in

İnternet Bankacılığı Kullananlara Özel İçerik: Hacklenmeyin!

internet bankacılıgı - güvenli internet bankacılıgı - internet - güvenli internet - bankacılık - online bankacılık
internet bankacılıgı - güvenli internet bankacılıgı - internet - güvenli internet - bankacılık - online bankacılık

İnternet bankacılığı kullananlara özel bir içerik hazırlamak istedik. İnternet bankacılığı kullanan birçok insan var. Bankalar bu konuda belli sürelerde mailler göndererek müşterilerini uyarıyor. Gönderilen mailleri, internet sitelerindeki paylaşımları ve aplikasyon üzerinden gönderilen bildirimleri yorumlarımızla birlikte sizler için derledik. 

İnternet Bankacılığı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

1- Antivirüs programı kullanın: Antivirüs programı telefonlarınızdaki ya da bilgisayarlarınızdaki zararlı yazılımları ve kötücül kimlik avı hırsızlıklarını engeller.

2- Kişisel Firewall kullanın: Bilgisayarlarınıza yönelik ağ trafiklerinizi denetlemenize yarar. Antivirüs programları ile birlikte kullanıldığında cihazınızın güvenliğini normalden daha iyi hale getirmiş olursunuz. Virüs, trojan ya da solucan gibi zararlı yazılımlardan korunmanız için önemlidir. 

3- E-Posta Güvenliği: Maillerinizin şifrelerini asla 2. şahıslarla paylaşmayın. Eğer kullandığınız mail sisteminizde 2FA varsa (2FA: 2 aşamalı doğrulama) kesinlikle kullanmalısınız. SMS doğrulama yerine Auth aplikasyonunu kullanabilirsiniz. Auth; Size özel şifreler üretir. Küçük boyutlu bir şifrematiktir. Bu şifreler belli sürelerde kaybolur ve yeni şifreyi girmezseniz asla giriş sağlayamazsınız. Bu güvenliğiniz için önemli bir durumdur çünkü her 30 saniyede bir değişen şifreye bir başkasının erişmesi pek mümkün değildir. Ayrıca tanıdığınız – bildiğiniz kişilerden bile gelen maillerdeki dosyaları taratmadan açmamalısınız. 

4- İnternet bankacılığı güvenliği için IP sınırlandırması getirin. 

5- Elektronik cihazlarınızın fiziksel güvenliğine dikkat edin. Telefonlarınızın ya da bilgisayarlarınızın çalınması her zaman bir ihtimaldir. Bu yüzden şifrelerinizi asla bir dosya içerisinde tutmayın. Cihazlarınızın uzun ve karışık bir şifresi olsun. Ayrıca Auth gibi şifrematikler kullanacaksanız telefonlarınızın bozulması – çalınması gibi ihtimalleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu yüzden her zaman acil giriş şifresini bir yerlerde tutmalısınız. Fakat bu yer cihazınız değil.

Phishing Nedir? Özet:

Bankaların internet sitesine benzer siteler yapılarak sizlere mail atılabilir. Bu maile Phishing (Yemleme) Saldırısı denilir. Sadece bankaların kendi uygulamalarından ve ana internet sitelerinden giriş yapın.

Phishing (Yemleme) Saldırısı ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

6- Bilgisayarlarınızda ve telefonlarınızda lisanslı ürün kullanın.

7- Güncellemelerinizi her zaman yapın. Bu hem işletim sistemleriniz hem de mobil uygulamalarınız için geçerli bir madde. Çünkü her güncelleme, yeni bir açığın kapatılmasını sağlarken sizlere yeni özellikler sunar.

8- Bir bankanın internet sitesine erişmek istiyorsanız mutlaka o bankanın adresini tarayıcınıza siz kendiniz yazın. Herhangi bir yerden kopyalamayın veya direkt linke tıklayıp giriş yapmayın.

9- İnternet bankacılığı kullanırken park, kafe, açık alan, hastane, büfe vb. gibi yerlerin internetlerine bağlanmayın. Bağlandığınız ağdan kaynaklı bazı siber saldırılara maruz kalmanız her zaman bir ihtimaldir.

10- İnternet bankacılığı kullanmanızın en önemli faydalarından birisi olan online veya telefon ile ödeme yöntemlerini dilediğiniz zaman açabiliyor ya da kapatabiliyorsunuz. Herhangi bir alışveriş yapmadığınız durumlarda bu özellikleri her zaman kapalı tutun. İnternetten alışveriş yaparken açar, işiniz bitince kapatırsanız sizden izinsiz kimse kart bilgilerinizi kullanamaz.

İnternet Bankacılığı Kullananlara Özel başlıklı içeriğimizi okuyan arkadaşlarımız hemen buraya tıklayarak farklı bir içeriğimizi hızlıca okuyabilir.

5/5 - (2 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgisayarıma Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?

Bilgisayarıma Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?

beş dokuz ondört göz nedir - beş göz nedir - dokuz göz nedir - büyük kardeş - siber güvenlik - veri güvenliği

Beş Dokuz ve On Dört Göz Nedir?