in

Çevrimiçi Anonimlik İçin Ne Yapmalıyız? Anonimlik Neden Önemli?

çevrimiçi-anonimlik-online-anonim-kalma
çevrimiçi-anonimlik-online-anonim-kalma

Çevrimiçi Anonimlik İçin Ne Yapmalıyız? Anonimlik Neden Önemli?

Bazı insanlar anonimliğe inanmaz, ancak internette anonimlik olmadığı zamanlarda bazen hayatlar sonsuza kadar mahvolabilir. İşte şimdi neden çevrimiçi anonimliğe ihtiyacımız var? Sorusunu ele alıyoruz.

Anonimliğin önemi hakkında tartışmaya başladığınız zaman genelde insanlar, “Yanlış bir şey yapmıyorsanız, korkacak hiçbir şeyiniz yok” gibi şeyler söyleyebilir. Yalnızca yanlış/kötü faaliyetlerde bulunan kişilerin kimliklerinin korunmasını isteyeceği bir varsayım var. Hayır internetteki anonimlik bu demek değil. Kesinlikle değil.

Aslında, özellikle çevrimiçi olmak üzere anonimliği önemsemek için birçok neden var. Gerektiğinde kimliğinizi gizli tutamamak ciddi sorunlara neden olabilir.

Bu içerikte neden anonim kalmalıyız sorusuna cevap bulurken aynı zamanda çevrimiçi kimliğinizi nasıl koruyacağınıza dair bazı ipuçları da bulmanız mümkün.

1. Kimlik Koruması:

Yasadışı veya şüpheli bir şeye dahil olmasanız bile bazen kimsenin sizin gerçekte kim olduğunu bilmesini istemezsin. Anonimlikle gelen bir sosyal güvenlik seviyesi var. Bundan eminiz ki şüpheniz de yok. Ve bu, çevrimiçi topluluklarda gerçekten önemli bir durum olabilir.

Ama bundan daha fazlası da tabii ki var: Dünya çapında tanınan bir ünlü olduğunuzu hayal edin. Her yerde paparazzinin olması yorucu olabilir ve yalnız kalmaya pek yeriniz de yok gibidir. Reddit ve 4chan gibi siteleri gizlice kullanan kaç tanınmış figür var biliyor musunuz? Binlerce..

Anonimlik, değerli olduğunu düşündüğünüz bir şey değil, ama kesinlikle öyle.

Kimlik Çevrimiçi Olarak Korunmadığında Ne Olur?

Güney Kore bunun güzel bir örneği olabilir. Güney Kore’nin tüm sakinleri, ikamet kayıt numarası (RRN) denen bir şeye sahip. Bu, her kişi için benzersiz ve bir tanımlayıcı olarak kullanılıyor. Bu numara genellikle çevrimiçi hesaplara (Örneğin: Oyunlar, web siteleri vb.) kaydolmak için gerekli bir şey.

Teorik olarak bu durumun tek artısı bir kişi sadece 1 tane hesap açabilir. Tabii RRN bilgileri çalınmadıysa.. Pratikte ise işler oldukça karışık.

Örneğin, 2006’da çeşitli tüketici veritabanlarından yüz binlerce RRN sızdırıldı. Sonra siber suçlular, kara para aklama operasyonunun bir parçası olarak Lineage adlı bir oyunda sahte hesaplar oluşturmak için bu RRN’leri kullandı. En kötü yanı, bu RRN’lerin bilgisayar korsanları tarafından çalınmaması. Çünkü bilgiler, veritabanı erişimi olan şirket çalışanları tarafından satılmış! Bunun farklı ülkelerde de gündemde olması aslında biraz ürkütücü bir durum. Örneğin kredi kartınız çalındığında ya da bilgiler sızdırıldığında banka anında kredi kartınızı kapatıyor ve size yeni bir kredi kartı numarasıyla yeni bir kart gönderiyor. Fakat RRN gibi kimlik numaralarının değiştirilmesi şu an için pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden kimlik bilgilerimizi koruyamadığımız taktirde birçok problem ile karşılaşmamız şüphesiz ki bir gerçek.

2. Kişisel Taciz:

Çevrimiçi anonimlik, ifade özgürlüğünde de önemli bir rol oynar. İnternet ile ilgili en şaşırtıcı şeylerden biri, aktif olarak susturulanlara ses verebilmesidir. Bu onların tepki korkusu olmadan konuşmalarını sağlar.

Ancak bunun yalnızca üçüncü dünya ülkelerinde bir sorun olduğunu düşünmeyin. Aslında çevrimiçi taciz, son birkaç yıldır Amerika’da da çok büyük bir tartışma konusu oldu ve bu tartışma yakın zamanda sona erecek gibi durmuyor. ABD’nin yanında tabii ki Fransa, İtalya ve İngiltere’de de bu problem var.

Çevrimiçi Taciz Neye Benziyor?

