in

WhatsApp Kaybolan Mesajlar Özelliği Ne Kadar Güvenli?

whatsapp - whatsapp kaybolan mesajlar - whatsapp mesajlaşma - whatsapp alternatifleri

WhatsApp Kaybolan Mesajlar Özelliği Ne Kadar Güvenli?

Temel:

  • WhatsApp mesajlaşma servisi artık kendi kendini yok eden mesaj seçeneğine sahip olacak. Bir kez daha Telegram’ın yolunda ilerleyen WhatsApp’ı hala kullanıyor musunuz?
  • Kaybolan mesaj seçeneği Telegram ve Signal App içerisinde nasılsa burada da öyle. Peki güvenli mi?
  • Araştırmacılarımız ve farklı siber güvenlik uzmanları ”Kaybolan mesajlara fazla güvenmeyin.” diye uyarıyor.

Uzmanlar, WhatsApp’ın bu ay piyasaya sürdüğü (Bazı ülkelerdeki kullanıcılara henüz gelmedi, yakın zamanda aktif bir özellik olacak.) kaybolan mesaj özelliğinin tamamen güvenli olmayabileceğini söylüyor. İnternet üzerinde paylaştığınız herhangi bir şeyin gerçekten ‘tam’ anlamıyla silindiğini mi düşünüyorsunuz? İnternet üzerindeki herhangi bir paylaşım mutlaka bir yerlerde iz bırakır ve tam olarak silinmez. Bu yüzden araştırmacılarımızın şu önerilerine dikkat etmeniz gerekebilir.

  • İnternet üzerinden fotoğraf paylaşmayın.
  • İnternet üzerinden açık adresinizi veya açık adresinizi ifşa edebilecek görselleri paylaşmayın.
  • Kişisel verilerinizi ve finansal bilgilerinizi paylaşmayın.
  • Sosyal medya platformları üzerinden bilmediğiniz veya tanımadığınız kişileri arkadaş olarak listenize eklemeyin.
  • Özel verilerinizi ya da bilgilerinizi mesaj yoluyla ikinci şahıslarla paylaşmayın.

WhatsApp, kullanıcı sayısı her ne kadar çok fazla olsa da anlık mesajlaşma konusunda baş edemeyeceği çok fazla alternatife sahip. Bunlarda ilk iki tanesini zaten biliyorsunuz. (Telegram ve Signal) Tabi ki sadece alternatifler bu iki mesajlaşma uygulamasıyla bitmiyor. Birçok mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a alternatif olabilir çünkü Facebook ve Facebook ürünlerine güvenmek oldukça kötü bir seçenek.

İlginizi Çekebilir:

Traced Mobile Security CTO’su ve Kurucu Ortağı Matt Boddy, bir röportajında ”Kaybolan mesajların gizli olduğuna tamamen güvenmemelisiniz” diye bir cümle kurdu. Evet, kaybolan mesajlar gizliliğinize ve güvenliğinize bir noktaya kadar emin bir şekilde kaliteli bir hizmet verebilir. Fakat %100 kaliteli bir hizmet değil. Örneğin alıcı bir mesajın ekran görüntüsünü alabilir, mesajı kopyalayabilir, farklı bir cihazla mesajın görüntüsünü alabilir veya kaybolmadan önce farklı sunucularda yedeklenebilir.

“Ayrıca varsayılan olarak, WhatsApp mesajlarındaki medyalar, Kaybolan Mesajlar da dahil olmak üzere bir kullanıcının telefonunda saklanır. Her kullanıcının WhatsApp’tan otomatik indirmeyi durdurmak için bu ayarı değiştirmesi gerekiyor.” 

WhatsApp Kaybolan Mesajlar Özelliğini Nasıl Aktif Edeceğim?

