in

Fidye Yazılımıyla Mücadele Etmenin En Etkili 7 Yolu!

fidye yazılımlarıyla mücadele - fidye virüsü - siber güvenlik
fidye yazılımlarıyla mücadele - fidye virüsü - siber güvenlik

Fidye Yazılımıyla Mücadele Etmenin En Etkili 7 Yolu!

Bu içeriğimizde fidye yazılımıyla mücadele etmenin farklı yollarını ele alırken aynı zamanda bu saldırının neden bu kadar çoğaldığını da detaylandıracağız.

Fidye yazılımları birçok siber güvenlik uzmanını şaşırtan bir yapıya sahipti. Çünkü bilinmeyen farklı açıklardan yararlanıyordu. Birçok şirketin güvenli olarak görülen sistemleri fidye yazılımlarından kaynaklı şifrelendi ve yüklü miktarlarda siber korsanlara ödemeler yapıldı. Eğer bireysel olarak herhangi bir siber saldırganın size fidye virüsüyle saldırması sonucu sisteminiz veya verileriniz şifrelenirse durumu çözmek için para göndermeyi düşünmeyin. Çünkü siz para gönderdiğinizde durumu düzeltmek için 2. kez ve hatta 3. kez farklı miktarlarda paralarınızı istiyorlar. Bu tür durumlarda direkt olarak siber suçlara başvurmanız en doğru tercih olacaktır. Fidye yazılımları genellikle e-posta yoluyla bulaşıyor. Unutmayın; fidye virüsleri sadece e-posta yoluyla yayılmıyor. Bunun yanında sosyal medyadan da çok fazla yayıldığı bilinen bir gerçek.

Peki bu fidye yazılımıyla mücadele etmek için neler yapacağız? Bu konuda küçük bir rehber hazırladık. Bu rehberin yanında bir de oldukça dikkatli olursanız %85’in üzerinde fidye virüslerinin bize yaklaşması pek mümkün görünmüyor.

Fidye Yazılımıyla Mücadele!

Fidye yazılımıyla mücadele konusunu okurken aynı zamanda dünyayı geçtiğimiz yıllarda kasıp kavuran olayları hiç düşündünüz mü? Bu konularla alakalı olarak web sitemizde şöyle iki içerik bulunuyor:

  • WannaCry Nedir? İnternetin Korku Filmi!: WannaCry saldırısı birçok ülkede aktif bir şekilde gözle görülen siber saldırılardan birisiydi. Detayları gerçekten ürkütücü.
  • Bir diğer başlık ise yine WannaCry gibi oldukça tehlikeli bir fidye yazılımının detayları: Korkunç Bir Fidye Yazılımı Saldırısı: Petya Virüsü Nedir?
  • Şapkadan Virüs Çıktı: Bad Rabbit Tehlikesi Hala Ürkütüyor!

E-posta eklerine dikkat: Bir mail ile gönderilen ek dosyalara dikkat etmek gerekiyor. Kimden gelirse gelsin o ek dosyayı taramadan açmamayı unutmamanız gerekiyor. Önce tarayın, sonra açın. Bu tür taramaları yapmak için basit bir antivirüs kullanabilirsiniz. Herhangi bir fidye virüsü siz maili açar açmaz değil, o dosyayı açar açmaz bulaşır.

Maildeki ek dosyayı taramadan önce maili kimin gönderdiğini kontrol edin. Eğer bilmediğiniz bir profil ve bilmediğiniz bir konudan bahsediliyorsa o maili direkt olarak silmeniz doğru bir tercih olacaktır. En tehlikeli ek dosyaların .exe dosyaları olduğunu unutmayın. Bu tür dosyalara oldukça dikkat etmeniz gerekiyor.

Bir maildeki bağlantıya direkt tıklamayın. Eğer bir bağlantıya tıklamanız isteniyorsa bu konuda temkinli olmanız gerekiyor. Ayrıca tıkladığınız bağlantıya herhangi bir profil veya finansal bilginiz ile giriş yapmanız isteniyorsa asla yapmayın. Burada maili silin ve bağlantıyı unutun. Çünkü bu bir phishing saldırısı! Phishing saldırılarının yanında herhangi bir bağlantının fidye bağlantısı olabileceğini de hatırlatmakta fayda var.

USB bağlantılarınıza veya harici bağlantılarınıza mutlaka dikkat edin.

Sevdiğimiz bir bağlantıyı yakın çevremizle paylaşmayı seviyoruz. Fakat bu bilmeden bazı sorunlara yol açabilir. Sosyal medyanın gücü sayesinde herhangi bir fidye virüsü hızlıca yayılabilir. Bir arkadaşınız tarafından gelen bağlantıya mutlaka dikkat edin. Bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz bağlantılara tıklamayın veya onu yaymayın.

Yazılımınızı güncel tutmayı unutmayın!

İşletim sistemlerinizi ve kullandığınız programları güncel tutmayı unutmayın. Özellikle kullandığınız antivirüs ve işletim sisteminizin güncel olduğundan her zaman emin olun. Herhangi bir programın güncellemesini otomatik olarak almıyor ve yeni sürümü bir internet sitesi üzerinden indirmek istiyorsanız mutlaka o sitenin güvenilirliğinden emin olun. İndirdiğiniz dosyayı taramadan açmayın. Herkesin sık sık sorduğu şu konuyu içeriğimizin sonuna gelirken tekrardan hatırlatmak isterim: Fidyeyi ödediğiniz zaman şifrelenen verilerinizin şifrelerinin kaldırılmama ihtimali çok yüksek. Bu ödemeyi yapın şifreyi kaldıralım söylemi genelde bir aldatmacadır. Çünkü ilk ödemeyi yaptığınızda ikinci ödeme için 2 katı ödeme isterler. Ödeme konusunu düşünmeden önce siber suçlara başvurmayı unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

telegram - kaspersky - ipuçları - siber güvenlik - lorentlabs

Kaspersky’den Telegram’ı Daha Güvenli Hale Getirecek İpuçları!

parola yöneticileri - parola yöneticisi - en iyi parola yöneticileri - android ve ios için parola yöneticileri

Android ve iOS İçin Parola Yöneticisi Uygulamalarını Derledik!