in

Güçlü Şifre Testi! Güçlü Bir Şifre Nasıl Oluşturulur?

güçlü şifre testi - güçlü parola testi - parola testi - güçlü parola nasıl oluşturulur - güçlü şifre nasıl oluşturulur - şifre parola oluşturma
güçlü şifre testi - güçlü parola testi - parola testi - güçlü parola nasıl oluşturulur - güçlü şifre nasıl oluşturulur - şifre parola oluşturma

Güçlü Şifre Testi! Güçlü Bir Şifre Nasıl Oluşturulur?

Bu içeriğimizde güçlü şifre testi nasıl yapılır konusuna değinirken aynı zamanda güçlü bir şifre nasıl oluşturulur sorusunu cevaplayacağız. Bu konuya girmeden önce güçlü şifre testi yerine aslında güçlü parola testi dememizin daha doğru olduğunu hatırlatmak istiyorum. Kısacası başlıktaki kelime hatası olduğunun farkındayız. Başlığımız ‘Güçlü Şifre Testi! Güçlü Bir Şifre Nasıl Oluşturulur?’ yerine ‘Güçlü Parola Testi! Güçlü Bir Parola Nasıl Oluşturulur?’ diye yazılmalıydı. Fakat günümüzde şifre ve parola konusu hala karmaşıklığını korumaya devam ediyor.

Güçlü parolalar (güçlü şifreler) çevrimiçi gizliliğinizi korumanın yollarından en bilinen yoludur. Hatırlayabileceğiniz ve başka kimselerin tahmin edemeyeceği güçlü bir parolayı veya şifreyi nasıl oluşturacağınıza aşağıda değindik.

Güçlü Parola Nedir? | Güçlü Şifre Nedir?

Çevrimiçi hesaplarınız için güçlü bir parola için şu maddelere göz atın:

  • Parolalarınızı gerçekten rastgele harflerden oluşturun.
  • 17 karakterden kısa olmamalı.
  • Her çevrimiçi hesap için farklı bir şifre oluşturun.
  • 90 günde bir değiştirilmesi gerekmekte.

Kaçınmanız gereken bazı şifre detayları var. Bunun için aşağıdaki detaylara göz atın:

  • Çok fazla bilinen “kelime + sayı” biçimini kullanmayın.
  • Doğum gününüz gibi herkese açık kişisel bilgileri parolanıza ya da şifrenize eklemeyin.
  • a harfi yerine @ harfini kullanmak eskiden mantıklıydı fakat artık değil. Bu tür basit hatalara düşmeyin.

Şifre Nedir? | Parola Nedir?

Parolaların veya şifrelerin çoğu sayı, harf ve simge kombinasyonlarından oluşsa da parolalar veya şifreler rastgele birleştirilmiş sözcüklerden oluşur.

Parolalar, standart parolalara göre hem daha kolay hatırlanır hem de tahmin edilmesi daha zordur. Her kelimenin ilk harfini ezberlemeye çalışın veya onu kafanızda bir şarkıya dönüştürün. Kelime saldırılarına karşı savunmak için en az beş kelime kullanmayı unutmayın. Ayrıca bunlar gerçekten rastgele olmalı. Parolanızın bir cümle gibi görünmesini istemeyebilirsiniz. Bu doğru bir tercih olacaktır.

İlgili:

Parola Oluşturucular:

Seçtiğiniz kelimelerin gerçekten rastgele olduğundan emin olmak için Diceware veya Secure Passphrase Generator gibi ücretsiz bir parola oluşturucu kullanın. Rastgele harf ve rakamlardan oluşan bir ürün yelpazesi için Norton Password Generator veya Avast Random Password Generator uygulamalarına da göz atabilirsiniz. Birçok çevrimiçi hesabın belirli parola gereksinimleri var. Bu nedenle sayılar, özel karakterler veya büyük ve küçük harflerin bir karışımını eklemeniz gerekebilir.

Şifreler Nasıl Ezberlenir?

Doğum gününüz veya liseden mezun olduğunuz yıl gibi hatırlaması kolay bilgileri kullanmak kesinlikle önerilen bir durum değil. Parolaları hatırlamakta sorun yaşıyorsanız, başka bir strateji de bir cümleden bir kısaltma oluşturmak diyebiliriz. 

Parolalarınızı bir yerlere yazma konusu genellikle iyi bir fikir değil. Ancak, bu ifadeyi bir hatırlatma olarak yazabilirsiniz. Bunu birisi bulursa ne anlama geldiğini anlamayabilir. Birden fazla çevrimiçi hesabınız varsa, oturum açma kimlik bilgilerinizi takip etmek için bir parola yöneticisi kullanmalısınız.

Bir Parola Yöneticisi kullanın.

Ne kadar cazip gelse de, tüm çevrimiçi hesaplarınız için aynı kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunu kullanmamalısınız. Her hesabın kendine özgü, karmaşık bir şifresi olmalı. Neyse ki, hepsini tek tek hatırlamak zorunda değilsiniz.

Bunun yerine bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz. Bu şekilde, bir parola yöneticisi için birincil şifreyi girerek herhangi bir hesaba giriş yapabilirsiniz.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama:

Parolanızın gücü ne olursa olsun, mümkün olduğunda çevrimiçi hesaplarınızı iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ile korumak her zaman iyi bir fikir. Gmail ve diğer hizmetler için 2FA’yı açın. Her oturumu online hale getirdiğinizde kısa mesaj veya e-posta yoluyla bir doğrulama kodu alırsınız. Çoğu bankacılık hizmeti ve sosyal medya web sitesi bu tür 2FA’yı destekliyor. Bunun yanında belli bir süre içerisinde sürekli güncellenen kodlar da alabilirsiniz. Bunun için Google Auth veya Microsoft Auth gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.

Güçlü Parolalar Neden Önemli?

Parolalar, çevrimiçi hesaplarınızı aynı bilgisayarı kullanan diğer kişilerden korur. Daha da önemlisi, sizi kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen bilgisayar korsanlarına karşı da korurlar. Örneğin, birisi e-posta şifrenizi biliyorsa, nerede bankacılık işlemi yaptığınızı, nerede çalıştığınızı ve nerede yaşadığınızı hızlıca öğrenebilir. Çalınan şifreler genellikle kötü amaçlarla karaborsada satılıyor.

Parolalarınızı Çalınırsa Ne Yapmalısınız?

Parolalarınızdan birinin güvenliğinin ihlal edildiğinden şüpheleniyorsanız:

  • Yeni, daha güçlü bir parola oluşturun.
  • İlişkili tüm hesapların şifrelerini değiştirin.
  • Hesap kurtarma bilgilerinizi güncelleyin.
  • 2FA açın.
İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sansür ve engellemeleri aşın - sansür ve engellemeleri aşma yolları - vpnsiz yasaklı sitelere nasıl girilir - vpnsiz sansürü aşma

Sansürü Aşma Yolları! VPN’siz Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir?

Dijital Kartvizit Oluşturma! Dijital Kartvizit Nasıl Yapılır?

Dijital Kartvizit Oluşturma! Dijital Kartvizit Nasıl Yapılır?