in

Temel Bilgisayar Güvenliği: Güvenliğiniz için 7 İpucu!

temel bilgisayar güvenliği - internet güvenliği - cihaz güvenliği - bilgisayar güvenliği - parola güvenliği - güçlü parola
temel bilgisayar güvenliği - internet güvenliği - cihaz güvenliği - bilgisayar güvenliği - parola güvenliği - güçlü parola

Temel Bilgisayar Güvenliği: Güvenliğiniz için 7 İpucu!

Bu içeriğimizde temel bilgisayar güvenliği konusunu ele alıyoruz. Cihaz güvenliği için 7 ipucunu sizler için derledik. Eğer bilgisayar güvenliği ile alakalı olarak farklı bilgiler veya ipuçları varsa bunları bizlere yorum ya da mail yoluyla iletebilirsiniz.

Bilgisayarlarda kişisel veya finansal birçok verimiz bulunuyor. Bu veriler yanlış kişilerin eline geçerse kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık veya diğer siber suç türlerini ortaya çıkartabilir. Virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, kimlik avı saldırıları, Truva atları ve diğer çevrimiçi dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak oldukça önemli. Bu yüzden bizler de paranızı, kimliğinizi ve kişisel bilgilerinizi korumak için 7 temel bilgisayar güvenliği ipucunu derledik.

Çevrimiçi olarak bir saldırıya uğradıysanız ya da dolandırıldıysanız, sisteminizi başka bir saldırıya karşı korumak için güçlendirmek için çok geç değil.

Antivirüs Yazılımı Kullanın ve Güncel Tutun:

Antivirüs yazılımı artık günümüzde temel bir gereklilik. Güvenli bir sistem için esas olduğu aşikar. Sisteminizde antivirüs yazılımının kurulu olmaması için hiçbir mazeret yok. Ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs cihazınızda mutlaka olsun. Bu noktada premium ya da pro ürün kullanmak aslında oldukça önemli. Fakat ben antivirüse para vermem diyorsanız güvenliğiniz için en azından ücretsiz bir antivirüs kullanın.

Virüsten koruma programları bilgisayarınızı, e-postalarınızı ve indirilen dosyaları tarayarak virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları cihanızda arar ve yok eder. Eğer bir antivirüs kullanıyorsanız antivirüsünüzün sürekli güncellendiğinden emin olun. Otomatik taramayı aktif edin ve cihazınızı kasmayan bir antivirüs edinin.

Güvenlik Yamalarını Yükleyin:

Yazılım uygulamalarında ve donanım aygıtlarında sürekli olarak yeni güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Bilgisayar korsanları, bilgisayarınıza ve verilerinize erişmek için bu güvenlik açıklarından yararlanırlar.

Kötü adamların önüne geçebilmek için, mevcut güvenlik yamalarını yükleyin. Bir Windows sisteminiz varsa, Windows Update’in işletim sistemi ve ilgili dosyalar için mevcut güncellemelerinizi kontrol ettiğini unutmayın.

Güvenlik Duvarı kullanın:

Güvenlik duvarınızı her zaman aktif olarak kullanın. Ben güvenlik duvarı kullanıyorum antivirüse gerek yok demeyin çünkü bunu diyen ve bu yanılgıya düşen çok fazla kişi var. Güvenlik duvarı son çıkan kötü amaçlı yazılımları algılayamazken kullandığınız kaliteli antivirüs günlük olarak güncelleniyorsa bu son çıkan kötü amaçlı yazılımları anında keşfedebilir ve yok eder. Bu yüzden antivirüsle birlikte güvenlik duvarını mutlaka kullanın.

Asla Hassas, Kişisel Bilgi Vermeyin:

Kişisel bilgilerinizi verme konusunda dikkatli olmanız oldukça akıllıca. Annenizin kızlık soyadını veya adresinizi bir yerlerde açıklamayın. Örneğin sosyal medyada bu tür şeylerden bahsetmekten kaçının. Kimlik hırsızları ve diğer suçlular, bilgi toplamak için sosyal medyayı ciddi bir şekilde tararlar.

Çevrimiçi alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerinizi vermek yerine sanal kartlar kullanın.

E-postalara Dikkat:

Kimin gönderdiğine bakılmaksızın, beklenmedik bir e-posta ekini asla açmayın. Cihazınıza mail ile gelen dosyaları indirmeden önce mutlaka tarayın. E-postalardaki kimlik avı saldırılarının yanında phishing saldırılarına da dikkat edin.

Anlık Mesajlara Şüpheli Şekilde Yaklaşın:

Anlık mesajlaşma, solucanların ve Truva atlarının sık sık ortaya çıktığı yerlerdir. Dolandırıcılar, kişisel bilgileri çalmanın ve kişisel hesaplara erişmenin yeni yolları üzerinde sürekli olarak çalışıyorlar. Bu yüzden anlık mesajlara e-postalardaki gibi temkinli yaklaşın.

Güçlü Parolalar Kullanın:

Parolalarınızda çeşitli harfler, sayılar ve özel karakterler kullanın; ne kadar uzun ve karmaşıksa o kadar iyi olduğunu unutmayın. Her hesap için farklı parolalar kullanmayı unutmayın. Eğer platformunuz destekliyorsa, iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın. Kimlik doğrulama ile ilgili olarak iki içeriğimizi buraya ekliyoruz: Microsoft Authenticator Nasıl Kurulur? Microsoft Auth Nasıl Kullanılır?

Eğer parolalarla alakalı sorun yaşıyorsanız; Güçlü Parola Örnekleri! Zayıf, İyi ve Daha Güçlü Parolaları Karşılaştırdık! içeriğimize göz atmayı unutmayın. Bu ipuçlarını çoğaltmamız mümkün. Bu ve benzeri konular her zaman cihaz, parola, mail ve profil güvenliğinizi sağlayacaktır.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mewe nedir nasil kullanilir 2

MeWe Nedir? MeWe Güvenli Mi? Bilinmeyen 15 Özelliği!

mobil bankacılık - mobil bankacılık dolandırıcılığı - akıllı telefon dolandırıcılığı - twitch dolandırıcılığı

Twitch’de İki Faktörlü Doğrulama (2FA) Nasıl Kurulur ve Nasıl Kullanılır?