in

Bitcoin Nedir? Bitcoin Ne Zaman Ortaya Çıktı?

MW GQ074 bitcoi ZH 20180914072229
MW GQ074 bitcoi ZH 20180914072229

Bitcoin Nedir? Bitcoin Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Bu içeriğimizde Bitcoin nedir? Sorusunu ele alıyoruz. Bu soru gün geçtikçe çok daha fazla sorulan sorular arasında. Bitcoin’in ne olduğundan, ne zaman ortaya çıktığından madde madde bahsedersek sanırım daha anlaşılır olur diye düşünüyorum. Kafa karıştıran teknik kısmı anlatmak yerine konuyu daha teorik olarak ele alıp bu başlığın ikinci bölümünü oluşturma kararı aldım. Yani burada teorik bilgiden ikinci bölümde ise teknik bilgiden bahsedeceğim. Böylelikle öğrenme süreci daha hızlı olacaktır. Kişisel bir bilgi de vermek isterim: Kripto paralarla 2016 yılında tanıştım. O günden bu yana inceler, detaylı olarak olmasa da takip etmeye çalışırım. Unutmadan şunu da hatırlatmak isterim: Kripto paralarla ilgili hiçbir içerik yatırım tavsiyesi değil, sadece öğretici bilgi ve haber olarak içerik girmeye çalışıyoruz. Başlayalım!

Bitcoin Nedir? Bitcoin Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Marc Kenigsberg: “Blockchain bir teknolojidir, Bitcoin ise sadece bu teknolojinin ilk ana tezahürüdür.”

  • Bitcoin herkes tarafından BTC kısaltmasıyla da biliniyor.
  • Bitcoin’in bir sembolü vardır. Bu sembol şöyledir; ฿
  • Satoshi Nakamoto ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından ortaya çıkartılmıştır. Evet evet, ortaya çıkartan kişi ya da kişilerin kim olduğu hala bilinmiyor.  Satoshi Nakamoto mu? Bu sadece bir isim. Bu ismin arkasında olduğu söylenen birçok kişi için teoriler ortaya atıldı. Fakat hiçbirisi Satoshi çıkmadı.
  • Hiçbir merkez bankası, resmi kuruluş ya da otorite ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimi!
  • Bitcoin nedir sorusunu sorduğumuzda blockchain ve kriptografi nedir sorularını da sormalıyız.
  • Bitcoin derin ağ’da en çok kullanılan para birimidir. Merkeziyetsiz ve kontrolsüz olması ne yazık ki devrim niteliğinde olan bu ürünün siber suçlular tarafından da sık sık kullanılmasını sağlıyor.
  • Son zamanlarda artan fidye virüsü yazılımlarında da bitcoin kullanılmaktadır. Fidye virüsü saldırısına uğrayan kişilerden genellikle bitcoin istenmesi yüksek bir ihtimal.
  • Dolar, Euro veya Türk Lirası.. Sınırsız bir şekilde basılması mümkün. Evet bu bazı sorunlara yol açar. Fakat basılması mümkün. Bitcoin ise sınırlıdır. Yalnızda 21 milyon adettir ve henüz hepsi dolaşımda değildir.
  • Bitcoin nedir? Sorusunda atlanıldığını düşündüğüm bir konu da şu: Düşünüldüğü gibi %100 anonimlik sunmaz. Nasıl yani dediğiniz duyar gibiyim. Her ne kadar bitcoin bir devrim başlatmış olsa da geleneksel bir finans sistemine sahibiz ve bu sistemde kimlik belirtilmek zorunda. Birçok kripto para alım/satım platformu (borsa) kimlik doğrulaması ister. Bu yüzden kimliğinizin önlü/arkalı fotoğrafını web sitelerine yüklemenizi isterler. Bunun nedenleri arasında ise geleneksel finans sisteminden nakit para çekebilmeniz ve kara para aklamama gibi farklı nedenler var. Bu ilgili madde ile şunu belirtmek isterim: Kimlik doğrulamalarınızı güvenmediğiniz, bilmediğiniz web sitelerinde asla gerçekleştirmeyin. Kişisel verilerinize sahip çıkmanız önemli.

John McAfee: “Bitcoin gibi şeyleri durduramazsınız. Bitcoin gelecekten her yerde olacak ve dünya buna ayak uydurmak zorunda kalacak. Dünya hükümetleri de buna göre yeniden kendilerini düzenleyecek.”

  • Bitcoininizi belki anonim olarak nakite çeviremeyebilirsiniz. Fakat anonim olarak arkadaşlarınıza, çevrenize gönderebilir ve ödemeler alabilirsiniz.
bitcoin connected over world blockchain technology d rendering 141845828
Görsel Kaynak: DreamsTime
  • 2014 yılı bazı gelişmeleri getirdi. Bu gelişmeler arasında hem Dünya Bankası hem de İsviçre Federal Konseyi tarafından birçok rapor hazırlandı. Bu raporların amacı Bitcoin ile ilgili olarak ortaya atılan söylemlere son vermekti. Raporların sonucunda Bitcoin’in bir ponzi oyunu olmadığı ortaya çıkmıştı. Bu raporların oluşturulmasının en büyük etkenleri ise özellikle Estonya merkez bankası ve birçok gazetecinin Bitcoin’e ponzi oyunu demesiydi.
  • Tarihe not olması açısından şu an ben bu yazıyı yazarken bitcoin’in fiyatı tam olarak 79,517.00 TL / 11294,00$ Not: Tl ve Dolar fiyatları 2 farklı borsadan alınmıştır.
  • Bitcoin’i kabul eden tüccar sayısı 100.000’den fazladır.
  • 2013 yılının sonlarında Nicosia Üniversitesi, dünyadaki bitcoin ile ödemeyi kabul eden ilk üniversitedir.
  • Şeffaftır.
  • Bitcoin üretimine madencilik, üretenlere ise madenci denir.
  • Bitcoin ödemeleri anında gerçekleşirken (evet 7/24) banka işlemleriniz anında gerçekleşmez. Tabi haftasonları da gerçekleşmesi şu an için pek mümkün değil.

Şimdilik teorik bilgi olarak bu kadar bilginin yeterli olacağını düşünüyorum. Teknik bilgi ile ilgili detayları da ilerleyen günlerde sizler için hazırlayacağım. Web sitemizde zaman geçirmeyi, yorum yapmayı lütfen unutmayalım. Keyifli günler.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5c8e430e45d2a09e00a3f463

Twitter Şeffaflık Raporu! Türkiye, Twitter’dan Neler Talep Etmiş?

bigstock darkweb darknet and hacking c 321923422 990x556 1

En Zararlı Uygulamalar: Bu 16 Uygulamayı Cihazınızdan Silin!