Çevrimiçi taciz, aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok şekilde ortaya çıkabilir:

  • Doxing: Birisi kişisel bilgilerinizi internette yayınladığında oluşan durumdur. Bunun istilacı şakalara, takipçilere ve hatta ölüm tehditlerine neden olması ihtimal.
  • Swatting: Birisi 112’yi aradığında ve sizin tehlikeli olduğunuzu bildirdiğinde ortaya çıkar. Bu, polis memurlarının kapınızı kırmasına ve sizi tutuklamasına neden olması ihtimal bir durumdur. 
  • İntikam Paylaşımları: Birisi bilginiz olmadan internette sizin samimi fotoğraflarınızı veya videolarınızı yayınladığında ortaya çıkar. Bu kesinlikle bir mahremiyet ihlali. İtibarınızı zedelemeye yönelik bir kötülüktür.

Ancak, kişinin zihnini özgürce konuşabilmesi için güvenlik, yukarıdaki senaryolar kadar “ciddi” olmayan senaryolarda da önemli.

3. Hassas Konular:

Gerçek bilgiyi arayan bazı kişiler de aslında istemeden anonimliği savunur.

Cinsel yönelim ya da cinsiyet gibi konularda mücadele eden birçok insan var. Bu konuyu kamuoyuna açıklamayan ancak pek çok sorusu ve endişesi olan bazı kişiler doğru bilgi için anonim kalmayı tercih ediyor. Bu örneklerin çoğaltılması mümkün.

Hepimiz çevrimiçi anonimliğimizi hafife aldığımız durumlarda bulunduk. Yıllar geçtikçe kendimizi aynı durumların çoğunda bulacağız. Her bir sorunuz gerçek hayattaki kimliğinize bağlı olsaydı nasıl hissederdiniz?

Reddit’in çevrimiçi topluluklar için bir merkez olarak bu kadar popüler olmasının bir nedeni de budur. Bir hesap oluşturmak için bir e-posta adresi sağlamanız bile gerekmez, bu da insanların “atıl” hesaplar oluşturmasına ve kimliklerini riske atmadan bilgi sormasına veya sağlamasına olanak tanır.

Anonimliğinizi Çevrimiçi Olarak Nasıl Korursunuz?

Çevrimiçi olarak anonimliğiniz hakkında endişeleniyorsanız, onu korumak için atabileceğiniz bazı pratik adımlar var:

VPN Kullanın!

VPN, kendinizi çevrimiçi ortamda korumak için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan birisi. İnternet üzerinden gönderdiğiniz verileri şifreleyerek çalışır. Bu, diğer insanların çevrimiçi ne yaptığınızı görmesini engeller. Aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce VPN sağlayıcısı var.

Tor İle Göz Atın!

İnternette olabildiğince fazla anonim olarak gezinmek istiyorsanız, Tor tarayıcısını denemelisiniz. Google Chrome veya Saferi gibi çoğu tarayıcının aksine Tor, soğan yönlendirme adı verilen bir işlem kullanır.

Bu, verilerin şifrelenmiş bir biçimde birden çok düğümden geçirildiği yerdir. Web sitelerini yine de her zamanki gibi ziyaret edebileceğiniz anlamına gelir (ancak biraz daha yavaş yüklenebilirler), ancak herhangi birinin sizi çevrimiçi olarak izlemesi son derece zor.

Diğer Sitelerde Oturum Açmak İçin Sosyal Hesapları Kullanmayın!

Birçok site yeni bir giriş oluşturmak için Facebook veya Google hesabınızı kullanmanıza izin verir, bu çok uygun. Yeni bir kullanıcı adı oluşturmanız veya yeni bir şifre hatırlamanıza gerek yok. Ancak, hesaplarınızı birden fazla siteden bu şekilde birbirine bağlamak, anonimliğiniz için büyük bir tehdit oluşturur.

Bu, özellikle Facebook veya Google hesaplarınız için gerçek adınızı kullanıyorsanız geçerli. Bunun yerine, kullanmak istediğiniz her site için yeni bir hesap oluşturmalısınız. Parolalarınızı unutmaktan endişeleniyorsanız, bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz. Parola yöneticileri için buraya tıklayarak küçük bir araştırma yapabilirsiniz.

Çevrimiçi Anonimlik Neden Önemlidir?

Çevrimiçi anonimlik sadece iyi olmayanlar için değildir. Hepimiz için önemli. İster tacizden kendimizi koruyor, ister hassas bir kişisel sorunla uğraşıyor olsak da, hepimiz çevrimiçi ortamda anonim kalabilmekten yararlanmalıyız.

Anonimliğinizi çevrimiçi olarak korumak için bazı ipuçları paylaştık. Ancak bu konuda size yardımcı olacak daha birçok araç ve hizmet var. Araştırmanızı ve içerikleri doğrulamanızı tavsiye ederiz. Çevrimiçi Anonimlik konusu bittiğine göre hemen buraya tıklayarak farklı bir içeriğimizi okuyabilirsiniz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Google-My-Business-2

Google My Business Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

google play store uygulama indiremiyorum - android uygulama indiremiyorum

Android Telefona Uygulama İndiremiyorum! Ne Yapmalıyım?