in

Phishing Saldırısından Nasıl Korunabilirim? 9 Güncel Yöntem!

phishing-saldirisindan-nasil-korunabilirim
phishing-saldirisindan-nasil-korunabilirim

Phishing Saldırısından Nasıl Korunabilirim? 9 Güncel Yöntem!

Bu içeriğimizde Phishing saldırısından nasıl korunabilirim? Sorusunu cevaplıyoruz.. Aslında bu içeriğin amacı phishing saldırısından korunmak için neler yapabileceğiniz hakkında verilen ipuçları sayesinde sizleri korumak. Tabi ki bu ipuçlarına yeni şeyler ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz şeyleri hemen aşağıdan yorum yaparak bizlerle de paylaşabilirsiniz.

İpuçlarına geçmeden önce phishing saldırısı nedir? Kısaca bunu ele alalım.

Phishing Saldırısı Nedir?

Phishing saldırısı, ya da diğer bilinen isimleriyle oltalama saldırısı veya yemleme saldırısı. Tamamen bireyleri kandırmak amacıyla oluşturulan fake mail, fake web sitesi, fake mesaj ya da fake tweet gibi içeriklerden oluşur. Kullanıcı adlarınızı, parolalarınızı veya banka bilgileriniz ile kişisel bilgilerinizi çalmak amacıyla kullanılır.

Lütfen dikkat: Ne olduğundan veya kim tarafından gönderildiğinden emin olmadığınız ya da bilmediğiniz web sitelerine hiçbir bilginizi girmeyin.

Not: Bankalar asla mail ya da SMS üzerinden sizin kişisel bilgilerinizi istemez. Unutmayın. Bankalarla ilgili güvenliğinizi sağlamak için İnternet Bankacılığı Kullananlara Özel İçerik; Hacklenmeyin! Başlıklı içeriğimizi okumalarını öneririz.

Phishing saldırıları gün geçtikçe daha da artıyor. 2019 yılına kıyasla 2020 yılının henüz sonlarına bile yaklaşmamışken resmen 2-3 kat daha fazla phishing saldırısı düzenlendi. Bu, 2021 yılında artarak devam edecek. Siber saldırganlar birçok konuda oltalama saldırısı gerçekleştirebilirler. Pandemi sürecinde dünyada en çok ele alınan konu ise tabi ki covid-19 oldu. Gelen sahte maillere, mesajlara ya da bildirimlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Phishing saldırılarına yakalanmamak için mutlaka açık ağlardan uzak durun. Örneğin pop-up reklamlara mail adresinizi yazmayın. Bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz sitelere kişisel mail adreslerinizi girmeyin.

Phishing saldırısından nasıl korunabilirim: 9 İpucu!

Phishing saldırıları bu denli artarken internet kullanıcıları kendilerini korumak için ne yapmalı? Yani kısacası Phishing saldırısından nasıl korunabilirim? sorusunu kendinize veya Google’a sormuş olabilirsiniz. Şimdi ipuçlarına bakalım!

  1. Phishing saldırısı kurbanlarının birçoğuna mail ya da mesajlar (Bu mesajlar facebook, Twitter ya da GSM servisi üzerinden gönderilebilir.) genellikle yakınları – arkadaşları tarafından gönderilmiş gibi gösterilir. Yani babanız size kişisel bilgilerinizi gireceğiniz bir link atarsa mutlaka şüphelenin. Babanızın hesabı çalınmış olabilir.
  2. Bir web sitesine girmeden önce o web sitesinin gerçek olup olmadığını kontrol edin. Çünkü siber korsanlar her zaman insanların inanması için web sitelerinin bire bir kopyasını yaparlar.
  3. Dikkat: Güvenli bağlantı olan sitelere kullanıcı adı ve parolalarınızı girmeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Fakat bazı siber korsanlar artık kurdukları web sitelerine direkt SSL sertifikası sağlayarak web sitelerinin (Sahte web sitelerinin) HTTPS protokolünde olmasını sağlayabiliyorlar.
  4. Siber korsanlar özellikle kamu kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının fake maillerini kullanırlar. Örneğin Twitter’da gezinirken mutlaka ‘sponsorlu içerik’ olarak X bir kurumun tweetini mutlaka görmüşsünüzdür. ‘Para iadenizi alın.’ yazar tweette. Fakat kişisel bilgilerinizi bilmediğiniz bir siteye girmenizi ister. İşte bu phishing saldırısıdır ve ne yazık ki Twitter henüz bu tür sponsorlu reklamların önüne geçebilmiş değil.
  5. Eğer bankanızdan ya da bir kurumdan size mail geldiyse işlemi o mail üzerinden gerçekleştirmek yerine direkt güvenilir tarayıcınızdan banka ya da kurum sitesine girerek manuel olarak işlem gerçekleştirin.
  6. Bir phishing saldırısına maruz kalırsanız bu durumu direkt olarak yetkililerle paylaşın. Örneğin bir bankanın fake maili geldiyse bu durumu direkt bankanın destek ekibine bildirin.
  7. Açık ağlardan asla kişisel bilgilerinizi, banka bilgilerinizi girmeyin.
  8. Maillerle gönderilen dosyalarınızı taramayı, taradıktan sonra açmayı alışkanlık haline getirin.
  9. İki faktörlü ya da çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın.

Phishing saldırısından nasıl korunabilirim sorusu ile ilgili:

5/5 - (1 Oy)

1 Comments

Leave a Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

online alisveris

Güvenli Çevrimiçi Alışveriş İçin İpuçları!

kapalı iphone nasıl bulunur - çalınan telefonun yerini tespit etme - şarjı biten telefonu bulma

Telefonu Hızlandırma! Cep Telefonlarınızı Bu Yöntemlerle Hızlandırın!