in

Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik İpuçları Hakkında Bilgiler!

siber-güvenlik-nedir
siber-güvenlik-nedir

Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik İpuçları Hakkında Bilgiler!

Bu içeriğimizin ilk sorusu olan Siber güvenlik nedir? sorusunu kısaca cevapladıktan sonra Siber güvenlik ipuçları konusuna değinelim. Eğer siz de siber güvenlik nedir? Sorusunu soruyor ve siber güvenlik ipuçları hakkında detaylı bilgi arıyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!

Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik İpuçları:

Bilgisayar, telefon ve tablet gibi internete bağlanabilen akıllı cihazların, ağların vb. gibi sistemlerin korunmasına verilen genel terime siber güvenlik denir. Siber güvenlik ile alakalı farklı açıklamalar, tanımlamalar bulmanız mümkün. Çünkü bir bilgi havuzunu daha farklı cümleler ve kelimelerle anlatmak mümkün. Siber güvenlik ipuçları konusuna değinmeden siber tehdit türleri konusuna kısaca göz atalım.

Siber güvenliği ele aldığımızda hemen karşımıza alt başlıklar çıkar. Bu alt başlıkları daha kendi içinde ayırmamız mümkün. Örneğin; ağ güvenliği, uygulama güvenliği, cihaz güvenliği, veri güvenliği, sosyal medya güvenliği gibi birçok başlığı ele alabiliriz.

Siber Tehdit Türleri:

Siber güvenliğin karşı karşıya olduğu tehditlerin üç çeşidi vardır. Bunlar ise şöyledir:

  • Siber suç; finansal kazanç veya işlerin kesintiye uğraması için sistemleri hedefleyen tek aktörleri veya grupları içerir.
  • Siber saldırı; genellikle politik nedenli bilgi toplamayı içerir. Fakat birçok noktada değişkenlik gösterebilir.
  • Siber terör, elektronik sistemleri panik veya korkuya neden olacak şekilde baltalamak için tasarlanan siber saldırılardır.

Siber Güvenlik İçin Tehdit Oluşturan Bazı Yaygın Yöntemler:

Kötü Amaçlı Yazılım:

“Malware” olarak da bilinir. Kötü amaçlı yazılım, dünyada en yaygın kullanılan siber tehdit yöntemidir. Bir cihazı bozmak ya da verileri çalmak için kullanılan yöntemlerden sadece bir tanesidir. Kötü amaçlı yazılımlar sayesinde siber korsanlar birçok kişinin üzerinden para kazanabilir veya o birçok kişiyi dolandırabilir. Bu noktada kötü amaçlı yazılımlara dikkat etmek oldukça işe yarayacaktır. Peki kötü amaçlı yazılımlar neler? Kötü amaçlı yazılımlar da kendi içinde alt başlıklara ayrılıyor. Örneğin; Virüs, Truva atı, Fidye yazılımı, Casus yazılım ve Reklam yazılımı en çok bilinen kötü amaçlı yazılımlar arasında geçer.

Siber Güvenlik İpuçları:

Bireysel olarak siber saldırılara karşı kendinizi nasıl koruyacağınızı biliyor musunuz? Eğer siber saldırılara karşı küçük de olsa bir siber güvenlik planı edinmediyseniz mutlaka bu içeriği bitirdikten sonra kısaca bu konu üzerine düşünmelisiniz. Bu tabii ki kişisel küçük bir öneri. Akıllı cihaz ve internet kullanımının artmasından kaynaklı her birey bu anlatılan siber saldırılardan birisiyle ne yazık ki karşılacak. Bu yüzden çözüm için bir şeyler düşünmenin tam vakti!

5076024
Görsel Kaynak: Beyazperde
  • Cihazlarınızda bulunan bütün güncellemeleri gerçekleştirin. Özellikle işletim sistemlerinizdeki ve antivirüs gibi önemli uygulamalarınızdaki güncellemeleri mutlaka yapın.
  • Antivirüs, antispam, antireklam uygulamalarını mutlaka edinin. Reklam engelleyicileri kullanırken kendinize bir blacklist oluşturun.
  • Siber güvenliğin ilk dersi güvenli parolalardır. Mutlaka güvenli parolalar kullanın. Bu parolalar kolay tahmin edilememeli ve sizin dışında kimse tarafından bilinmemelidir. Parola kullanırken özellikle karmaşık sayılar ve harflerin yanında noktalama işaretleri de kullanın.
  • İkili doğrulama bulunan uygulamaları seçin ve mutlaka ikili doğrulama sistemini aktif edin.
  • Park, hastane, okul, kafe vb. gibi yerlerin internet ağına bağlanmayın. Eğer açık bir ağa bağlanmanız gerekiyorsa ve çok zor durumdaysanız mutlaka bir VPN kullanarak bağlanın. Tabii ki banka veya herhangi sosyal medya profilinize bu ağ üzerinden erişmeyin.

Siber Güvenlik Neden Önemli?

Yaşadığımız zaman diliminde savunma sanayisinden sonra en çok yatırım yapılan bir diğer savunma noktası da siber güvenlik alanıdır. Birçok ülke ve kurum bu konuya ciddi yatırımlar yapıyor. Dijitalleşen yönetim ve ülkeler kesinlikle veri ve bilgilerine sahip çıkmayı hedefliyor. Bu yüzden bireysel olarak da kişiler temel düzeyden (en azından) bilgi sahibi olmalı. Kişisel verilerine ve bilgilerine sahip çıkmalıdır. Örneğin birçok kişinin sosyal medyada konum paylaşarak fotoğraflarını paylaştığını görebiliriz. Peki bu tür paylaşımların geleceğin teknolojisinde nasıl problemlere açacağını hiç düşündünüz mü? Ya da günümüz teknolojisini kötüye kullanan insanların ne gibi zararlar verebileceğini? Kesinlikle düşünülmesi gereken konulardan bir tanesi bu. Konuyu hemen toparlayacak olursam; siber güvenliğin temelindeki önem artık sadece veri ve bilgileri korumak değil. İşleyen kurumları, ana sistemi tamamen ayakta tutabilmektir. Eğer bir hastaneye siber saldırı gerçekleşirse bu hastanede hizmet verilmesi bir süreliğine durabilir ya da manuele dönebilir.

İlgili: Siber Güvenlik Parola Güvenliği İçin 5 Temel İpucu

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

signal - signal app - signal güvenli mi - signal vs whatsapp - signal nasıl kullanılır

Signal Güvenli mi? WhatsApp Alternatifi Olabilir Mi?

bine blur - abine blur nedir - abine blur parola yöneticisi - abine blur incelemesi - blur incelemesi

Parolam Ne Kadar Güvenli? Parola Güvenliğimi Nasıl Sağlarım?