in

SegWit Nedir? Bitcoin İçin Önemi Nedir?

SegWit 1

Bu içeriğimizde: SegWit nedir? Bitcoin için önemi nedir? Sorularının cevaplarına ve bu konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

SegWit nedir?

SegWit yani Segregated Witness (Ayrılmış Tanık), Bitcoin zincirindeki bloklarda yer alan işlem imzalarının kaldırılmasını ve blokların kapasitelerinin artırılmasını sağlayan bir güncellemedir.

Bitcoin için önemi nedir?

Bir kullanıcı başka bir kullanıcı cüzdanına BTC transferi yaptığında, bu transfere ait gönderici-alıcı, transfer zamanı, işlem ücreti gibi bilgiler; gönderici imza verisiyle birlikte blokzincirine yeni bir blok hâlinde eklenerek kaydedilir. Söz konusu bu imza, witness (tanık) ismini alır. Witness, Bitcoin blokzincirine eklenen blokta büyük bir yer kaplar. Her blok için imza verilerinin kapladığı alan göz önüne getirilince toplamda çok fazla yerin kaplandığı anlaşılır. SegWit güncellemesiyle bu imzalar blok dışına çıkarılmıştır. Böylece bloklara daha fazla işlemler eklemek mümkün olmuştur. Bitcoin zincirinde gerçekleşen bu güncelleme soft-fork olarak tanımlanır. Soft-fork, bir blokzincirinin güncellenmesidir. Ancak bu güncelleme, köklü bir değişikliği kapsamadığı için kullanıcıların yazılım güncellemeleri yapmaları gerekmez. Hard fork ise köklü bir değişikliğin olduğu güncellemelerdir. Sert çatallanma (hard fork) sonucunda genellikle başka bir kripto para birimi oluşur. Bununla birlikte çatallanma hakkında detaylı bilgiler için bu içeriğimize Çatallanma Nedir? Blokzincirinde Fork Neden Oluşur? göz atabilirsiniz.

SegWit avantajları nelerdir?

Veri imzalarının bloklardan taşınması sonucunda 1 MB kadar veri miktarı kapasitesi olan bloklar, 4 MB kadar veri miktarı taşıyabilecek konuma yükselir. İşlem imzaları, transferlere ait bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından değiştirilmesini engeller. Ancak bu imzalar ele geçirildiğinde işlemlere ait bilgiler de değiştirilebilir. Dolayısıyla işlem imzalarının kaldırılması, bir siber saldırı sonucu işlem bilgilerinin değiştirilme riskini de engellemiş olur.

Sonuç olarak; SegWit güncellemesi, blokzincirine eklenen blok kapasitelerini artırırken aynı zamanda ölçeklenme sorunlarını giderir. Bununla birlikte imza verilerini, işlemlerin sonuna taşımasıyla güvenliği iyileştirir. Ayrıca SegWit sonrasında gerçekleşen işlemlerin ücreti daha az olmaktadır.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (2 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kripto dolandiriciligi

Kripto Para Dolandırıcılığından Kaçınmanın 6 Yolu!

petya-nedir-petya-virüsü-nasil-bulasir-fidye-virusu-1

Petya Virüsü Nedir? Petya Virüsü ile İlgili Kısa Notlar ve Hap Bilgiler!