in

iPhone Güvenliği: iPhone’u Güvende Tutmak için 7 İpucu

iphone güvenliği - akıllı telefon güvenliği - siber güvenlik
iphone güvenliği - akıllı telefon güvenliği - siber güvenlik

iPhone Güvenliği: iPhone’u Güvende Tutmak için 7 İpucu

iPhone kullanıcı sayısı oldukça fazla. Neredeyse her 5 kişiden 3 tanesi iPhone kullanıyor. (Resmi bir istatistik değil, sadece bir söylem) Bu yüzden bu başlığımızda iPhone Güvenliği konusunu ele alacağız. Apple’ın donanımı her geçen gün daha da güvenli hale gelse de zayıf siber güvenlik alışkanlıkları nedeniyle tavizlere izin veriyorsanız bu güvenlik pek bir işe yaramaz. Bu yüzen iPhone güvenliği konusunu en temelden ele alacağız.

Hızlıca aşağıdaki listeye göz atın:

iPhone Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Uzun Parolalar Kullanın:

Birçok kişi artık telefonlarını korumak için ana giriş parolası kullanıyor. Bu parolaları hala 4 haneli olarak kullanan kişiler var. Neden 4 haneli kullanıyorsunuz? Kesinlikle 6 haneli olarak kullanmak parola güvenliğinizi ve telefonunuzdaki verilerin güvenliğini daha iyi bir hale getirecektir. Apple’ın akıllı telefonları, çok fazla yanlış parola girildiğinde verileri silme özelliğine de sahip. Tabii ki verilerinizi iCloud ya da farklı bir bulut depolama uygulamasında depoluyorsanız bu özelliği kullanmanızı öneririz. Kişisel verilerinizin güvenliği için bulut depolama uygulamalarında iki aşamalı doğrulama ve güçlü bir parola kullanmayı unutmayın. GrayKey adlı cihazı duydunuz mu? Bilinene göre bu cihaz 4 haneli bir şifreyi birkaç saat içinde kırabilirken, 6 haneli bir şifreyi ise 3 gün gibi bir sürede kırabiliyor. Tabii ki bu cihazı denemediğimizi sadece birkaç forum sitesinde okuduğumuzu belirtmek isteriz. Bu yüzden teyitli bilgi olmadığını vurgulamalıyız.

Android ve iOS Sizi İzliyor. Bunu Durdurmanın ve Kısıtlamanın Yolları!

Apple kimliğinizde 2FA özelliğini aktif edin:

2FA hakkında bir bilginiz yoksa hemen sizi İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir? Neden Kullanmalıyız? başlıklı içeriğimize yönlendirmek istiyorum. Bu başlıktan 2fa nedir sorusunu detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Lorentlabs üzerinden bu tür bilgilere erişmek istiyorsanız Siber Güvenlik kategorisine göz atmayı unutmayın.

Bir siber korsan ya da herhangi birisi parolanızı öğrendikten sonra Apple Kimliğinizle giriş yapmaya çalıştığında güvenilir cihazınıza bir 6 haneli ve süreli bir kod gelir. Bu kod, ikinci kişinin eline geçmediği için asla hesabınıza giriş yapamaz. Fakat bu iki aşamalı doğrulama özelliğini aktif ettiğinizde yedek kodlarınızı saklamayı unutmayın. Cihazınıza format atar ya da yanlışlıkla şifrematik uygulamasını silerseniz hesabınıza giriş yaparken zorluklar yaşayabilirsiniz.

iPhone’unuzu güncel tutun:

Sistemi ve tüm uygulamaları güncel tutmak, güvende kalmanın önemli bir yolu. Genellikle güncellemeler eski güvenlik açıklarını kapatmak için gerçekleştirilirken kısmen de yeni özellikler sunmak için gerçekleştirilir. Bu yüzden güncellemelerinizi sürekli yapın. Hatta cihazınızdaki güncelleme özelliğini otomatik olarak ayarlayın ki unutmanız durumunda cihaz kendi kendini güncellesin. iOS, güvenlik açıklarını kapatabilmek adına sık sık güncellenen en iyi işletim sistemlerinden bir tanesi.

Ücretsiz Wi-Fi hizmetlerine bağlanmaktan kaçının:

Herkese açık Wi-Fi son derece tehlikeli olabilir. Bu konunun da detaylarına değindiğimiz Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil! başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ediyoruz. Eğer acil bir durum varsa ve halka açık Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekiyorsa mutlaka güvenilir, kaliteli bir VPN hizmetinden faydalanın.

İlgili:

Ek şifreleme kullanın:

iPhone’daki şifreleme her ne kadar iyi olsa da henüz mükemmel değil. iPhone’unuzun şifresi kırıldığında ve hassas yedeklenmiş verilerinize erişildiğinde pek de güvende değilsinizdir. Hassas verileriniz için kesinlikle ek şifrelemeye ihtiyacınız var. Kendi güçlü şifrelemesine sahip bir parola yöneticisi kullanmayı düşünün. Parola yöneticileriyle ilgili herhangi bir bilginiz yoksa ya da hangisini tercih edeceğinizi bilmiyorsanız mutlaka web sitemizin inceleme kategorisine göz atın. Bu kategoride reklam engelleyicilerinin, parola yöneticilerinin, maillerin ve daha birçok uygulama türünün incelemesine yer veriyoruz.

Gizlilik ayarlarınızı periyodik olarak kontrol etmeyi unutmayın:

Kullandığınız ve yeni indirdiğiniz uygulamaların hangi bilgilerinize erişmek istediğini biliyor musunuz? Örneğin X bir uygulama neden kameranıza, mikrofonunuza, mesajlarınıza ve rehberinize erişmek istiyor? Bu X’in yerine hangi uygulamaları koyacağınızı eminiz ki sizler de çok iyi biliyorsunuzdur. Örneğin: WhatsApp! Ayarlar > Gizlilik kategorisine giriş yapın ve buradaki detayları inceleyin.

Dolandırıcılara karşı dikkatli olun:

iPhone güvenlik konusunda her ne kadar iyi bir yere sahip olsa da ne yazık ki dolandırıcıların SMSlerini engellemenize henüz izin vermiyor. Bu yüzden de sürekli spam SMSleri alıyoruz. SMS ile gönderilen herhangi bir bağlantıya tıklamayın. Araba kazandınız, ikramiye kazandınız, TC kimlik numaranız nedir, şu hesaba para yatırın vb. gibi SMSleri her ne kadar genç nesil ciddiye almasa da ne yazık ki ciddi anlamda dolandırılan birçok orta yaşlı ve yaşlı kişinin olduğu biliniyor.

Peki bu 7 madde yeterli mi? Tabii ki değil. Bu maddeleri çoğaltmamız mümkün. Örneğin ek olarak cihazınıza jailbreak yapmamaya da özen gösterin. Lorentlabs üzerinden farklı içeriklerimize erişmeniz mümkün.

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yasaklı sitelere giriş - sansürlenen sitelere nasıl girilir - yasaklı siteye nasıl girilir - vpn nasıl kullanılır - engellenen sitelere erişim

Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir? Engellenen Sitelere Girmek İçin 10 Farklı Yol!

tinder'da engelleme - tinder güvenli mi - tinder nasıl kullanılır - tinder'da rehberi engelleme - lorentlabs seo

Tinder’da Engelleme Özelliğini Nasıl Kullanılır?