in

Hotmail’e Ne Oldu?

hotmail'e-ne-oldu
hotmail'e-ne-oldu

Bir zamanların e-mail devi Hotmail artık hayatımızda değil. İlk maillerimizin ev sahibi, zamanının en çok kullanılan e-mail servisi Hotmail’e ne oldu? Bu içeriğimizde Hotmail’in kuruluşu, başarılı olmasının nedenleri ve yok olmasının temeline iniyoruz. 90’ların ortalarında çıkarak teknoloji devi olan ve Microsoft’a satıldıktan sonra işlerin pek de istendiği gibi gitmeyen Hotmail hikayesini lafı da uzatmadan anlatalım.

Hotmail’in Kuruluşu

Hotmail’in prototipini Stanford Üniversitesinden iki sınıf arkadaşı olan Jack Smith ve Sabeer Bhatia oluşturdu. Bu ikilinin Hotmail’i oluştururken fikirlerinden ve borçla topladıkları 4 bin dolar sermayeden başka varlıkları yoktu. Ancak prototipi beğenen ve fikre saygı duyan yatırımcı sermayedarı Draper Fisher şirketi 300.000 dolar yatırım yaparak Hotmail’i destekledi. Fikrin oluştuğu 1995 yılından bir sene sonra Hotmail ISP tabanlı hizmetlerde özgürlüğü simgelemek üzere çıktı.

İlk çıktığında HTML yazılım diline saygı göstermek adına ismini HoTMaiL olarak belirlediler. Daha sonra bunun şık görünmediğini düşünerek ismi hepimizin bildiği hale getirdiler. İlk mail sağlayıcılarından bir tanesi olan Hotmail internet bağlantınızın olduğu her yerden gelen kutunuza erişmenize izin verdi. Hesap oluştururken @ işaretinden önce kendi kullanıcı adını belirlemeniz ise sunduğu özgürlüklerden bir tanesiydi. Sunduğu 2MB alan ile hit olmayı başardı Hotmail. Kullanıcıların çabuk benimsediği mail sistemimiz 30 gün içerisinde 100.000 kullanıcı sınırını geçmişti bile. 1 Milyonuncu abonesine ise 6 ay sonra ulaşmayı başarmıştı. Peki Hotmail’e ne oldu?

Kaçınılmaz Son : Microsoft’a Satılmak

1997 senesine geldiğimizde başarılı olan her girişimi satın alması ile ünlü şirketimiz Microsoft resmi olarak satın alma görüşmelerine başlandığını açıkladı. Bu açıklamanın yapıldığı sırada Hotmail kullanıcı sayısı 10 milyondu. Bu da dünyadaki e-mail kullanıcılarının sayısının çeyreğine tekabül ediyordu. O zamanın en popüler e-mail servisi olan American Online’ın ise 12 milyon kullanıcısı vardı.

Kuruculardan Bhatia Microsoft’un tekelleşmesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti ve başta satıma karşı çıktı. Ancak Microsoft CEO’su Bill Gates’in vizyonunu ve ne olduğunu anlama yeteneğini görünce bu fikrinin değiştiğini belirtti. Hotmail’i satın alma fikrinin arkasında dahi bir vizyonun yattığını belirtti. Nihayetinde Hotmail 400 milyon dolar gibi ütopik bir fiyata Microsoft tarafından satın alındı.

Girişimin başarısı ve popülerliği her geçen gün artıyordu. O zamanlar MSN’e de sahip olan Microsoft bu iki girişimi aynı çatı altında birleştirmek için neredeyse hiç vakit harcamadı. Bunun en büyük nedeni Hotmail’in yakaladığı ivmeydi elbette. 1999 yılına geldiğimizde MSN Hotmail’in 30 milyondan fazla kullanıcısı vardı. Ayrıca her gün 15 bin yeni kullanıcı hesap açıyordu.

O zamanın en popüler internet etkinliği olan e-mailler internet kullanıcılarının %80’i tarafından kullanılıyordu. Microsoft, MSN Hotmail ile hızlı ve ücretsiz bir sistem sundu. Üstelik bu hizmete internet bağlantınız olan her bilgisayardan ulaşabiliyordunuz. Bu da diğer hizmetlerden farklı olarak Hotmail’in başarısının arkasındaki temel sebeplerden bir tanesiydi. Hotmail sonunun başlangıcı olacak bir olaya kadar popülerliğine popülerlik kattı.

