in

Siber Güvenlik 101: Çevrimiçi Ortamda Nasıl Güvende Kalınır?

siber güvenlik - siber güvenlik 101 - siber güvenlik nedir - siber güvenlik hakkında
siber güvenlik - siber güvenlik 101 - siber güvenlik nedir - siber güvenlik hakkında

Siber Güvenlik 101 gibi bir başlık aslında çok fazla detay gerektiren ve kesinlikle çok çok uzun bir şekilde anlatılması gereken bir konu. Fakat artık birçok kişi tarafından uzun içeriklerin okunmadığının farkındayız. İnsanlar artık daha kısa, daha net bilgiler istiyor. Bu nedenle bu konuyu farklı başlıklar altında inceleme kararı aldık. Yani Siber Güvenlik 101 diye bir başlık açmak istedik ve bu başlığa devamlı ek içerik eklemeye karar verdik.

Siber suç mağduru olmamak için bazı konulara hızlı bir şekilde hakim olmanız gerekiyor. Fakat unutmayın; hiçbir sistem, hiçbir yazılım ya da hiçbir proje %100 güvenli değil. Bu yüzden dev sosyal medya platformlarından ya da dev şirketlerden veri sızıntıları gerçekleşebilirken aynı zamanda web siteleri hacklenebiliyor. Bu yüzden bilgi donanımı aslında nasıl mücadele etmeniz gerektiğini öğretebilir. Yenilip yenilmeyeceğiniz ise tamamen şans.

Aşağıda 2017 yılının bazı detaylarına yer vermek istedik. Bu oranların günümüzde daha da artığını hatırlatmak için kısa bir süre öncenin verilerini görmenizin gerektiğini düşündük.

2017 yılında;

  • 16.7 milyon kişi kimlik dolandırıcılığının kurbanı oldu.
  • Kurbanlardan 16.8 milyar dolar çalındı.
  • Kurbanların sadece %30’u bilgilerinin bir veri ihlaline maruz kaldığı konusunda bilgilendirildi.

Şimdi siber güvenlikte yaygın olarak kullanılan terimleri paylaşarak çevrimiçi güvende kalmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Bu sözlüğe geçmeden önce aşağıda önerdiğimiz başlıklarımızı da okumayı unutmayın. Kesinlikle işinize yarayacak!

Not: Daha fazla içeriğe web sitemizin Siber Güvenlik kategorisinden erişebilirsiniz. Mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Siber Güvenlik 101: Terimler!

Uyarı: Aşağıdaki listenin kapsamlı bir liste olmadığını lütfen unutmayın.

Siber güvenlik

Kişiyi suçlulara veya elektronik verilerin yetkisiz kullanımına karşı korumak için geçirilen süreçlere veya bunu başarmak için alınan önlemlere verilen ad.

Reklam

Kullanıcıyı reklamverenin web sitesine yeniden yönlendiren ve pazarlama verilerini toplayan veya kullanıcının göz atma geçmişi gibi çevrimiçi faaliyetlerini izleyen reklam materyalini otomatik olarak görüntülemek veya indirmek için tasarlanmış yazılım.

Antivirüs

Bilgisayar sistemindeki virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılımları tespit etmek, önlemek veya kaldırmak için bilgisayarlarda arka planda çalışan yazılım.

Doğrulama

Bir kullanıcının kimliğini doğrulamak için tipik olarak kullanıcı adı/parola veya biyometri ile gerçekleştirdiği bir yöntem.

Bulut

Kişisel bilgisayarınız yerine internet üzerinden bilgi ve verilere erişip depolamak için paylaşılan kaynakları kullanan bir sistem.

Siber saldırı

Bir bilgisayara, ağa veya bilgisayar bilgi sistemine yasadışı erişim sağlamaya yönelik herhangi bir girişim.

Veri ihlali

Hassas, korunan veya gizli verilerin yasa dışı olarak görüntülendiği, erişildiği veya alındığı bir olay.

Uçtan uca şifreleme

Yönlendirme bilgilerini görünür tutarken bir ağdan geçme sırasında verileri şifreleme işlemi.

Güvenlik duvarı

Bilgisayar korsanlarının, virüslerin ve diğer kötü amaçlı yazılımların bir bilgisayara veya ağa izinsiz girmesini önleyen ağ trafiğini filtrelemek için tasarlanmış yazılım veya donanım.

Hacker

Yetkisiz bir kullanıcı. Genellikle uzman bir bilgisayar programcısıdır.

IP adresi

Bir ağ üzerinden iletişim kurmak için internet protokolü veya başka bir protokol kullanılarak her cihaza atanan sayısal bir işaretçi veya karakter dizisi.

IP sahtekarlığı

Bir kullanıcının bir bilgisayar sistemine yetkisiz erişim sağlamak için yanlış bir IP adresi sağladığı korsan tekniği.

Keylogger

Bir bilgi sistemi kullanıcısının tuş vuruşlarını veya klavye etkinliğini gizlice izlemek için kullanılan yazılım veya donanım.

Kötü amaçlı yazılım

Bir bilgisayar sistemini ihlal etmek veya zarar vermek için tasarlanmış bir bilgisayar programı.

E-dolandırıcılık

Parola veya kredi kartı gibi gizli bilgileri ele geçirmek amacıyla bir e-postada, telefon görüşmesinde veya kısa mesajda saygın bir kişi veya şirket gibi görünmeye yönelik bir siber saldırı.

Fidye yazılımı

Fidye ödenene kadar bir bilgisayar sistemine erişimi engelleyebilen veya kurbanın dosyalarını şifreleyebilen kötü amaçlı yazılım.

Casus yazılım

Kullanıcı etkinliklerini izleyen ve saldırganlara rapor eden bir bilgi sistemine gizlice yüklenmiş kötü amaçlı yazılımlara verilen ad.

Truva atı

Bilgi sisteminize bulaşarak dosyalarınızın içine gizlenen bir zararlı yazılım.

Virüs

Kendini bir bilgisayar sistemine ekleyen ve çoğaltma yeteneğine sahip kötü amaçlı yazılım.

VPN

Sanal Özel Ağ (VPN), kullanıcıların genel bir ağ veya internet üzerinden güvenli ve şifreli bir bağlantı üzerinden veri gönderip almasına olanak tanıyan sistem.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

google - google önerileri - google güvenli mi - google alternatifleri

Kullanmanız gereken 9 gizli Google arama özelliği!

netflix hata kodları

Netflix Hata Kodları ve Çözümleri [Güncel]