in

Güvenli Parola için 4 adım! Siber Korsanlardan Korunuyoruz!

parola güvenliği - güvenli parola seo
parola güvenliği - güvenli parola seo

Güvenli Parola için 4 adım! Siber Korsanlardan Korunuyoruz!

Mükemmel parola diye bir şey yok. Sanırım bunu herkes biliyor. Mükemmel parola yerine güçlü parola diye bir şey var mı diye sorarsanız kesinlikle var, evet. Herhangi bir siber korsanı ya da siber dolandırıcıyı yaptığı siber saldırılardan caydırmak için güçlü bir parola kullanmamız gerekiyor. Bu içeriğimizde güvenli parola konusuna değiniyoruz. Lorentlabs olarak güvenli parolanın nasıl oluşturulacağını ele alıyoruz.

  • Aynı parolaları tekrar tekrar kullanmyın.
  • Herkesin bildiği bir kelime ya da sayıyı (örneğin doğum tarihi, evcil hayvanınızın ismi vb.) parolalarınızda kullanmayın.
  • Herkesin çözümleyebileceği bir parola kullanmak yerine aşağıdaki yolları izleyin.

Parola Uzunluğu:

Parola uzunluğu oldukça önemli bir konu. Günümüzde birçok platform en az 6-8 karakterli bir parola oluşturmanızı istiyor. Fakat en az 12 karakterli bir parola oldukça daha güvenli bir parola. Bu sayı artıkça her zaman güvenli mi demektir diye bir soru sorabilirsiniz aslında pek değil. Uzun parolada güvenli bir kombinasyon kullanmak aslında bu konunun hassas noktası. Örnek verecek olursak LorentResearchLab uzun bir parola olabilir. Fakat sizce güvenli mi? Pek değil, bunun kırılması oldukça kısa sürecektir. Fakat L0r3nTl4bS kısa olmasına rağmen daha güvenli bir parola. Bu parolayı daha da nasıl güçlendirebiliriz? Aralarına noktalama işaretlerini dağıtabiliriz. İster her harfin arasına ister belli kelimelerin ya da sayıların arasına noktalama işaretleri kullanarak parolanızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. Uzun, güçlü bir parola. İşte aradığımız şey tam olarak bu.

Biraz Daha Önlem:

Eğer bir parola oluştururken E harfi yerine 3 yazıyorsanız bu aslında biraz oldukça komik bir durum çünkü E harfi yerine 3 yazmayı herkes düşünebilir. Bu yüzden E harfini size anımsatacak başka bir sayı bulun. Örneğin 7’yi seçin. Bu sayede parolanızın tahmin edilebilirliği oldukça azalacaktır. 4 yerine A harfini mi kullanıyorsunuz? İşte bunu yapmayı hemen bırakın ve sayılarla harfleri aklınızda tutabilmek için daha farklı bir şekilde kodlayın. Eğer parolalarınızı aklınızda tutamıyorsanız parola güvenliği ve gizliliği için parola yöneticileri kullanın.

Parolanızı Düzenli Olarak Değiştirin:

Örneğin internet bankacılığı kullanan kişiler bu durumu belli aralıklarda otomatik olarak yaşarlar. 3 ay – 6 ay ya da 12 ay gibi belli sürelerde (bunu kullanıcılar kendileri seçebiliyor.) parolalarının otomatik olarak değiştirilmesi talimatını verebiliyor. Örneğin 3 ay tercihini seçen kullanıcı 3. ay dolduğunda internet bankacılığına giriş yaptığında otomatik olarak yeni bir parola oluşturması istenir. Bu sayede her seferinde güncellenen parola daha da güvenli bir hesap oluşmasını sağlar. Parolalarınızı fiziksel olarak saklıyorsanız mutlaka 2. kişilerin bu parolalara ulaşamayacağından da emin olun.

Parolalarınızla ilgili olarak merak ettiğiniz konular varsa LorentLabs üzerinden parola güvenliği ile ilgili daha farklı içeriklerimize hızlıca erişebilirsiniz. Parola güvenliğinizi sağlarken profil ve hesap güvenliğinizi de 2FA kullanarak iyileştirebileceğinizi unutmayın.

5/5 - (2 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

facebook gizlilik ayarları seo - facebook

Facebook Gizlilik Ayarları: Bu 4 Gizlilik Ayarına Göz Atın

çok faktörlü kimlik doğrulama nedir

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) Neden Önemli? MFA Nedir?