in

Gizliliğinizi Koruyan Uygulama Alternatifleri! Google ve Diğerlerinin Alternatifleri!

sahte uygulamalar - fake uygulamalar - çevrimiçi dolandırıcılık - siber dolandırıcılık
sahte uygulamalar - fake uygulamalar - çevrimiçi dolandırıcılık - siber dolandırıcılık

Gizliliğinizi Koruyan Uygulama Alternatifleri! Google ve Diğerlerinin Alternatifleri!

Gizliliğinizi koruyan alternatifler neler hiç düşündünüz mü? Örneğin neden sürekli Google veya WhatsApp kullanmak zorundayız?

Bu içeriğimizde DuckDuckGo’nun geçmişte hazırladığı bir içeriğe birkaç şey ekleyerek sizlere bir derleme sunmak istedik. Umarız ki bu içerik veri güvenliği gibi çok önemli bir konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Google’ı hayatınızdan çıkartabilir misiniz? Peki WhatsApp’ı? WhatsApp’ın ortaya çıkan son gizlilik sözleşmesinden kaynaklı kaç kişi mesajlaşma uygulamasını değiştirdi? Daha doğrusu soruyu şu şekilde sormalıyım: Farklı bir uygulamaya geçtikten sonra WhatsApp’ı cihazlarınızdan sildiniz mi? Silerken hesabınızı silmeyi umarız ki unutmamışsınızdır.

Şimdi sizlere elimizden geldiğince DuckDuckGo’nun blogunda paylaştığı yazıyı çevirmeye çalıştık. Mutlaka okuyun ve alternatiflere göz atın.

Google, Facebook ve WhatsApp gibi platformların veri toplama konusunda ne kadar çok istilacı bir hal aldığını son zamanlarda birçok insan bunu yaşayarak öğreniyor. Fakat bu öğrenme biçimi sayesinde insanlar artık bir şeylerin farkında: Veri gizliliği yok!

Uygulama alternatifleri:

En kolay olanla başlayalım! DuckDuckGo’ya geçmek yalnızca aramalarınızı gizli tutmakla kalmaz, aynı zamanda sizlere farklı ve güvenilir özellikler de sunar. Google, Yandex veya Bing gibi izleyicilere sahip olmadığı için sizlere kişiselleştirilmiş reklamları göstermez. Arama verilerinizi analiz etmez. Bu aslında oldukça önemli bir konu. 2008 yılında ortaya çıkan DuckDuckGo, diğer birçok rakibi gibi değil. Yani açık kaynak kodlu!

Gmail, Takvim ve Kişiler → ProtonMail (ücretli veya ücretsiz), Tutanota (ücretli veya ücretsiz)

Hala Gmail veya Hotmail ürünlerini kullanan kişiler için gerçekten başarılı 2 mail hizmeti. Veri güvenliğinize önem veriyorsanız ne yazık ki WhatsApp’ı silmekle kalmamalı, birçok uygulamayı yeniden gözden geçirmelisiniz. Bunlardan birisi de tabi ki Gmail. Gmail veya Hotmail yerine kesinlikle ProtonMail ya da Tutanota Mail kullanabilirsiniz. Bu iki mailde de PGP şifreleme mevcut. Ayrıca uçtan uca şifreleme de sunuyorlar. Daha detaylı bilgi için web sitemizin arama bölümünden hem Protonmail’i hem Tutanota Mail’i inceleyebilir hem de karşılaştırma kategorisinden detaylara bakabilirsiniz.

YouTube → Vimeo (ücretli veya ücretsiz)

Youtube’un reklamlarından sıkıldığınız için adını ilk defa duyduğunuz birçok eklentiye yönlenmiş olabilirsiniz. Üçüncü parti uygulamaları tarayıcınıza kurmanızın ne kadar zararlı bir şey olduğunu sanırım anlatmaya gerek yok. Bu eklentilerin neler yapabileceğini az çok kestirebiliyorsunuzdur. Eğer kaliteli bir reklam engelleyici ile Youtube reklamlarını engelleyemiyorsanız ve bundan bıktıysanız artık platformu değiştirme zamanınız gelmiş olabilir. Vimeo’ya göz atmanız kesinlikle faydalı olacaktır.

Google Haritalar → Apple Haritalar (ücretsiz), OpenStreetMap (ücretsiz)

iOS kullanıcıları için, Apple size Apple Maps aracılığıyla yerleşik bir alternatif sunuyor, bu nedenle herhangi ek bir kuruluma ihtiyaç duymazsınız. Daha geniş cihaz desteği için, daha açık olan OpenStreetMap’e (OSM) bakın, ancak Apple Haritalar ile aynı kullanım kolaylığına veya kapsama kalitesine sahip olmayabilir. İkisini de denedikten sonra belki bizlere hangisinin daha iyi olduğunu yorumlardan belirtebilirsiniz.

Google Drive → Resilio Sync (ücretli veya ücretsiz), Tresorit (ücretli)

Resilio Sync, özel dosya depolama, yedekleme ve dosya paylaşımı için kullanılabilen eşler arası dosya senkronizasyonu sağlıyor. Bu aynı zamanda dosyalarınızın asla buluttaki tek bir sunucuda depolanmadığı anlamına geliyor! Yazılım, sunucular da dahil olmak üzere çok çeşitli platformlar ve cihazlar için kullanılabilir. Uçtan uca şifrelemeli alternatif bir bulut depolama ve yedekleme hizmeti arıyorsanız Tresorit’i incelemek faydalı olacaktır. Tabi ki bulut depolama konusunda çok fazla alternatif mevcut. Bu alternatiflere web sitemizin inceleme kategorisinden bakabilirsiniz.

Android → iOS 

Android’in en popüler alternatifi, elbette, varsayılan olarak iMessage aracılığıyla kolay cihaz şifreleme ve şifreli mesajlaşma sunan iOS’tur. iOS ve Apple cihazlar için detaylı bilgilere web sitemizin farklı kategorilerinden araştırmalar yapabilir, farklı bilgiler edinebilirsiniz.

Google Chrome → Firefox (ücretsiz), Brave (ücretsiz)

Açık kaynaklı olarak ilk öneri tabi ki Firefox ve Brave. Bu iki tarayıcı da kesinlikle Chrome’dan daha başarılı. Bu iki tarayıcıda da arama motoru olarak DuckDuckGo’yu kullandığınız zaman verilerinize artık bir şekilde sadece siz (her zaman değil) sahip olmuş olursunuz. Tarayıcıların detaylı incelemeleri için lütfen web sitemizin inceleme kategorisine göz atın.

Daha farklı seçeneklere de hızlıca göz atabiliriz:

Blogger > Ghost veya WordPress
Google Meet > Jami veye MS Teams
Google Duo > Signal
Google Groups > MeWe
Google Analytics > Fathom veya Simple Analytics
Google ADS > CodeFund
WhatsApp > Telegram veya Signal

Uygulama alternatifleri ile ilgili:

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

en iyi gizlilik ve güvenlik uygulamaları

Zararlı Uygulamalar: Telefonunuzdan Silmeniz Gereken 5 Uygulama Türü!

klavye

Bilgisayar Kullananların İşini Kolaylaştıracak Klavye Kısayolları!