Yeni özelliği etkinleştirmek aslında oldukça kolay. Ekranın üst kısmındaki sohbet adına dokunun ve kaybolan mesajlar için yeni bir seçeneğe tıklayın. Bu seçeneğin açılması eski mesajları silmez ve sohbetin her iki üyesi de ayarı kontrol edebilir, ancak grup sohbetinde kontrol yalnızca yöneticilere ait. Yönetici olmadığınız bir grupta bu özelliği kullanamazsınız.

Bir ‘Sıkça sorulan sorular’ gönderisine göre WhatsApp’a gelen bu özellik yedi gün sonra tüm fotoğrafları veya videoları da silecek. Şirket kaybolan mesaj özelliğinin bu ay tüm WhatsApp kullanıcılarına sunulacağını açıkladı.

New York'ta Manhattan silüeti ve kabarcık sohbet simgesi kaplamaları ile gökyüzü arka plan.
Getty

Güvenlik uzmanı Pieter VanIperen, WhatsApp’ın mesajları gerçekten sildiğine güvenmeniz gerektiğini söylüyor. Fakat farklı röportajlarında bu cümle ile çelişkili açıklamaları da mevcut.

“Bu mesajların bir izi olduğundan yine de iletilebilir, kopyalanabilir, yanlışlıkla arşivlenebilir ve medya telefonunuza otomatik olarak indirilebilir. Bunun da ötesinde, deneyimsiz kullanıcılar bu özelliği sosyal güvenlik numarası veya kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri göndermek için kullanabilir. Çünkü bir şekilde o mesajların güvenli olduğunu düşünüyorlardır.”

Daha Güvenli Seçenekler Mevcut!

Michael Huth; yeni özellik yalnızca kullanıcı deneyimine odaklanmış gibi görünüyor, bu da WhatsApp’ın kendi tarafındaki kullanıcı verilerini işleme şeklini değiştirmeyeceği anlamına geliyor” diye bir açıklamada bulundu.

“İlk bakışta, kullanıcılara parlak ve yeni bir özellik sunuyor – daha yakından bakıldığında dezavantajları da var – ancak Facebook’un gizliliği ihlal eden yöntemlerin sorununu tabi ki çözmüyor. Bu nedenle, daha güvenli olanları kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum Signal veya Threema gibi mesajlaşma hizmetleri kesinlikle daha güvenli.”

Huth, kaybolan mesajların rakiplerinden daha az esneklik sunduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, mesajların saklanma süresini değiştirmenin bir yolu yok.

WhatsApp blogunda “Yedi gün ile başlıyoruz çünkü sohbetlerin pratik kalırken kalıcı olmadığını ve bu nedenle ne hakkında sohbet ettiğinizi unutmamanızı sağladığını düşünüyoruz.” yazıyor.

Privacy News Online’ın editörü Caleb Chen, bir e-posta röportajında, diğer uçtan-uca şifrelenmiş mesajlaşma uygulamalarıyla karşılaştırıldığında, WhatsApp’ın hala ölçülmediğini açıklıyor. “Yani, kaybolan mesajların ne kadar süreceğini belirleyememek hayal kırıklığı yaratıyor, ancak bunun ötesinde, WhatsApp’ın ana şirketi Facebook, bilgi toplama amacıyla WhatsApp kullanıcılarının meta verilerini aktif olarak kullanıyor. Bu, WhatsApp’ın gerçek rakipleri tarafından uygulanmayan bir şey.” diyor. 

Buraya tıklayarak farklı bir içeriğimizi hızlıca okuyabilir, web sitemizde zaman geçirmeye devam edebilirsiniz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto para - kripto para nedir - kripto para madenciliği - kripto para hakkında - kripto para bitcoin

Kripto Para Nedir? Kripto Para Özellikleri! Kripto Para Tarihçesi Hakkında!

çevrimiçi güvenlik - kaspersky vpn - kaspersky vpn secure connection - siber korsan - siber saldırılar

Çevrimiçi Güvenlik! Çevrimiçi Güvenliğiniz İçin Bu Önerileri Kaçırmayın!