in

Virüslerden Korunma: Kötücül Yazılım ve Virüslerden Nasıl Korunuruz?

kötü amaçlı yazılımlar - virüslerden korunma - siber güvenlik - siber güvenlik nedir - kötücül yazılımlar
kötü amaçlı yazılımlar - virüslerden korunma - siber güvenlik - siber güvenlik nedir - kötücül yazılımlar

Virüslerden Korunma: Kötücül Yazılım ve Virüslerden Nasıl Korunuruz?

Virüslerden korunma konusu birçok kişiye biraz karmaşık gelebilir fakat aslında hiç de karmaşık bir konu değil. Bu içeriğimizde hem virüslerden korunma konularını ele alacağız hem de bu konunun ne kadar basit bir konu olduğunu hep birlikte göreceğiz.

İçeriğimize başlamadan önce bu içeriği okuduğunuz akıllı telefonun veya bilgisayarın bluetooth’u açık mı? Güncel işletim sistemlerini mi kullanıyorsunuz? Bilgisayarınızda antivirüs var mı? Gibi soruları kısaca düşünerek kendi kendinize hızlıca cevaplar verin. Bu cevaplar ne işime yarayacak diye düşünmeyin çünkü başta da dediğim gibi karmaşık bir şey yok. Belli temel şeylere dikkat ettiğimiz zaman virüslerden ve kötücül yazılımlardan tamamen korunmamız mümkün.

Virüslerden Korunma:

Virüslerden korunmak için temel şeylere değindik. Peki bu temel şeyler nelerdir? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Şimdi kısa kısa bu konuları hızlıca ele alalım.

Maillere Dikkat!

2021 yılının gelmesiyle hızlıca artan oltalama/yemleme (phishing) saldırıları arttı. Bu yüzden maillere dikkat etmek gerekiyor. Basit gibi görünen bu saldırılara ‘ben inanmam’ diyen binlerce kişinin siber saldırıdan etkilendiğini biliyor musunuz? Her yıl milyonlarca kişinin hem kişisel hem de finansal bilgilerinin bu yol ile çalındığı bir gerçek. Bir mailin phishing olduğunu nasıl anlarsınız?

  • Sizin adınıza gönderilmemiş, genel bir tavır sergilenmiştir. Örneğin: İsminizin Ali olduğunu ele alırsak ‘Merhabalar Ali Bey’ yerine ‘Merhabalar’ kullanılmış ve hiçbir isim belirtilmemiştir. Bu da aynı mailin binlerce belki de milyonlarca kişiye aynı anda atıldığını gösterir.
  • Genel tavrı sadece mailin başlangıcında değil, sonunda da görmeniz mümkün. Özellikle kurumsal şirketlerin sahte mailini oluşturup topluca birçok insana mail atan siber saldırganlar maillerini bitirirken de sizin isminizi ya da soyadınızı kullanamaz. Çünkü bilmezler. Sadece genel bir tavır sergilerler. Bunlar dikkat edilmesi gereken basit fakat etkili yöntemler.
  • Sizden parolanızı sıfırlamanızı veya parolanızı/banka bilgilerinizi güncellemenizi isteyebilir. Bu sıfırlama ya da güncelleme isteğini sizi talep etmediyseniz o maili silmelisiniz.
  • Size dosya gönderebilir ve indirmenizi isteyebilirler. Dosyaları taratmadan cihazlarınıza indirmeyin.
  • Bildiğiniz bir şirket ya da kurumun ismine benzer (birkaç küçük harf değişikliği ile) mail adreslerinden size mail gönderebilir ve bilgilerinizi talep edebilirler. İnanmayın. Maili gönderen adresi kontrol edin.

Linklere Dikkat!

Siber saldırganların phishing saldırılarında olduğu gibi birkaç küçük harf değişikliği ile size farklı web sitesi adresleri sunabilir. Bu linkler, girmek istediğiniz web sitesinin tamamen aynısı olabilir. Hatta o kadar aynısı olur ki o web sitelerinde SSL sertifikaları bize gözünüze çarpabilir. Bu yüzden ‘dikkat etme’ konusu burada oldukça önemli. Siber saldırgan sizin telaşa kapılmanızı, sizi acele getirip hızlıca davranmanızı isteyecektir. Bu da linki incelemenizi unutmanızı sağlar. Her ne olursa olsun giriş yapacağınız web sitelerini kontrol edin. ‘Dikkat’ siber güvenlikte aslında oldukça önemli bir konu farkında mısınız? Bu yüzden dikkatli olduğumuz zaman birçok saldırıyı zaten bertaraf edebiliriz.

İlgili:

Uygulamalara Dikkat!

Mobil uygulamalar hayatımızın en önemli parçaları. Akıllı telefonu ne zaman bir kenara bırakıyorsunuz? Sadece yemek yerken ya da uyurken mi? Hayır, birçoğumuz yemek yerken de bırakmıyor. Bu yüzden uygulamalar, hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip. Bir uygulamayı indirirken o uygulamanın aldığı puana ve yorumlara mutlaka dikkat edin. Ortaya çıkartan firmanın ya da kurumun hangi firma/kurum olduğunu mutlaka araştırın. İndirme sayısına özellikle dikkat edin. Android işletim sistemine sahip telefon kullanıcılarına yönelik fake indirme sayıları özellikle dikkat çekici. Bu yüzden kontrolü biraz daha özenle yapmaları gerekiyor. Bunların yanında tabi ki abonelik konusu oldukça önemli. Ücretsiz olduğu söylenen bazı uygulamalar size zorunlu olarak abonelik işlemi başlatabilir. Bu tür şeylerden kaçınmak için mutlaka araştırma yapın ve sizlerden hangi izinleri istediğine dikkat edin.

Ek Maddeler:

  • Hiçbir cihazınızda bluetooth özelliğinizi aktif olarak açık tutmayın.
  • Antivirüs kullanın.
  • Root ve Jailbreak gibi müdahalelerden mutlaka kaçının.
  • Cihazlarınızı belli aralıklarla tarayın.
  • Ücretsiz uygulamaları indirirken sizlerden ne gibi bilgilerinizi talep ettiğini mutlaka inceleyin.
  • İşletim sistemlerinizi ve uygulamalarınızı her zaman güncel tutun.
  • Parola güvenliğiniz için parolalarınızı bilmediğiniz hiçbir web sitesine yazmayın.

İlgili: Ransomware Nedir? Kötü Amaçlı Yazılımlar Nelerdir?

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

en kötü parolalar - en kötü şifreler - 2021 en kötü şifreleri - 2021 en kötü parolaları

En Kötü Parolalar: Bu 20 Adet Parolayı Sakın Kullanmayın!

lorent research lab - internetten alışveriş - internetten alışveriş güvenli mi - online alışveriş güvenli mi - güvenli alışveriş siteleri

İnternetten Alışveriş Güvenli Mi? İşte 8 Özel İpucu!