in

Mac’e Virüs Bulaşır Mı? Mac’e Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?

mac'e virüs bulaşır mı - mac antivirüs - apple antivirüs - apple'a virüs bulaşır mı
mac'e virüs bulaşır mı - mac antivirüs - apple antivirüs - apple'a virüs bulaşır mı

Mac’e Virüs Bulaşır Mı? Mac’e Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?

Bu içeriğimizde mac kullanılarının sürekli yönelttiği soruları cevaplamaya çalışacağız. Mac’e virüs bulaşır mı? Sorusunun cevabını kısa ve net bir şekilde verecek olursak ‘Evet, bulaşır.’

Birkaç yıl önce bu soru sorulduğunda ‘Evet mac’e virüs bulaşır.’ demek yerine ‘Bir ihtimal’ diye bir cevap verebilirdik. Fakat mac temelindeki kötü amaçlı yazılımlar geçen yıla göre %230 oranında bir artış gösterdi. Birçok mac kullanıcısı ne yazık ki bu durumun farkında değil. Bilgisayarlarının güvende olduğunu sanıyor. Fakat unutmayın; internetin olduğu bir yerde güvenlik konusu (özellikle bireysel olarak) için ciddi bir çaba gösterilmesi gerekiyor.

Mac’inize reklam yazılımı mı bulaştı?

Adware, tarayıcılarınız üzerinden ya da indirdiğiniz programlar üzerinden cihazınıza bulaşabilir. Adware (reklam destekli yazılım) bazı zamanlar kendi içerisinde casus yazılım bulundurur ve hedef cihazdaki verileri toplamak için de kullanılır. Bu tür yazılımların cihazlara bulaşması aslında tamamen kullanıcının dikkatiyle ilgili. Eğer kaynağı bilinmeyen bir yerden program indirmeye çalışıyorsanız bu tür şeylerle karşılaşmanız mümkün. Her ne kadar güvenilir bir web sitesinden uygulama indirecek olsanız da o uygulamayı cihazınıza indirmeden önce taramayı unutmayın.

Kaynağını bilmediğiniz web sitelerine giriş yapmayın. Adware, sisteminize girdikten sonra web sayfalarına reklamlar yerleştirir. Tarayıcınızın varsayılan ayarlarını otomatik olarak değiştirir. Sürekli reklam görmenizi sağlar. Siz ne kadar reklam görürseniz bu yazılımı size yediren kişi ya da kişiler de o kadar para kazanır.

Reklam yazılımı belirtileri:

Reklamlar olmaması gereken yerlerde gösterilir. Kelimenin tam anlamıyla her yerde çıkar. Web tarayıcınızın ana sayfası, izniniz olmadan gizemli bir şekilde değiştirilir. Genellikle ziyaret ettiğiniz web sayfaları düzgün görüntülenmez ve bir web sitesi bağlantısını tıkladığınızda tamamen farklı bir siteye yönlendirilirsiniz. Hatta arama motorunuz bile farklı bir motorla değiştirilmiş olabilir. Bu tür değişikliklerle karşılaşıyorsanız muhtemelen bir reklam yazılımınız olmuştur, hayırlı olsun.

İlgili:

PUP belirtileri:

Kaynağını bilmediğiniz bir yerden merak ederek indirdiğiniz bir program mı oldu? Peki bu programdan sonra masaüstünüze ne olduğunu bilmediğiniz simgeler mi geldi? Belki de tarayıcınıza yeni araç çubukları veya eklentiler gelmiştir. Bu tür durumlarda yine kaynağını bilmediğiniz birkaç otomatik açılır pencere ile karşılaşabilirsiniz. Bu pencerede yazanlara dikkat etmeniz gerekiyor. Genellikle cihazınıza bir virüs bulaştığından bahseder. Evet bu doğru. Bulaştığı aşikar. Bu, bilinen en basit ve etkili bir tuzak. O açılır pencereleri sakince kapatın ve uygulama mağazanıza girerek kaliteli bir antivirüsü tercih ederek indirin. Taramanızı yapın ve bu tür sorunlardan kurtulun.

Kötü amaçlı yazılım belirtileri:

Mac cihazınıza uç noktalarda bir şeyler yapmıyorsanız ya da uygulama mağazaları dışından herhangi bir program indirmiyorsanız kötü amaçlı yazılımın bulaşması oldukça düşük ihtimallidir. Bu ihtimal her ne kadar küçük olursa olsun cihazınıza bir antivirüs indirin, taramalarınızı ara ara gerçekleştirin. Uygulama ve işletim sisteminizin güncellemelerini sık sık kontrol edin. Eğer kontrol etme konusunu sürekli unutuyorsanız bunu otomatik olarak ayarlayın.

Bazı durumlarda herhangi bir kötü amaçlının hiç farkında olmayabilirsiniz. Siz cihazınızı normal bir şekilde kullanırken o arka planda görevini yerine getirmeye devam eder. Bu tür tehlikelerin doğuracağı sonuçları da bilmelisiniz. Finansal bilgileriniz ile kişisel bilgilerinizin risk altında olduğunu unutmayın. 2016 yılında ilk defa keşfedilen mac fidye yazılımı, birçok kişiyi etkilemişti.

Dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın, parola güvenliğine önem verin, mutlaka antivirüs kullanın.

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

cep telefonu güvenliği - siber güvenlik - cihaz güvenliği

Cep Telefonu Güvenliği: Telefonunuzu Korumanın 11 Basit Yolu

kötü amaçlı yazılım bulaşmış 11 uygulama - kötü amaçlı yazılım nedir - android virüsleri

11 Mesajlaşma ve Klavye Uygulamasında Kötü Amaçlı Yazılım Var. Silin!