in

Herkesin Bilmesi Gereken Önemli Siber Güvenlik İpuçları!

herkesin bilmesi gereken siber güvenlik ipuçları - siber güvenlik - lorentlabs siber güvenlik
herkesin bilmesi gereken siber güvenlik ipuçları - siber güvenlik - lorentlabs siber güvenlik

Herkesin Bilmesi Gereken Önemli Siber Güvenlik İpuçları!

Dünyadaki hemen hemen her eve neredeyse internet ulaşmış durumda. İnternet ile tanışan kişi sayısı da gün geçtikçe artıyor. Eskiden bu yana internet ile tanışan kişilerin de pek önemsemediği fakat artık önemsemeye başladığı ya da başlaması gerektiği siber güvenlik konusunun önemi de gün geçtikçe artıyor.

Bu içeriğimizde siber güvenlik ipuçlarını ele alacağız. Her ne kadar internet kullanıcı sayısı artıyor olsa da bunun yanında kötü amaçlı yazılımlar, fidye yazılımları da artıyor. Bu modern ve dijital dünyada siber saldırılara karşı dikkatli olmalı ve siber saldırıları önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Güçlü parolalar oluşturun:

Güçlü bir parola artık tek başına yeten bir eylem değil. Fakat kesinlikle ilk önlem bu olmalı. Parolaları oluştururken farklı platformları kullanabilirsiniz. Size önerilen parolaya da ekler yapabilirsiniz. Eklerinizi yaparken noktalama işaretleri ve sayılar kullanırken aynı zamanda büyük – küçük harfler de kullanmayı unutmayın. Parolalarınızı oluştururken ‘Bu şifre çok yaygın’ uyarısı alıyorsanız o parolayı kullanmamaya özen gösterin. Eğer ‘Bu parola çok güçlü’ uyarısını alıyorsanız o parolayı kullanmak kesinlikle doğru bir tercih olacaktır. Parolalarınızı oluştururken güçlü parola oluşturmanızın yanında bir diğer önemli konu da bu parolayı sadece 1 yerde kullanmanız. Kısacası her platform için farklı bir parola kullanmak oldukça hassas ve önemli bir konu.

Tıklamadan Önce Düşünün:

Bir linke ya da bir dosyaya tıklamadan hatta bir dosyayı – uygulamayı indirmeden önce düşünün. Kaynağını bilmediğiniz bir mailden gelen dosyayı indirmek sizi riske atabilir. Bu riske girmeye gerek var mı? Kesinlikle yok. Her ne kadar bu tür e-mailler filtreleniyor olsa da gelen kutunuza phishing ya da kimlik avı saldırısı olabilecek mailler geliyordur. Bu yüzden bu mailleri okumadan silin. Bilmediğiniz linklere tıklamamak ve kaynağını bilmediğiniz dosyaları indirmemek sizi birçok siber saldırıdan koruyacaktır.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama kullanın:

MFA (Multi-Factor Authentication) kullanarak yeni bir güvenlik katmanı oluşturabilirsiniz. Bu ek güvenlik katmanı OTP kullanarak kullanıcılarını korurlar. Kimlik doğrulama katmanı kullanıcıların kimliğini doğrulamasına yardımcı olurken yetkisiz kişilerin erişimini de kısıtlar. Eğer birisi parolanızı bilse bile Tek Kullanımlık Anahtarı yoksa hesabınıza ya da profilinize erişim sağlayamaz.

Ödeme bilgilerinizi güvenceye alın:

Eğer online bir şekilde alışveriş yapmayı seviyorsanız finansal bilgilerinizi hiçbir web sitesine kaydetmeyin. Finansal bilgiler genellikle alışveriş sitelerinin sisteminde kayıtlı tutulmaz. Fakat işimizi şansa bırakmamamız gerekiyor. Bu nedenle ödeme yaptığınız kredi veya banka kartı bilgilerinizi asla kaydetmemelisiniz. Bunun yerine sanal kartlar kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır. Ödeme bilgileriniz herhangi bir veri ihlaline karışırsa bu bilgileriniz farklı platformda ifşa edilebilir ve bilgileriniz kullanılabilir.

Sistemlerinizi güncel tutun:

Her günceleme bir açığı kapatmak ya da daha iyi hizmet verebilmek için gerçekleştirilir. Bu yüzden işletim sistemleriniz ve antivirüs uygulamalarınız başta olmak üzere bütün uygulamalarınızın ve programlarınızın güncellemelerini her zaman yapın. Crackli uygulamalar kullanmaktan kaçının. Örneğin Crackonosh Canımızı Sıkabilir, İnternet Kullanıcıları Nelere Dikkat Etmeli? başlıklı içeriğimizi mutlaka okuyun. Neden crackli dosya kullanmamamız gerektiğini açıklarken crackli dosyalar üzerine kötü amaçlı yazılımların yerleştirildiğini öğrenin. Eski sürüm uygulama veya işletim sistemlerinde güvenlik açıkları olduğunu asla unutmayın. Siber saldırganlar bu tür açıklarla size veya cihazlarınıza zarar verebilir.

Parolalarınızı değiştirin:

Bizler için en önemli siber güvenlik ipuçlarından bir tanesi belli aralıklarla parolaların güncellenmesi. Örneğin bunu bankalar müşterilerine belli aralıklarla yapmaları için seçenekler sunar. 1 ay, 3 ay 6 ay gibi farklı seçenekleri zorunlu kılar. Eğer sosyal medyada aktif birisiyseniz parolalarınızı her ay yenilemekte fayda var. Parolalarınızı aklınızda tutamıyorsanız güvenli bir parola yöneticisi kullanın. Parola yöneticilerinin birçoğunu web sitemizin inceleme kategorisinde değerlendirdik ve detaylarına değindik.

Web sitelerinde HTTPS’yi etkinleştirin:

HTTPS, HTTP’den daha güvenlidir. Birçok cihaz veya tarayıcı HTTP’yi algıladığında size uyarır verir. ‘Bu web sitesi güvenli değildir, kişisel bilgilerinizi girmemeniz tavsiye edilir.’ gibi bir uyarıyla karşılaştığınızda kişisel verilerinizi o web sitesinde paylaşmamanız gerekiyor. Eğer HTTP bir siteyi HTTPS gibi güvenli hale getirmek istiyorsanız size HTTPS Everywhere Nedir? Ne işe yarar? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Firewall ve Antivirüs programı kullanın:

Antivirüs uygulamaları ve firewall yetkisiz programların, siber korsanların ve zararlı uygulamaların cihazlarınızda çalışmasını engeller. Fakat bir antivirüs sizi her zaman korumaz. Yeni çıkan bir kötü amaçlı yazılım ya da fidye yazılımı güncellenmeyen bir antivirüs tarafından yakalanmaz ve bu da cihazınıza zarar verir. Bu yüzden kullanıcıların bu tür zararlı yazılımların farkında olması gerekiyor. Nasıl bulaştıklarını, nereden geldiklerini bilen kullanıcılar bu tür durumlarla karşılaşmazlar.

Herkesin bilmesi gereken önemli siber güvenlik ipuçları başlığımıza ek olarak farklı siber güvenlik ipuçları detaylarına Lorentlabs üzerinden erişebilirsiniz.

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

image

Uzaktan Çalışmayı Kolaylaştıracak Uygulama Önerileri!

en kötü parolalar - en kötü şifreler - 2021 en kötü şifreleri - 2021 en kötü parolaları

En Kötü Parolalar: Bu 20 Adet Parolayı Sakın Kullanmayın!