in

Petya Virüsü Nedir? Petya Virüsü ile İlgili Kısa Notlar ve Hap Bilgiler!

petya-nedir-petya-virüsü-nasil-bulasir-fidye-virusu-1
petya-nedir-petya-virüsü-nasil-bulasir-fidye-virusu-

Petya Virüsü Nedir? Petya Virüsü ile İlgili Kısa Notlar ve Hap Bilgiler!

Bu içeriğimizde yakın geçmişte ortaya çıkan Petya virüsü ile ilgili detaylara değineceğiz. Petya virüsü nedir? Sorusunu birçok kişi Petya nedir? Fidye yazılımı Petya ile ilgili detaylar nelerdir? Gibi alternatif sorularla soruyorlar. Gelin bu Petya Virüsü nedir? Sorusuna yakından göz atalım.

Petya Virüsü Nedir?

  • Petya, 2016 yılında ortaya çıkan kötü amaçlı bir yazılımdır. Bilinen diğer isimleri ise ExPetr ve NotPetya’dır. Ancak en çok Petya ismi kullanılıyor.
  • Kötü amaçlı yazılımın hedefi Windows bilgisayarlar olarak tanımlanmıştır.
  • Petya, kullanıcının sisteme yeniden erişim sağlaması için Bitcoin’de ödeme yapmasını talep eden bir fidye virüsüdür. 
  • Piyasaya sürüldüğü ilk yıllarda milyonlarca insanın bilgisayarına bulaştı. Petya adlı kötü amaçlı yazılımı ortaya çıkartan kişi para cezası aldı. Bunun yanında tabii ki hapis cezası da aldı.
  • Petya’nın varyantları ilk olarak 2016 yılında e-posta ekleri ile yayıldı. Bu yüzden e-posta ile gelen maillerin eklerini açmadan önce taratmayı unutmayın.
  • Haziran 2017’de, esas olarak ana hedef Ukrayna’ydı. Ukrayna saldırısında Petya’nın farklı bir türü vardı. Bu tür normal Petya’nın daha gelişmiş haliydi.
  • Yeni varyant ABD tarafından geliştirildiğine inanılan EternalBlue istismarıyla ortaya çıktı.

İlgili:

Petya Virüsü Yılı: 2017 Yılı Petya’nın Yılıydı!

27 Haziran 2017’de, büyük bir küresel siber saldırı başladı. Siber saldırının hedefi Ukrayna’da hükümeti ve ülkede bulunan büyük şirketlerdi. Fakat bazı siber güvenlik şirketleri bu saldırının sadece Ukrayna ile sınırlı kalmadığını Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Birleşik Krallık ve ABD’de de büyük ve hızlı bir saldırı olduğunu açıkladı.

Fakat açıklamanın en önemli noktası şuydu: Bu saldırının ana hedefinde Rusya ve Ukrayna vardı. 80’den fazla şirketin saldırıya uğradığı bu saldırıda 8 milyar doların üstünde bir zarar ortaya çıktı.

Farklı bir siber güvenlik şirketi yaptığı açıklamada ana hedefin Ukrayna olduğunu, ikinci sıradaki hedefin ise Rusya değil Almanya olduğunu açıkladı. Fakat verdiği net zarar bilinmiyor.

Vladimir Putin‘in basın sekreteri Dmitry Peskov da saldırının Rusya’da ciddi bir hasara yol açmadığını belirtti. Uzmanlar, Ukrayna’ya karşı siyasi motivasyonlu bir saldırı olduğunu açıkladı.

Wired tarafından yayınlanan bir raporda NotPetya’nın getirdiği toplam zararın 10 milyar doların üzerinde olduğu yazılmıştı. Bu rapor, saldırı sırasında ABD hükümetindeki siber güvenlik odaklı en üst düzey yetkili olan eski İç Güvenlik danışmanı Tom Bossert tarafından da doğrulandı.

  • 27 Haziran 2017’de başlatılan saldırı sırasında Ukrayna’nın Çernobil Nükleer Santrali’ndeki radyasyon izleme sistemi çevrimdışı oldu. Fakat bu sisteme hızlıca müdahale edildi ve aktif hale getirildi.
  • Ukrayna’daki çeşitli bakanlıklar, bankalar ve metro sistemleri de bu saldırıdan nasibini aldı. Bu saldırının en yıkıcı siber saldırı olduğu söyleniyor. 

İlgili: uBlock Origin: Gerçek Bir Reklam Engelleyici! uBlock Origin Güvenli Mi?

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SegWit 1

SegWit Nedir? Bitcoin İçin Önemi Nedir?

https everywhere - https everywhere ne işe yarar - https everywhere güvenilir mi - https everywhere hakkında

HTTPS Everywhere Nedir? HTTPS Everywhere Nasıl Kullanılır?