in

Konumuz IP, Bölüm-3/Son: IP Adresi Gizleme ve Tor Detayları!

111111
111111

IP Adresi Gizleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular!

IP adresinizi gizlemeyle ilgili bazı önemli sorular ve cevaplar:

Bir VPN IP adresinizi nasıl gizler?

Basit bir ifadeyle, bir VPN sunucusu IP adresinizi ve konumunuzu VPN sunucusuyla değiştirecektir.

Bir VPN (Sanal Özel Ağ), cihazınızın internet bağlantısını VPN’nin özel sunucularından birine yönlendirerek IP adresinizi gizler. Verileriniz internete aktarıldığında, cihazınızdan ziyade VPN sunucusundan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Hiç kimsenin verilerinizi VPN sunucusuna ulaşmadan kesemeyeceğinden emin olmak için, yalnızca VPN sunucusunun şifresini çözebilecek şekilde şifrelenir.

Tor IP adresinizi nasıl gizler?

Tor, dünyanın dört bir yanından binlerce bilgisayardan oluşan bir anonimlik ağıdır. Güçlü şifreleme katmanları (soğan katmanları gibi) kullanarak Tor, cihazınıza veri gönderir ve cihazınızdan üç farklı sunucudan (röle denir) geçer, hiç kimse hem gönderenin (siz) IP adresini hem de iletinin ne olduğunu bilmez. Her röle, hangi röleden geldiğini ve hangi röleye gönderileceğini bilmek için yeterli bilginin şifresini çözebilir. İleti son (çıkış) röleye ulaştığında, son şifreleme katmanını kaldırır ve iletiyi hedefine gönderir.

İşte yolculuğunuzun her adımında mesajınıza ne olduğuna hızlı bir bakış:

Cihazınız – Cihazınızdaki Tor tarayıcısı Tor ağı üzerinden bir rota oluşturur. Bir Giriş Rölesi, Orta Röle ve Çıkış Rölesi seçer. Tor next mesajınızın gövdesini şifreler ve mesaj başlığından sizi veya cihazınızı tanımlamak için kullanılabilecek tüm bilgileri çıkarır. Daha sonra, yalnızca yol boyunca uygun röle tarafından kaldırılabilen şifreleme katmanları ekler.

Giriş Rölesi – Verilerin hangi IP adresinden geldiğini bilir ve verilerinizi hangi IP adresine göndereceğinizi öğrenmek için bir şifreleme katmanını kaldırabilir. Giriş Rölesi, Tor tarafından uygulanan şifreleme nedeniyle orijinal verilerinizi okuyamaz.

Çevrimiçi gizlilik bir haktır.

Orta Röle – Verilerin hangi IP adresinden (Giriş Rölesi) geldiğini bilir ve verilerinizi hangi IP adresinin (Çıkış Rölesi) göndereceğini öğrenmek için bir şifreleme katmanını kaldırabilir. Orta Röle, Tor tarafından uygulanan şifreleme nedeniyle orijinal verilerinizi okuyamaz. Giriş Rölesi tarafından geçilmediğinden IP adresinizi öğrenemez.

Çıkış Rölesi – Verilerin hangi IP adresinden (Orta Röle) ve hangi IP adresinin (İnternet üzerindeki hedef) gönderileceğini bilir. Çıkış Rölesi, şifrelemeyi orijinal verilerinizden kaldırabilir, böylece İnternet’teki son hedefine gönderilebilir. 

Hedef Web Sitesi – Çıkış Rölesinden aldığı orijinal verilerinizin şifrelenmemiş içeriğini bilir. Verilerinizin Çıkış Rölesi’nden kaynaklanmadığını bilmenin bir yolu yoktur.

İnternet’ten cihazınıza mesajlar göndermek, geriye doğru giden yolu takip eder.

Bu kıvrımlı işlem, ne hedef web sitesinin ne de Tor ağındaki herhangi bir geçişin hem IP adresinizi hem de ziyaret ettiğiniz siteleri bilmemesini sağlar.

