in

Server Nedir? Sunucu Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

server - sunucu - sunucu nedir - sunucu seçerken dikkat edilmesi gerekenler - server ne işe yarar
server - sunucu - sunucu nedir - sunucu seçerken dikkat edilmesi gerekenler - server ne işe yarar

Server Nedir? Sunucu Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bu içeriğimizde sunucu yani server nedir? Sorusuna cevap arıyoruz. Eğer siz de server nedir diye merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!

Server sunucu nedir, ne işe yarar?

Ağ üzerindeki istemcilere veri, kaynak ve dosya paylaşımlarını yapan, genel olarak üstün donanımsal özelliklere sahip olan hizmet sağlayıcılarına server yani sunucu denir.

Genel olarak bir ağı yönetmek, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak gibi amaçlarla kullanılırlar.

Server tam olarak evlerimizde kullanılan bir bilgisayar:

Serverlarda içerisinde tıpkı bilgisayar gibi RAM(Bellek), CPU(işlemci), ve sabit sürücü gibi bileşenler yer alır ama serverlar evlerdeki bilgisayarlardan çok daha güçlüdür. Web sitesini oluşturan kodları saniyeler içerisinde işlemeleri için ve o an siteyi ziyaret eden kişilere anında gönderebilmek adına server tercih edilir. 

Bu cihazlar, bir sunucu olarak çalışabilmeleri için özel yazılımlara ihtiyaç duyar. Bu yazılımlar da sunucu cihazlarının içerdikleri verileri kullanım amacına en uygun şekilde sunabilmelerini sağlar.

Bir sunucunun en önemli özelliği veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir performans ile sağlayabilmektir. Bu yüzden her sunucu donanımsal olarak gelişmiş özelliklere sahiptir ve çoğu zaman ek donanımlar ile güçlendirilir.

dns sunucuları - ücretsiz en iyi dns sunucuları - iyi ve ücretsiz dns sunucuları - dns ıp adresleri

Bilgisayar ve Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

Bilgisayar ile sürücü arasında ilk bakışta pek bir fark mevcut değil. Çünkü her ikisi de verileri depolamak, işlemek ve sunmak için tasarlanmış donanım bileşenleri kullanır.

Fakat iş kullanım amacına geldiğinde durum değişiyor. Bir Kişisel Bilgisayar tam olarak adı üzerinde kişi için ideal ihtiyaç anında her zaman kullanılmayacak şekilde tasarlanırken Sunucular tam teri şekilde haftalarca haftalarca hatta aylarca kesintisiz bir şekilde çalışacak donanıma ve dayanıklılığa sahiplerdir. Verimlilikler daime üst seviyedeyken üzerindeki yazılımlar da sunucuların işlevlerine uygun olarak geliştiriliyor. 

Server Nedir? Nerede Barındırılır?

Serverlar, Data Center (Veri Merkezi) denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey önlemlerin bulunduğu merkezlerde yer alır. Bu merkezin büyüklüğüne göre aynı anda yüzlerce ya da on binlerce server çalışabilir. Küçük çaplı Hosting firmaları sadece birkaç Web sunucusu ile hizmet verirken; dünya çapında firmaların hemen her ülkeye yayılmış yüz binlerce serverı bulunur.

Sunucu Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Sunucu seçerken göz önünde bulundurulması gereken hususlar, beklentilerinizi karşılayacak bir sunucu seçmeniz için önem arz ediyor. Çünkü bu nedenle değinilmesi gereken bir diğer önemli nokta. Sunucu seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak ihtiyacınız olan kaynakları belirlemeniz ve bu doğrultuda hareket etmeniz gerekiyor. Disk, RAM, işlemci gibi noktalarda ihtiyaçlarınızı belirlemek doğru bir seçim yapabilmeniz için oldukça önemli.
  • Küçük çaplı fakat birden çok web sitesi barındırmayı düşünüyorsanız en doğru tercih bayi hosting hizmetleri. Bu hizmetlerde tek bir sunucuda birden fazla hesap barınabiliyor.
  • Kaynak noktasındaki belirlemelerinizi zamana yaymak istiyorsanız, bulut sunucu (Cloud Server) mantıklı olacaktır. Bulut sunucu kullandığınızda kullanmak istediğiniz kadar kaynak satın alabilmeniz de mümkün.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

vpn seçerken neye dikkat etmeliyiz - vpn seçmeden önce kontrol edilmesi gerekenler - vpn - kaspersky vpn

VPN Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? VPN Hizmetlerine Dikkat!

microsoft teams nasıl kullanılır - microsoft teams - lorentlabs - microsoft teams incelemesi - görüntülü sohbet uygulaması

Microsoft Teams İncelemesi! Microsoft Teams Hakkında Detaylar!