Sonun Başlangıcı : Güvenlik Açığı ve Google

Hotmail’in sonunun 2000’li yıllarda başladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Hotmail’in sonunu hazırlayan olay 1999 yılındaki bir güvenlik açığından kaynaklanıyor. O zamanlar oluşturulan parolalar oldukça kolay olduğu için kırılması basitti. Üstüne Microsoft’un farkına varmadığı açık da eklenince bu mesele ciddi bir konuya dönüştü. Belirli parolalar ile kullanıcı hesaplarına girilmesine olanak sağlayan bu hata Microsoft tarafından reddedildi. Bu meseleyi bilinmeyen bir güvenlik sorunu olarak açıkladılar. Ancak sorun ne olursa olsun Wired Dergisi tarafından en yaygın güvenlik olayı olarak tanımlandı.

İkinci güvenlik açığı ise 2001 yılında karşımıza çıktı. Bu açık ile beraber kullanıcıların özel mesajlarını okuyabileceğiniz URL’ler oluşturmanıza izin veriliyordu. Bunu yapmak için gereken tek şey bir kullanıcı adı ve mesaj numarasıydı. İlkine sahip olmak oldukça basitti. İkincisine ulaşmak için de piyasada onlarca yazlım vardı. Aynı sene içerisinde bilgisayar dünyasında tekelleştiği için de dava açılan Microsoft o yıllarda güvenlik konusunu iyi idare edemedi. Bununla beraber Hotmail’in sonu yaklaşıyordu.

Ancak asıl sonu getiren şey Google oldu. Piyasanın egemen mail servislerinin zayıf olduğunu fark eden Google 2004 senesinde Gmail servisinin beta programını başlattı. Sunduğu 2MB alan ile popüler olan Hotmail’in karşısına 1GB ücretsiz alan ile çıkmıştı Google. Bu alan diğer servislerin sunduğu alanlar karşısında adeta sınırsız gibiydi. Bu diğer büyük oyuncuların yeniliklere gitmesine neden oldu. Ancak konudan sapmamak adına bunlara değinmiyorum.

2007 yılında Microsoft’un yeni bir hizmet üzerinde çalıştığı konuşulan konular arasındaydı. Ancak bu o kadar fazla sürdü ki Gmail adeta tekel haline geldi. 2010 yılında Hotmail’e gelen özellikler ve yenilikler her ne kadar ilgi çekici olsa da piyasada tutunamadı. Böylece bir efsanenin daha sonu gelmiş oldu.

Hotmail’den Outlook’a

Microsoft Hotmail’in lekeli itibarından bir türlü kurtulamadı. Ayrıca spam mailler gönderilen servisler arasında da popüler bir hizmet haline gelmişti. Temmuz 2012’de beta olarak Outlook kullanıcı karşısına çıktı. Bu servis Hotmail’in yerine kullanılacak servisti. Mevcut Hotmail kullanıcılarına @hotmail.com uzantısı koruma hakkı tanındı ancak dileyen @outlook.com uzantısına da geçebiliyordu. İlk iki hafta içinde Outlook’a 10 milyondan fazla kullanıcı kaydoldu. 2013 senesinde beta sürümü biten hizmet resmi olarak çıktı. Bu süre zarfında ise Hotmail’den Outlook’a geçiş tamamlandı. Yeni bir hizmet olmasının verdiği heyecan ile kısa sürede Hotmail’in zirvesi olan 300 milyon kullanıcıyı geride bıraktı ve 400 milyon kullanıcıya erişti.

Bu içeriğimizde Hotmail’e ne oldu sorusuna cevap aradık. Yapılan hatalar ve kullanıcılar için oldukça büyük önem arz eden güvenliğe doğru yatırım yapılmaması en büyük nedenlerin başında geliyor. Ancak Hotmail’e ne oldu? sorusuna cevap vereceksek; Microsoft’un teknoloji mezarlığına gömülen girişimlerden bir tanesi oldu, demek yanlış olmaz. Sağlıcakla kalın!

İlgili

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yönetici olarak çalıştır ne anlama geliyor

Yönetici Olarak Çalıştır Ne Anlama Geliyor?

pop-up nedir

Pop-Up Nedir? Pop-Up Nasıl Engellenir?