in

Hackerlardan Korunabilir Miyiz? Hackerlardan Korunmanın 10 Yolu!

hackerlardan korunabilir miyiz - siber güvenlik - lorentlabs - siber korsanlardan korunma yöntemleri - hackerlardan kurtulma yolları
hackerlardan korunabilir miyiz - siber güvenlik - lorentlabs - siber korsanlardan korunma yöntemleri - hackerlardan kurtulma yolları

Hackerlardan Korunabilir Miyiz? Hackerlardan Korunmanın 10 Yolu!

Bu başlığımızda hackerlar ile ilgili bilgiler temelinde 10 maddelik bir içerik hazırlamak istedik. Hackerlardan korunabilir miyiz? ya da hackerlar nasıl saldırır? Gibi sorulara da yine bu 10 madde içerisinde kısa kısa yer vereceğiz.

Bugüne kadar herhangi bir sosyal medya platformunuz ya da cihazınız hacklendi mi? Hacklenen sosyal medya platformunuzu geri kurtarabildiniz mi? Bu sorunun cevabı hayır ise özellikle Instagram, Facebook ve Twitter ile ilgili detaylara web sitemizden ulaşabilirsiniz. Şimdi konuyu daha fazla dağıtmadan içeriğimizin detaylarına inelim.

Bu aşağıdaki 10 maddeye eklemeler de yapabiliriz.

  • Eğer işletim sisteminizin ve programlarınızın güncellemeleri otomatik olarak ayarlı değilse bu ayarı hemen gözden geçirin ve güncellemelerinizi otomatik olarak ayarlayın. Güncellemeler sayesinde hem yeni özelliklere hızlıca kavuşabilir hem de kullandığınız sürümde bulunan açıkların kapatılmasını kolayca sağlarsınız. Güncellemeleri otomatik olarak ayarlayın dememizin sebebi ise bazı kullanıcılar güncellemeleri manuel olarak yapmak istiyor ve genelde unutuyorlar. Unutkan mısın? O zaman otomatik olarak ayarlaman doğru bir tercih olacaktır.
  • Casus yazılımlara, fidye yazılımlarına veya açıklardan yararlanmaya çalışan diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı mutlaka bir güvenlik duvarı kullanın. Güvenlik duvarınızı aktif olarak kullanırken ek katmanlar yani antivirüs gibi ek programlar – uygulamalar kullanın. İşletim sisteminizde hem güvenlik duvarı hem de antivirüs uygulamanızın yerleşik ve aktif olarak çalışmasını sağlayın.
  • Eğer cihazınızı satmayı düşünüyorsanız kişisel bilgilerinizi cihazınızdan tamamen yok edin. Sabit sürücünüzü farklı uygulamalar ile tamamen temizlemeniz mümkün. Bu tür uygulamalar sayesinde cihazlarınızdaki kişisel verilerinizin geri dönüştürülmesi oldukça zor olacaktır. Eğer hassas verilerinizin silinmediğini düşünüyorsanız farklı geri getirme uygulamaları kullanarak deneme yapabilirsiniz.
  • Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanmayın. Halka açık Wi-Fi ağlarında sizin veya farklı kullanıcıların bağlanmasını bekleyen mutlaka birileri vardır. Biliyorsunuz avcı her zaman avını bekler. Bu yüzden hastane, okul, park, kafe gibi mekanların ücretsiz Wi-Fi ağlarına bağlanmayın. Eğer bağlanmak zorundaysanız kaliteli bir VPN hizmeti kullanmayı unutmayın. Bu sayede verilerinizi şifrelersiniz. Açık ağlarda hassas verilerinizle işlem yapmamaya gayret gösterin.
İlgili: Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil!
  • Parolalardan bahsettik mi? Her zaman güçlü bir kombinasyona sahip parola kullanın diyoruz fakat cihazlarınızın parolalarından hiçbir zaman bahsetmiyoruz. Fakat artık bahsetmeliyiz. Telefon, tablet, bilgisayar gibi bütün cihazlarınızı parolalarla birlikte kullanın. Özellikle mobil cihazları bir bilgi hazinesi olarak ele alabiliriz. Eğer o parola herhangi bir siber saldırganın eline geçerse kesinlikle verilerinizi inceleyecek, analiz edecek ve büyük ihtimalle satacaktır.
  • Parola yöneticisi ve reklam engelleyiciler kullanın. Her mail ve platform için farklı bir parola oluştururken güvenliğinizi ciddi bir şekilde iyi hale getirirsiniz. Fakat bu parolaları akılda tutmak oldukça zor. Bu yüzden iyi bir parola yöneticisi kullanmayı unutmayın. Parola yöneticisi veya reklam engelleyicisine ihtiyacınız varsa ve detaylarına hakim değilseniz mutlaka Lorentlabs üzerinden inceleme kategorisine göz atın.
  • Güvenlik sorularınızın yanıtlarını asla doğru vermemeniz gerektiğini sanırım biliyorsunuz. Herhangi bir siber saldırgan ya da siber dolandırıcı mutlaka güvenlik sorularınızın cevaplarını birkaç kez denemek isteyecektir. İlk evcil hayvanınızın ismi sorulduğunda belki de en sevdiğiniz şehrin ismini ve bayrak renklerini yazmak isteyeceksinizdir. Bu da yine güvenlik katmanınızı iyi bir hale getirmenize yardımcı olacaktır.
  • Nijeryalı bir prens ya da İngiltere’deki bir prenses size de mail attı değil mi? Bu maillerin sahte olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Fakat siber korsanlar artık bundan biraz daha akıllı. Herhangi kimlik avı mailine inanmamak için mutlaka maillerinizin kim tarafından gönderildiğini (uzantısını) kontrol edin. Kaynağını bilmediğiniz dosyaları asla indirmeyin.
  • Bazı web siteleri özellikle yorum yapmanız veya içeriklerin belli kısmına erişmeniz için oturum açmanızı ister ve kolaylık olsun diye size sosyal medya veya mail ile erişim hizmeti sunar. Bu hizmetlerin kimlik avı olup olmadığından emin olun.
  • Hassas verilerinizi bulut uygulamalarında tutmamaya çalışın. Fakat bulut uygulaması arıyorsanız yine web sitemizin inceleme kategorisine girerek farklı detaylara hakim olabilirsiniz.

İlgili: Siber Güvenlik Parola Güvenliği İçin 5 Temel İpucu!

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

çevrimiçi bankacılık - mobil bankacılık - güvenli internet bankacılığı - internet bankacılığı - lorentlabs

Çevrimiçi Bankacılık: Daha Güvenli Çevrimiçi Bankacılık!

Güvenli Çevrimiçi Alışveriş

Güvenli Çevrimiçi Alışveriş için 10 İpucu ve Detaylar!