in

Uluslararası Ödeme Yöntemleri Neden Türkiye’de Yok?

Uluslararası Ödeme Yöntemleri Neden Türkiye'de Yok
Uluslararası Ödeme Yöntemleri Neden Türkiye'de Yok
Uluslararası Ödeme Yöntemleri Neden Türkiyede Yok
Uluslararası Ödeme Yöntemleri Neden Türkiye’de Yok?

Teknoloji hayatımızı her alanda kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu alanlardan bir tanesi ise saliseler içinde ödeme yapmamıza izin veren ödeme hizmetleri. Tüm dünyada pek çok ödeme hizmeti veren şirketler mevcut. Ancak bu hizmetler bazı ülkelerde kullanılmıyor veya şirketler bu ülkeleri tercih etmiyor. Samsung Pay, Apple Pay ve Google Pay gibi pek çok hizmetin ülkemizde kullanılmadığını biliyoruz. Paypal’ın ise pazardan çekildiği hepimizin malumu. Peki uluslararası ödeme yöntemleri neden Türkiye’de yok? İçeriğimizde bu soruya cevap arıyoruz!

Hukuki Eksiklikler / İstekler

Teknoloji alanında tüm dünyayı tek çatı altında toplayan bir kurallar kitabı yok. Bir ülkede geçerli olan sertifika diğer ülkede geçerli olmayabiliyor. Bunun en güzel örneği ise Avrupa Birliği üyesi ülkelerin gerekli ortamı hızlandırması. Türkiye, Çin, Hindistan gibi ülkelerin ise Avrupa Birliği standartlarını reddederek ülke içerisinde bazı kurallara uymasını istemesi. Bu ülkelerin istediği ön koşulları yerine getirmek ise şirketler için ayrı bir hukuki süreç ve bütçe gerektiriyor. Hal böyle olunca da şirketler bu pazarlara ya geç giriyor ya da girmeyi tercih etmiyor.

Ülkemizde de düzenleyici kurum olan BDDK kullanıcı güvenliğini sağlaması için şirketleri bazı koşullara zorluyor. Bu koşullardan en önemlisi Türkiye içerisinde gerçekleşen transferlerin verirlerini Türkiye’deki sunucularda bulundurmak. Bunun en büyük nedeni ise yasadışı para trafiğinin denetlenmesi ve kontrol altına alınması. Hatırlayacağınız üzere 2016 senesinde PayPal’dan istenen şartlar teknik olarak mümkün olsa da şirketin tercih etmemesi nedeni ile PayPal Türkiye operasyonuna son vermişti.

Rekabet

Rekabetin kızgın olduğu pazara girmek şirketler için doğru bir hamle değil. Her ne kadar batılı devletler pek çok alanda gelişmiş olsa da dijital ödeme alanında yeterince iyi değiller. Bankaların çağa ayak uydurmakta zorluk çektiği bu tarz ülkeler rekabet açısından oldukça uygun. Ancak kullanıcıların başarılı ödeme yöntemlerine sahip olduğu ülkelerde pazara girerek yeni bir ödeme yöntemi kabul ettirmek hiç de kolay olmuyor. Özellikle temassız ödeme yöntemlerinin geliştiği ülkeler bu açıdan oldukça zorlu pazarlar. Pek çok ödeme yöntemi Avrupa’nın genelinde başarılı olsa da İngiltere’de başarılı olamıyor. Bunun en büyük nedeni İngiltere’de temassız kartların kullanılıyor olması.

Ülkemizde ise temassız banka/kredi kartları neredeyse nüfusumuza eşit. Hal böyle olunca şirketler için zorlu bir pazar yeri olduğumuz gerçeği ortaya çıkıyor. Ayrıca bankalarımızın teknolojiye verdiği değerden dolayı pek çok fırsat müşterilere sunuluyor. Örnek olarak NFC özelliği olan telefonlarda temassız ödeme özelliğinin kullanılabiliyor olması diyebiliriz. Bu da Google Pay, Apple Pay ve Samsung Pay gibi devler için zorlu bir pazar olduğumuz anlamına geliyor. Böylece pazara girmeden evvel iki kere düşünüyorlar.

Çalışma Prensibi Kabul Görmüyor

Her alanda olduğu gibi sunulan hizmet karşılığında ücret talep etmek gayet doğal. Şirketler de hizmetlerinden gelir elde etmek için kullanıcılardan yüzdelik olarak komisyon talep ediyor ya da bankalardan yüzdelik ücret istiyor. Bu da hem bankalar hem de kullanıcılar için istenmeyen bir durum. Ülkemizde temassız ödeme yöntemleri bu kadar gelişmişken kimse daha fazla para vererek başka hizmetleri kullanmak istemez. Buna çözüm olarak pek çok kampanya sunulmaya çalışılıyor olsa da ne kadar başarılı olacağı şüpheli.

Bu içeriğimizde Uluslararası ödeme yöntemleri neden Türkiye’de yok sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Temel olarak üç nedenden bahsettik ancak bu nedenler uzayabilir. Ülkemizde her ne kadar eksikliği hissedilmese de bu tarz hizmetler rekabeti arttıracağından dolayı kullanıcı deneyimini iyileştirecektir. Umarız en kısa sürede ülkemizde de kullanılır hale gelirler.

İlgili:

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uctan uca sifreleme nedir

Uçtan Uca Şifreleme Nedir?

Bitcoin Halving Rally scaled min 2 1

Halving Nedir? BTC Halving Özellikleri Nelerdir?