in

1Password ve LastPass Karşılaştırması! En İyi Parola Yöneticisi Hangisi?

1password ve lastpass karşılaştırması - 1password vs lastpass - en iyi parola yöneticisi - parola yöneticisi karşılaştırma - parola yöneticisi
1password ve lastpass karşılaştırması - 1password vs lastpass - en iyi parola yöneticisi - parola yöneticisi karşılaştırma - parola yöneticisi

1Password ve LastPass Karşılaştırması! Parola yöneticilerinin karşılaştırmasına başladığımızın bir göstergesi. Evet, karşılaştırmalarımız sürekli devam edecek. En iyiyi seçmek için araştırıyor ve sizlerle paylaşıyoruz. Sizler de fikir, öneri, görüş ve düşüncelerinizi bizlerle hemen aşağıdan yorum olarak paylaşırsanız memnun oluruz.

  • LastPass, piyasadaki en popüler şifre yöneticilerinden birisi. Oldukça fazla kullanıcıya sahip.
  • Arayüz kullanım kolaylığı ve erişebilirlik ile bazı aktif özelliklerinin olması onu çekici kılıyor.

Fakat bu iki özellik ne yazık ki en iyi parola yöneticisi olduğu anlamına ya da bu Parola Yöneticileri Savaşı’nın galibi olduğu anlamına gelmiyor.

Bu karşılaştırmada özelliklerden, güvenlikten, fiyatlardan ve birkaç değerlendirmeden daha bahsedeceğiz. Fakat lütfen şunu unutmayın; web sitemiz içerisinde bulunan bu karşılaştırma veya benzerleri/incelemeler kesinlikle birer LorentLabs tavsiyesi değildir.

Arayüzleri Oldukça Şık!

LastPass parola yöneticisinin arayüz kullanım kolaylığı 1Password için de geçerli. İkisi de oldukça başarılı arayüzlere sahip.

LastPass vs 1Password

1Password ve LastPass Karşılaştırması: 1Password VS LastPass!

Güvenlik:

Her iki parola yöneticisi de şifreleme ve sıfır log politikaları ile gözlerde yaş bırakıyor. Oldukça güzel.
Her iki uygulamada da bir ihlal durumu yaşanırsa oturum açma verilerinizi korumak için farklı bir güvenlik yaklaşımı mevcut.

  • 1Password, iki gizli anahtarlı güvenlik modeli kullanıyor. Yani parolalarınızın kilidini açmak için gereken iki şifreleme anahtarı var. Bunlardan birisi, 1Password çalışanlarının asla görmediği veya saklamadığı ana parolanız, diğeri ise hesabınıza yeni bir cihaz eklediğinizde donanım ve yazılım özelliklerine göre oluşturulan bir cihaz anahtarı. 
  • LastPass, koruma için yalnızca tek bir AES-256 anahtarı sunar. LastPass ana parolanızı görmez veya saklamaz, yani hesap verileriniz çalınsa bile saldırgan şifrelenmiş hesabınızın parolasını çözmek için gerekli anahtara sahip olamaz. 

2015 yılında LastPass bir veri ihlali yaşadığında bunu gördük. Saldırgan bir parola veritabanıyla başını belaya soktu, ancak hepsi şifreli olduğu için hiçbir kullanıcı hesabı verisine erişemedi. Bunun nedeni, hesabınızı oluşturduğunuzda LastPass’in ana parolanızı bilmemesidir. 

Hesap kurtarma:

Belirtildiği gibi, 1Password ve LastPass sıfır kayıt modelini kullanıyor, yani ana parolanız hiçbir zaman sunucularında hiçbir yerde saklanmaz. Sonuç olarak, bu, unutmanız durumunda ana parolanızı sıfırlayamayacağınız anlamına gelir. Ana parolanız olmadan, LastPass ve 1Password, söylediğiniz kişi olduğunuzu kanıtlayacak araçlara sahip değil. Aman dikkat!

Aslında bu güvenlik açısından harika! Ancak ana parolanızı unutursanız bazı sorunlara neden olabilir. Neyse ki, 1Password küçük bir hesap kurtarma biçimi sunar.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama:

Rakiplerimizin her ikisi de birden fazla iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini destekliyor. Fakat LastPass’in buradaki desteği çok başka bir boyutta. Kesinlike 2FA konusunda 1Password uygulamasına fark atıyor. Tabi ki bu fark sadece sunduğu seçeneklerden kaynaklı. Ana içerikleri incelediğimizde ise 1Password, 2FA konusunda LastPass uygulamasından iyi.

Fiyatlandırma:

1Password ve LastPass Karşılaştırması alt başlığı olan ‘fiyatlandırma’ aslında olmasa da olurdu. Çünkü burada pek karşılaştırılacak bir şey yok. Her iki parola yöneticisi de aynı fiyata hemen hemen aynı özellikleri sunuyor. Aylık 3$’a iki uygulamadan da aynı şeyleri almanız mümkün!

Ücretsiz Plan:

LastPass parola yöneticisinin ücretsiz planının ne kadar iyi olduğunu vurgulamak aslında oldukça önemli. Çünkü LastPass uygulamasının yaptığı ya da şöyle söylemeliyim: Kullanıcılarına sunduğu birçok özelliği farklı uygulamalar ücretli olarak sunuyor. Peki ücret yoksa ücret siz olabilir misiniz? Daha doğrusu verileriniz. Biraz karışık bir durum.

newsroom hero image password security
Görsel: About Facebook

Kullanım Kolaylığı:

Kullanım kolaylığı aslında en kişisel olan alt başlıklardan birisi. Burada herhangi bir özellikten bahsetmek yerine direkt olarak kişisel görüşümden bahsedeceğim. 1Password parola yöneticisinin kullanım kolaylığı LastPass parola yöneticisine göre oldukça farklı ve rahat. Her iki uygulamayı da denemeden ne demek istediğimi sanırım şu an tam olarak anlatamam. Bu alt başlığı anlamak için (kullanım kolaylığını) kesinlikle ikisini de denemeniz gerekiyor.

2017 11 02 14 59 17

Mobil uygulamalar:

Her iki parola yöneticisi de mobil uygulamalar sunar. 1password direkt olarak sıfırdan bir uygulama kullanıyormuşsunuz gibi his uyandırıyor. Yani masaüstü görünümü tam olarak yansıtmamışlar. 1password parola yöneticisinin en sevdiğim özelliklerinden birisi ise Apple Watch ile entegre olarak 2FA kodlarını onaylayabiliyor olmanız. Bu size zaman kazandıran, güzel düşünülmüş bir incelik.

LastPass parola yöneticisi de mobil uygulamasında oldukça başarılı. Her iki uygulama da kesinlikle mobil uygulama konusunda problemsiz çalışıyor. Fakat yine kişisel bir tercih olarak bu alt başlıkta da 1Password’u seçtiğimi belirtmeliyim.

1Password ve LastPass Karşılaştırması Sonucu:

Bu karşılaştırmanın galibi 1Password oldu. 1Password parola yöneticisinin LastPass parola yöneticisine göre oldukça iyi özellikleri de mevcut. Bu özellikleri de ilerleyen günlerde ele alacağız. Her iki uygulamanın da tek tek incelemesini okumak için web sitemizin ‘incelemeler‘ kategorisine göz atmayı unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2396131 810x458

Dikkat! İnternetten Alışveriş Yaparken Hacklenmeyin!

Dashlane

Dashlane İncelemesi! Dashlane Nedir? Neden Kullanmalıyız?