in

Kötü Amaçlı Yazılım Bulaşmasını Önlemek için Bu Yolları Deneyin!

kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunabilirim - virüsten nasıl korunurum - virüsten korunma yolları
kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunabilirim - virüsten nasıl korunurum - virüsten korunma yolları

Kötü Amaçlı Yazılım Bulaşmasını Önlemek için Bu Yolları Deneyin!

Web sitemiz (Lorentlabs) üzerindeki siber güvenlik kategorisine hiç göz attınız mı? Bu kategoride kötü amaçlı yazılım bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlayabileceğimiz konusuna birçok kez değindik. Yine aynı şekilde cihazlarımızdan herhangi birisine kötü amaçlı yazılım bulaşırsa nasıl temizlememiz gerektiği gibi konulara da birçok kez değindik. Şimdi ise kötü amaçlı yazılım bulaşmasını önlemek için 10 farklı başlığı bu içeriğimizde derledik.

Evet kötü amaçlı yazılımları virüslü bir bilgisayardan ya da telefondan temizlemek mümkün. Fakat fidye yazılımı gibi bazı kötü amaçlı yazılım türlerini temizlemek ise oldukça zor. Fidye yazılımları dosyalarınızı şifreledilerse sizden mutlaka bir ödeme isteyeceklerdir. Peki yapmalı mısınız? Bu konuda hiç düşünmeden ödeme yapmayın diyebiliriz. Çünkü ödeme yaptığınız an sizden 2 belki de 3 katı daha fazla para isteyecekler. Bu konu, geçmişte birçok kişinin başına geldiği ve yakından gördüğümüz için hep böyle oldu. Fidye ödemek yerine birkaç konuda bilgilenmek kesinlikle daha önemli. Fakat yine unutmayın ki hiçbir yöntemin %100 güvenli veya kusursuz olduğunu söylemiyoruz. Daha fazla uzatmadan madde madde giriş yapalım..

Kötü Amaçlı Yazımların Bulaşmasını Nasıl Önleyebilirim?

  1. İşletim sisteminizi, tarayıcılarınızı ve eklentilerinizi güncelleyin. Cihazlarınızdaki güncellemeleri neden yapmıyorsunuz? Yavaşlar diye mi? Bu her ne kadar geçerli ve önemli bir neden olsa da aslında kötü amaçlı yazılım bulaşması kadar da önemli bir konu değil. Eğer cihazlarınızın güncellemelerini otomatik olarak almıyorsanız bu içeriği okuyup bitirdikten sonra kesinlikle cihazlarınızın güncellemelerini otomatik olarak ayarlamayı unutmayın.
  2. Güvenilir ve kaliteli eklentilerini etkinleştirin. Biliyorsunuz her zaman işe yarayan eklentiler vardır. Kötü amaçlı spam reklamları engellemek için bir reklam engelleyiciye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Kullandığınız tarayıcıya hızlıca güvenilir bir eklenti kurabilir ve onu kullanabilirsiniz. Opera Kullanan Dostlarımıza: En İyi 6 Opera Eklentisi! başlıklı içeriğimizde Opera kullanıcısı kişiler için 6 farklı eklenti önerisinde bulunduk.
  3. Kullanmadığınız programları silin. Cihazınızda kullanmadığınız uygulamalar – programlar varsa onları neden silmiyorsunuz? Hala işe yarayacağını düşündüğünüz programlar varsa bu doğru bir düşünce değil. Gerektiği zaman tekrar yükleyebileceğiniz bu tür uygulamaları cihazlarınızda barındırmayın. Kullanmadığınız uygulamaların en son güncellemesini ne zaman aldığını bilmeniz biraz zor olabilir. Bunun yanında otomatik güncellemelerinizi cihazınız yavaşlıyor diye yapmadığınızı hatırlatmak isterim. Eğer yavaşlıyorsa bu tür programların da birçok etkisi olduğunu söylemek mümkün.

Sosyal mühendisliğe dikkat!

Kötü amaçlı yazılımların dışında bir tehlike de sosyal mühendislik konusu. Sosyal mühendislik ile sizi dolandırmaya çalışabilirler. Bilmediğiniz kişilerle herhangi özel ve kişisel bilgilerinizi paylaşmamaya dikkat edin. Unutmayın; hiçbir kurum, kuruluş ya da şirket size mail göndererek herhangi özel bilgilerinizi talep etmez.

