in

Kötü Amaçlı Mailleri Tespit ve Yok Etmenin 5 Kolay Yolu

kötü amaçlı yazılım - kötü amaçlı mail - spam mail - lorentlabs mail
kötü amaçlı yazılım - kötü amaçlı mail - spam mail - lorentlabs mail

Kötü Amaçlı Mailleri Tespit ve Yok Etmenin 5 Kolay Yolu

Sanırım hepimiz spam maillerden payımızı alıyoruz. Basit ticari spam ile başımızı belaya sokmak isteyen e-posta türlerini nasıl ayırt edeceğiz? İstenmeyen ticari spam e-postanın tanınması, raporlanması ve silinmesi oldukça kolay, ancak daha tehlikeli spam türleri ne olacak? Bir e-postanın kötü amaçlı bir bağlantı veya ek içerip içermediğini veya sizi para veya kişisel bilgileriniz ile dolandırmaya çalışıp çalışmadığını nasıl belirleyebilirsiniz?

Gelen kutunuzda kötü niyetli bir e-posta olduğunu farkettiğinizde tam olarak ne yapmalısınız?

Kötü amaçlı mailleri tespit etmek:

Kötü amaçlı mailleri yok etme konusuna geçmeden önce hızlıca kötü amaçlı mailleri tespit etmek için neler yapabileceğimize bir göz atalım. Aslında aşağıdaki maddelere dikkat ederek bu tür maillerden hızlıca kurtulabilir ve hatta herhangi bir siber dolandırıcılıkla ya da siber saldırganla ”yüz yüze” gelmezsiniz.

  • Gönderen adresini kontrol edin: Mail kimden ya da nereden gelirse gelsin her zaman ilk yapacağımız şey göndericinin mailindeki ismi ve mail uzantısını kontrol etmek olmalı. Eğer bilmediğiniz bir alan adına sahip mail ile karşı karşıyaysanız bu alan adını hemen arama motorlarında arayın ve ne olduğunu öğrenin. Size küçük bir örnek vereyim.. Geçtiğimiz aylarda bize bir mail geldi. Mail İngilizce ve oldukça uzun ve profesyonelce hazırlanmış. Okuduk.. Çin’den bir şirket olduklarından ve büyük bir telekom şirketinin alan adını aldığımızı ve bu alan adını onlara teslim etmemiz gerektiğini vs. yazmışlar. Neredeyse milyonda bir. Fakat iletişime bizim alan adı sağlayıcımız geçer. Başka bir şirket ya da şahıs değil. Hızlıca alan adını arattık.. Böyle bir şirket var fakat adamın gönderdiği uzantı ile alakası yok. Fake olduğunu anlayınca biz de onları biraz trolledik. Eğer bunu anlamayan birisi olsaydı belki de alan adını ilginç bir şekilde transfer edecekti.. Bu tür mailleri anlamak için araştırmak birazcık önem arz ediyor.
İlgili: E-Posta Terimleri Sözlüğü! Mail Terimlerini Öğrenin
  • Gönderen kişi alıcıyı tanımıyor veya toplu alıcı listesi var: Eğer gönderen kişi maili sizin adınıza atmamışsa bu bir problem. Çünkü sizi tanımadığını gösterir. Bu tür mailler tek bir kişiye gitmeyeceği için toplu bir alıcı listesi vardır. Alıcıları kontrol edin. Son zamanlardaki veri ihlallerinden dolayı bazı mailler sizin adınıza gelebilir. Bu da oldukça tehlikeli ve inandırıcı bir durum. Bu yüzden bu maddeyi yukarıdaki madde ile birlikte kullanın.
  • Gömülü bağlantıların URL’lerine dikkat edin: Kısaltılmış link ile karşılaştığınızda hemen tıklamayın. Çünkü sizi nereye yönlendireceğini bilmiyorsunuz ya da cihazınıza bir dosya indirip indirmeyeceği hakkında bir fikriniz yok. Bu yüzden linki tarayın ve hangi siteye yönlendirdiğini bulun. Eğer zararlı ya da bilmediğiniz bir siteye yönlendiriyorsa maili silin.
  • Dil, yazım ve dil bilgisi: Basit bir çeviri uygulaması kullanılarak sizin dilinize çevrilmeye çalışılmış bir maili sanırım anlarsınız. Resmi bir şirket ya da kurummuş gibi görünmeye çalışan kişilerin yaptıkları en büyük hata çeviri uygulamalarına tam güvenmeleri. Fakat buradan onları yakalayabiliriz.

Peki gerçekten kötü amaçlı mi?

Her şeyi kontrol ettikten sonra içgüdüleriniz size bir şeylerin yolunda gitmediğini söylüyorsa, bir mailin yanıltıcı olup olmadığını tespit etmeye çalışırken akılda tutulması gereken başka şeylerin de olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bunları da hemen aşağıda sıralayalım..

  1. Şirketler veya kurumlar bunu yapmazlar. Şirketler, kurumlar ve kuruluşlar asla mail yoluyla parola, kullanıcı bilgisi ya da kişisel bilgi istemezler.
  2. Ekler: Tanımadığınız ya da kaynağını bilmediğiniz herhangi bir mailde ek dosya varsa bunu cihazınıza indirmeyin.
  3. Ekler yok fakat buton/bağlantı var: Bazı kötü amaçlı maillerde butonlarla ya da bağlantılarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin ‘Insagram hesabınız telif nedeniyle kapatılacak, lütfen aşağıdaki bağlantıdan parolanızı güncelleyin’ diye bir mail alırsanız bilin ki bu mail kötü amaçlı bir mail. Hemen silin.

Küçük notlar:

  • “HTML’yi Devre Dışı Bırak” veya “Düz metin olarak oku”: Bu, maili açar açmaz kötü amaçlı komut dosyalarının çalıştırılma olasılığını azaltır.
  • HTML’yi devre dışı bırakmak istemiyorsanız, önizleme penceresini kapatmanızı öneririz.
  • Bir mail iletisindeki bir bağlantının üzerine geldiğinizde tam URL’yi görebildiğinizden emin olun. 
  • İlk baktığınızda gönderenin tam e-posta adresini görebildiğinizden emin olun.
  • Bir spam filtresi kullanma seçeneğiniz varsa, lütfen kullanın. Bilinen büyük spam dalgalarını durduracaktır.
  • Kaynağını bilmediğiniz ek dosyalarını asla açmayın. 

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

pokemon go güvenli mi - pokemon go çevrimiçi güvenliği - pokemon go hakkında - pokemon go nasıl oynanır

Pokemon Go Oynarken Çevrimiçi Ortamda Güvende Kalmanın 5 Yolu

cep telefonu güvenliği - siber güvenlik - cihaz güvenliği

Cep Telefonu Güvenliği: Telefonunuzu Korumanın 11 Basit Yolu