenliği konusunu ele alacağız.

1. Cihaz güvenliğinizi sağlayın:

Evdeki internetinizin güvenliği konusunda herhangi bir bilginiz olmayabilir. Fakat başlangıç olarak cihaz güvenliğimizi sağlamamız gerekiyor. Bu, kesinlikle önemli bir başlangıç. Bilgisayar, telefon, tablet veya internete bağlanabilen diğer bütün cihazlar kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşabilir ve kişisel bilgilerinizi ele geçirirken aynı zamanda cihazlarınıza da zarar verebilir. Bu yüzden ilk önce cihaz güvenliğini ele almamız ve bu konuyu çözmemiz gerekiyor.

Özellikle akıllı telefon ve tabletlere ücretsiz uygulamalar indirirken dikkat etmek gerekiyor. Ücretsiz uygulamaların nasıl para kazandığını az çok biliyorsunuz. Fakat hatırlatmak veya bilmeyenlere söylemek için tekrar etmeliyiz.. Ücretsiz uygulamalar, müşterilerine (kullanıcılarına) hedeflenmiş reklamlar göstererek kişilerin belli bilgilerini alır, toplar ve analiz eder. Birçok uygulama bu bilgileri üçüncü şirketlere, şahıslara ya da kurumlara satar. Bu şekilde de ek gelir elde ederler. Bir uygulama indirirken hangi verilerinize erişmek istediğine, ne kadar yer kapladığına, üreticisine, yorumlarına ve değerlendirmesine göz atmak kesinlikle yararlı olacaktır. Unutmayın; cihazlarınızı korumak için mutlaka bir antivirüs kullanmalısınız. Akıllı Telefon Güvenliği: Telefonları Güvende Tutmanın 13 Yolu!

2. Wi-Fi ağınızı kontrol edin:

Evinize internet bağlattığınız zamanı hatırlıyor musunuz? İnternet servis sağlayıcınızın teknik servisinin geldiği o zamanı.. İnternet servis sağlayıcıları, müşterilerine ücretsiz modem verirler. Sonra bu modemi adlandırır ve modemin arkasındaki parolayı asla değiştirmeden giderler. (Bazı teknik servis çalışanları parolanızı dilediğiniz gibi ayarlamak istiyor. Fakat bunu siz yapmalısınız.) Modem parolanızı değiştirdikten sonra değiştirmeniz gereken daha önemli bir parola var. Modem arayüz parolası. Modeminizin arayüzüne admin ve parola bilgilerinizi girdikten sonra (modem marka, model ve ISS’ye göre değişkenlik gösterebilir) bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bu uyarıya göre modem arayüzü parolanızın değiştirilmesi istenir. Eğer ‘Atla’, ‘Geç’, ‘Daha sonra hatırlat’ gibi bir butona tıklamayıp parolanızı güncellerseniz kesinlikle doğru bir tercih yapmış olursunuz. Bu işlemi hala yapmadıysanız mutlaka vakit kaybetmeden yapın.

Yukarıda sorduğumuz bir soruyu hatırlatmak istiyorum.. Evinize misafir çocukları ya da yakınlarınız geliyor ve modeminize giriş yapmak istiyorsa onlar için mutlaka misafir ağı oluşturmayı unutmayın.

3. Sizi takip edenleri fark edin:

İnterneti sadece sosyal medya için ya da işlerimiz için kullanıyor olabilirsiniz. Biliyorum hiçbiriniz suç işlemediniz ya da suça meyilli değilsiniz. Fakat internetteki mahremiyet konusunun bir suç işlemekle alakalı olmadığını artık anlamamız gerekiyor. İnternet kullanıcılarını insan yapan belli verilerin toplanılmasına göz yummamalısınız. Tanımadığınız ya da bilmediğiniz kişiler sizlerin korkularını, sevinçlerini, endişelerini, sevdiğiniz rengi ya da hangi partiye oy verdiğinizi bilmemeli. Peki bilirse ne olur? En basit haliyle belli propaganda araçları sayesinde etkilemesi kolay olur. Bu, dünyanın birçok yerinde aktif bir şekilde uygulanan ve işe yarayan bir yöntem. Özellikle seçim süreçlerinde ciddi bir etkisi var. Siber dolandırıcılar ya da siber korsanlar sizi takip edebilir, cihazınıza erişmek isteyebilir. Bunun için de internet ağınızı kontrol etmek istemeleri şaşırtıcı olmaz. Bu yüzden izleyicileri ve takip edenleri mutlaka ciddiye alın. Birisinin PC’nizde Gözetleme Yapıp Yapmadığını Anlamanın 4 Yolu!

4. USB cihazlarına ve CD’lere dikkat!

USB bellek dediğimiz şey oldukça küçük bir şey. Hepimizin vardır, bunun ne olduğunu biliyorsunuz. Bazıları o kadar güzeller ki gördüğünüz an sırf tatlı görünüyor diye almak istersiniz. İşte bu tür yöntemlerle cihazlara ve ağınıza sızabiliyorlar. Nasıl mı? Güzel görünen ve ilginizi çekebilecek bir USB cihazını yerde bulduğunuzu düşünün. Bunu alıp kullanmanız sizi tehlikeye sokabilir. Bu tür bir yerlerde bulduğunuz USB, CD veya benzeri şeyleri asla ama asla cihazlarınıza takmayın. Bu basit bir saldırı yöntemi olabilir. Çok uçuk bir örnek vermek istiyorum. (Spoiler içerir!) Mr. Robot dizisini hatırlayanlar olacaktır.. Bu dizinin bir bölümünde CD satan bir siber korsanın rap müzik yaptığını ve CD’yi hedef kişiye satmaya çalıştığını görüyoruz. Günlerce CD’yi satmaya çalışan siber korsan sonunda hedef kişiye CD’yi satar ve hedef kişi CD’yi bilgisayarına yerleştirip çalıştırdığı an hayatı birazcık değişir. İzleyenler hatırlayacaktır o sahneleri.. İşte bu yüzden cihazlarına bilmediğiniz ve güvenmediğiniz herhangi bir şeyi takmayın ya da bağlamayın.

Evdeki internetiniz güvenli mi sorusunun farklı cevaplarına Lorentlabs‘ın siber güvenlik kategorisinden ulaşabilirsiniz.

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

facebook dolandırıcılıkları - facebook dolandırıcılığı - sosyal medya facebook

Facebook Dolandırıcılıkları Arttı! Nasıl Korunmanız Gerektiğini Anlattık!

spotify ipuçları - spotify güvenliği - siber güvenlik - spotify hacklendi mi

Spotify için En İyi 8 İpucu ve Püf Noktası!