  1. E-postaları dikkatlice okuyun. Gözünüzden kaçıracağınız en ufak bir detay sizin hacklenmenize ve verilerinizin çalınmasına sebep olur. Bu yüzden mailleri dikkatlice okumak kesinlikle önemli bir konu. Örneğin Instagram’dan gönderildiğini düşündüğünüz bazı maillar siber korsanlar tarafından gönderilir. Mail içeriğinde genellikle hesabınızın kapatılacağı ya da parola değiştirmeniz gerektiği söylenir ve sizi bir linke yönlendirir. O linke girip istenilen bilgileri yazıp onaylarsanız işte o an o bütün bilgiler siber korsanın mail adresine gider. Bu yüzden bu tür maillere dikkat edin.
  2. Sesli arama ile sizi dolandırmaya çalışabilirler. Yukarıdaki maddenin maillerle gerçekleştiğini biliyorsunuz. Bu, aynı zamanda SMS ile de gerçekleşebilir. Sahte SMS’lere de dikkat etmek gerekiyor. Çalışma şekilleri tamamen aynı. Bu iki platform için bir de sesli arama gerçekleştirerek kişileri dolandırmaya çalışanlar var. Sesli olarak arayan ve kişisel bilgilerinizi isteyen kişilere inanmayın. Bu kişiler bazı zamanlar size isminiz ve soyisminiz ile hitap edebilirler. Bunun nedeni telefon numaranızın bir veri sızıntısına karışmış olmasıdır. Merak etmeyin birçok kişinin telefon numarası birçok şirket tarafından satın alınıyor. Endişe yaratacak bir durum değil. Fakat siber korsan ya da siber dolandırıcıların bu tür numaralarına inanmak – kanmak kesinlikle endişe verici olacaktır. Dikkat etmek kesinlikle önemli bir konu.

Güvenli internet alıştırması yapın!

6. Güçlü parolalar ve parola yöneticileri kullanın. Güçlü bir parola kullanmak için herhangi bir bilgiye ihtiyacınız varsa sizi şu içeriklerimize yönlendirmek istiyoruz.

7. Güvenli bir bağlantıda olduğunuzdan emin olun. URL’nin solundaki asma kilit simgesine dikkat edin. Bir web sitesinde SSL olması kesinlikle faydalı. Eğer asma kilit görselini görüyorsanız bu, bir web sitesinin sunucusu ile tarayıcınız arasında iletilen bilgilerin gizli kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca, URL’de yalnızca “http” değil “https” yazıp yazmadığına da dikkat edin.

8. Güvenlik duvarı ve antivirüs kullanın. Antivirüs ve güvenlik duvarı kullanmanız oldukça önemli. Güvenlik duvarınızı aşabilen bazı kötü amaçlı yazılımlar her zaman vardır ve olacaktır. Antivirüsler bu kötü amaçlı yazılımları yakalayabilir. Bu yüzden ikisini de kullanın ve belli aralıklarla cihazlarınızda taramalar gerçekleştirin.

9. Ek güvenlik katmanları eklemeyi unutmayın. Kötü amaçlı yazılımlar sadece cihazlarınızı değil bazı zamanlar da sosyal medya profillerinizi tehlikeye atabilir. Bu yüzden sosyal medya profillerimizin güvenliğini üst düzey olarak ayarlamalıyız. Kısacası sosyal medya profillerimize bir duvar örmeliyiz. Bunun için de 2FA veya MFA kullanmaya özen gösterin. Detaylarını bilmiyor musunuz? Hemen Lorentlabs içerisindeki içeriklere göz atın, işte sizin için seçtiğimiz içerikler:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yaşlılar için mobil uygulama önerileri - 50 yaşı üzeri uygulama - uygulama önerileri - lorentlabs - siber güvenlik -LRL

50 Yaşın Üzerindeki Kişilerin İndirmesi Gereken Uygulamaları Derledik!

regtech nedir - fintech nedir - kripto para - sekuritance - muhabbit

RegTech Nedir? RegTech, Yeni FinTech Mi? RegTech ve FinTech Farkı!