in

İnternetin Sahibi Kim? İnternet Nasıl Ortaya Çıktı?

Günümüzün en büyük teknolojisi internet. Hayatımıza girdiği günden bu yana gelişmeye ve hayatımızda büyük bir yer kaplamaya devam ediyor. Eski zamanlarda bir kaç internet sitesinden oluşan ve çevirmeli bağlantı ile telefonlardan girilen bir mecrayken, günümüzde milyarları bulan site ve sayfa sayısı ile hayatımızın vaz geçilmezi. Peki hiç internetin sahibi kim merak ettiniz mi? Nasıl çalışıyor bu internet diye sorduğunuz oldu mu? Bu içeriğimizde detaylara takılmadan bu sorulara cevaplar bulmaya çalışacağız.

İnternet nasıl ortaya çıktı?

İnternetin ne olduğunu anlatmam gerekmiyor sanırım. Zira hepimiz biliyoruz. Bu konuyu irdelerken sormamız gereken en önemli soru bu : İnternet nasıl ortaya çıktı? Bu soruya yanıt vermek için çok geriye gitmemiz gerekiyor. 1969 yılına. ABD Savunma Bakanlığına bağlı ARPA isimli bir proje bulunuyordu. Bu proje pek çok teknolojik ve bilimsel araştırmaya kaynak arıyordu. O zamanlarda üniversiteler arası veri alışverişinin hızlı olması için geliştirilen bir proje vardı ve ARPA tarafından desteklendi. Bu proje üniversite bilgisayarlarını birbirine bağlayarak arada oluşan zaman kaybını minimuma indirmeyi hedefliyordu. Böylece internetin babası ortaya çıkmış oldu. İsim olarak ise ARPAnet‘i uygun gördüler.

Bu proje o kadar başarılı oldu ki her geçen gün dünyadaki diğer bilgisayarlar da birbirine bağlanmak sureti ile bu projeye katkıda bulunuyorlardı. Ancak ortaya bir problem çıktı ve o zaman CERN laboratuvarında çalışan bir mühendis olan Tim Burners Lee’den bu probelmi çözmesini istediler. Sorun bilgisayarların birbirleri ile bağlandığı sırada sunucular arası uyumsuzluklar ortaya çıkıyordu. Lee çözüm olarak html yazılım dilini geliştirdi ve WWW olarak bildiğimiz internet üzerinden bilgi paylaşımını kolay hale getiren sistemi kurdu. Yalnızca bunula kalmayarak https sistemini geliştirdi. Bu sistemler beraber web sayfaları internet sitelerine bağlanabilir hale geldi. O zamanlar kimse bu yazılımın önemli bir haber olduğunu düşünmüyordu. Ancak öyle başarılı oldu ki 1992 yılında 50 olan web sayfası sayısı 1996 yılına gelindiğinde 40 milyonu aşacaktı.

İnternetin sahibi kimdir?

Sahibi yok. Evet sorumuzun cevabı bu, kullandığımız internetin belirli bir sahibi yok. Ancak internetin sağlanmasında ve kullanmamızda önemli oyuncuların etkileri var.

Server Çiftlikleri

Bu oyuncuların ilki server çiftlikleri yani sunucular. Herhangi bir internet sitesini girmek istediğiniz zaman aslında o sitenin yüklü olduğu sanal bir bilgisayara bağlanmış oluyorsunuz. Yani sitelere erişmek için o sitelerin sunuculara ihtiyaçları var. Bu sunucuları ise server çiftlikleri ismi verilen hizmetler sağlıyor. Eğer bir internet sitesi oluşturmak istiyorsanız sizin de böyle bir hizmete başvurmanız gerekiyor. Dolayısı ile sunucular internete bağlanmamızdaki en büyük etken ve internetin sahibi olmasalar da internetin yöneticileri demek yanlış olmaz.

Kablo Döşeyiciler

İnternetin evinize nasıl ulaştığını biliyorsunuz. Tüm sokağa hatta şehre döşenmiş kablolar aracılığı ile. Bu kabloları döşeyen ve kontrol eden firmalar da internet oyunu üzerinde önemli bir yere sahip. Tabii bahsettiğimiz firmalar bir şehre veya bir ülkeye kablo döşeyen firmalar değil. Daha global çapta tüm dünyaya kablo ulaştıran firmalardan bahsediyorum. Bu firmaların en önemlisi hiç kuşkusuz Global Cloud xChange. Kuzey Amerika kıtasından başlayıp tüm Avrupa ve Asya kıtasına fiber kablo döşemiş durumdalar. 28 bin kilometreden daha uzun bir fiber ağa sahip olan şirket dünyanın pek çoğunun internete bağlı kalmasının baş aktörü. Bu da onları internet üzerinde hak sahipliği iddia edecek önemli bir gücü ellerinde bulundurmasına neden oluyor.

Servis sağlayıcıları

Evimize ulaşan internetin son halinden onlar sorumlu. Yine bize ulaşan interneti kontrol edenler ise onlar. Yani anlayacağınız kullanıcıya ulaşan interneti sağlayan firmalar bunlar. Dolayısı ile interneti kontrol etme ve izleme gibi pek çok imkanı ellerinde barındırıyorlar. Bundan dolayı dünya çapında önemli protestolar ile karşılaşsalar da internetin büyük oyuncularından da bir tanesi de servis sağlayıcılarıdır.

İnternetin sahibi kim? Sorusuna net bir cevap veremeyiz. Ancak internet üzerinde söz sahibi olan ve interneti kontrol edebilen yapılar internetin sahiplerinden farksızdır diye düşünüyorum. Umarım faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Telefon Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?

Telefon Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?

Ücretsiz Photoshop Alternatifi : Krita Nasıl Kullanılır?

Ücretsiz Photoshop Alternatifi : Krita Nasıl Kullanılır?