Proxy sunucusu IP adresinizi nasıl gizler?

IP adresinizi gizlemek için cihazınızı proxy sunucusuna bağlanacak şekilde yapılandırırsınız ve cihazınız ile İnternet’te ulaşmak istediğiniz kaynaklar arasında aracı olmasını sağlarsınız. Cihazınızdan bir mesaj proxy’ye ulaştığında, IP adresinizi ve sizi veya cihazınızı tanımlamak için kullanılabilecek tüm bilgileri çıkarır ve IP adresinizi proxy’nin IP adresiyle değiştirir. Proxy daha sonra mesajınızı İnternet’e iletir, böylece hedef site gerçek IP adresinizi göremez. Bu şu an size bir VPN gibi geliyor. Fakat öyle değil.

Proxy sunucularının VPN’lere göre birkaç avantajı var. Proxy sunucusu genellikle bir VPN’den daha hızlı olacaktır. Ve birçok proxy sunucusu ücretsizdir.

Ancak proxy sunucularının bu avantajlara sahip olmasının nedenlerini beğenmeyeceksiniz.

Proxy sunucusu neden VPN’den daha hızlı? Çünkü VPN’lerin sağladığı ağır şifreleme ve güvenlikten vazgeçiyorlar. Bir VPN, cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki iletişimi şifreler. Proxy sunucusu bunu yapmaz. Bu, cihazınız ile bir proxy (örneğin ISS’niz) arasındaki bağlantıyı izleyen herkesin IP adresinizi, hedef IP adresini ve mesajlarınızın içeriğini görebileceği anlamına gelir.

Ara hatırlatma: ipleak adresinden bilgilerinizi görebilirsiniz.

En iyi VPN’ler, tarayıcınıza her etki alanı adı girdiğinizde cihazınızın gönderdiği DNS isteklerini de şifreler. Bu sizi biraz yavaşlatabilir, ancak ISS’nizin onları gözetlemesini önler. Proxy sunucusu da bunu yapmaz, yani İSS’niz tam olarak hangi siteyi ziyaret ettiğinizi görebilir. Proxy sunucuları bir VPN’den daha az karmaşıktır, ancak yine de çalıştırılması maliyetlidir. 

Ücretsiz proxy hizmetlerinin kullanılmasını önermiyoruz.

Birçok proxy sunucusu etkinliklerinizi kaydedip verileri satarak maliyetlerini karşılar. Diğerleri, onları kullanan kişilerin bilgisayarlarına kötü amaçlı yazılım enjekte etmek için kullanabilir. Sosyal medya hizmetleri ve internetteki diğer birçok “ücretsiz” şey gibi. Hizmet ücretsizse, gizli fiyat genellikle cihazınıza veya kişisel verilerinize erişir.

IP adresi gizleme hakkında sonuç:

IP adresinizi doğru şekilde gizlemek, çevrimiçi gizliliğinizi artırmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Bunu yapmanın birkaç yolu var ve tabi ki her birinin kendi artıları ve eksileri var. Bu kılavuzda IP adresi gizleme nedenlerini ve bunu yapmanın en iyi üç yolunu inceledik. Bu artıları ve eksileri inceledikten sonra, IP adresinizi güvenilir bir şekilde gizlemenin en iyi yolunun kaliteli bir VPN hizmeti kullanmak olduğunu düşünüyoruz. En iyi güvenliği istiyorsanız, VPN en iyi yoldur.

Buraya tıklayarak bu yazı dizininin birinci bölümüne bakabilir ve sitemizde vakit geçirebilirsiniz.

İçeriği Oyla
ip nedir - ip değiştirme - dns değiştirme - proxy değiştirme

Konumuz IP, Bölüm-2: IP Adresi Nasıl Gizlenir? Neler Yapmalıyım?

mozilla firefox vpn 780x440 1

Mozilla, Gizliliğiniz İçin Mozilla VPN Hizmetini Başlattı!