in

Güvenlik İpucu: Dosya İndirirken Kaçınılması Gereken 4 Hata!

güvenlik ipucu - siber güvenlik ipucu - lorentlabs ipuçları - internet güvenliği
güvenlik ipucu - siber güvenlik ipucu - lorentlabs ipuçları - internet güvenliği

Güvenlik İpucu: Dosya İndirirken Kaçınılması Gereken 4 Hata!

Bu içeriğimizde bir dosya indirmeden önce nelere dikkat etmeliyiz? Sorusunu cevaplarken birçok kişinin yaptığı hatalardan da bahsedeceğiz. Son zamanlarda artan kötü amaçlı yazılım saldırıları ve fidye saldırıları birçok kişiyi bu konuyu araştırmaya yöneltti. Güvenlik ipucu arayan kişiler için bu içeriğimizi hazırlamak istedik.

Bilgisayarlarımıza ücretsiz bir dosyayı indirmek aslında biraz tehlikeli olabilir. Bu dosyayı bilmediğimiz bir web sitesinden indiriyorsak bu daha tehlikeli bir durum.. Peki dosya indirirken nasıl hatalar yapılıyor birlikte inceleyelim.

1. Bilinmeyen kaynaklardan uygulama indiriliyor.

İnternette binlerce ücretsiz uygulama var. Bu ücretsiz uygulamaları denemeyi seviyorsanız, meraktan bir indirme bağlantısını tıklayabileceğiniz zamanlar olabilir. Android, iOS, Mac veya Windows cihazlarda göründüğü gibi olmayan birçok uygulama/program var.

Kötü amaçlı yazılım yüklü uygulamaların ve programların yüklenmesini önlemek için, yetkisiz ve bilinmeyen kaynaklardan programların yüklenmesine izin vermemeye dikkat edin. Uygulamaları yalnızca sisteminizin ilgili uygulama mağazasından yüklemek, bunların virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı test edilmesini ve kontrol edilmesini sağlar. Ancak unutmayın ki mobil mağazalarda veya uygulama mağazalarda bazen gözden kaçan kötü amaçlı uygulamalar oluyor.

2. Virüs veya casus yazılım tarayıcısı olmadan indirme işlemi yapılıyor.

Web’de korumasız geziniyorsanız lütfen durun. Sizi hazırlıksız yakalamaya çalışacak çok sayıda tehdit ve dolandırıcılık türü var. İnternetinizi, cihazınızı ve en önemlisi kişisel verilerinizi korumak zorundasınız. Windows, sizi bilinen tehditlerden koruyacak Windows Defender adlı yerleşik bir tarayıcıya sahip. Fakat bu yeterli değil. Daha da güvenli bir cihaza ve ağa sahip olmak istiyorsanız mutlaka bir antivirüs indirip kullanın. Lorentlabs‘ın farklı kategorilerinden antivirüs incelemelerimize göz atabilirsiniz.

İlgili:

3. Uygulamaları birçok kişi araştırmıyor.

Bir programı veya ücretsiz bir uygulamayı indirmeden önce, çevrimiçi bir arama yaparak program hakkında daha fazla bilgiye sahip olmayı kesinlikle alışkanlık haline getirin. Programı ararken farklı kelimelerle de aramayı unutmayın. Örnek verecek olursak X programı virüs, X programı kötü amaçlı yazılım, x programı değerlendirmesi gibi kelimelerle arayın. Programın kendi sitesindeki incelemelere güvenmeyin.

4. Korsan dosyalar indiriliyor.

Crackli ya da korsan dosyalar cihazlarınıza zarar verebileceği gibi kişisel ve finansal bilgilerinizi de çalabilir. Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan bir kötü amaçlı yazılımın cracklenmiş oyunlara gizlendiği biliniyor. Bu nedenle bir dosyayı her zaman orijinal haliyle indirin ya da satın alın. Mobil uygulamalara .apk dosyaları indirmemeye gayret gösterin. Mobil uygulamalarda da mutlaka değerlendirmeleri, kullanıcı yorumlarını ve üreticiyi araştırıp inceleyin.

Güvenlik İpucu – İlgili: Parolam Ne Kadar Güvenli? Parola Güvenliğimi Nasıl Sağlarım?

İçeriği Oyla

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gmail ve protonmail alternatifleri - protonmail alternatifleri - gmail alternatifleri - güvenli mail platformları - hushmail - tutanotamail

Gmail ve ProtonMail Alternatifleri! Mail Alternatiflerine Değindik!

iOS 15 özellikleri - iOS 15 - Apple yeni güncelleme - Apple iOS 15 özellikleri - iOS 15 Hakkında - iOS 15 Detayları

iOS 15 Özellikleri! iOS 15 ile Gelen Yeni Özellikleri İnceledik!