in

Kendi VPN Sunucunuzu Kurun! 3 Dakikada Kolay Kurulum!

Pek çok VPN servisi ülkemizde yasaklanıyor. Çok fazla tercih edilebilecek VPN servisi olsa da onların da bir gün yasaklanmayacağı garanti altında değil. Eğer bir gün öyle bir zamanı yaşarsak ve tüm VPN servisleri yasaklanırsa ne olur hiç düşündünüz mü? O günün hiçbir zaman gelmemesini temenni ediyoruz. Ancak yine de öyle bir durum yaşarsak kendi VPN servisimizi yaratmamız mümkün. Üstelik öyle kod yazılım falan da bilmenize gerek yok. Sadece üç dakika içerisinde kendi VPN sunucunuzu kurun.

VPN sunucusu nasıl kurulur?

VPN sanal bir sunucu ile bizi olmadığımız bir fiziksel ağa bağlıymışız gibi göstererek çalışır. Biz de kuracağımız sunucu da bunu gerçekleştirmek adına bir sunucu alacağız. Bu sunucu üzerine kuracağımız OpenVPN ile herhangi bir VPN hizmetinin verdiği hizmetin aynısını alabileceğiz. Kurulumu gerçekleştirirken Digital Ocean ve Outline adı verilen iki uygulamadan yararlanacağız.

Digital Ocean

Sunucumuzu Digital Ocean üzerinden satın alacağız. Digital Ocean kullanmamızın nedeni Outline ile aralarında kolay kurulama izin vermesinden dolayı. Eğer dilerseniz Amazon ve Google gibi bir çok sunucu sağlayıcısından hizmet alabilirsiniz. Halihazırda elinizde sunucu var ise kurulum işleminizi bu sunucu üzerine de yapmanız mümkün.

Outline

Outline, açık kaynaklı bir projedir. Projenin arkasında Google’ın çatı markası olan Alphabet vardır. Yani Google tarafından geliştirilen bir uygulama desek yanlış olmaz. Outline geliştirilmesinin arkasında ise interneti güvenli ve özgür bir hale getirme vizyonu vardır. Özellikle gazeteciler gibi yer yer sansürlenen insanlar ve iş grupları tarafından kullanılması hedeflenmektedir.

İlk adım : Digital Ocean hesap oluşturma

İlk olarak bir Digital Ocean hesabına ihtiyacımız var. Hesap oluşturmak için web sayfasına gidin. Sunucu kiralama paralı bir hizmet olduğu için burada ödeme yapmamız gerekiyor. En düşük paket işimizi görecektir. Ubuntu – Basic paketini satın alarak Digital Ocean’daki işlemlerimizi bitiriyoruz.

İkinci Adım : Outline kurma

VPN kurma işlemimizin ikinci adımı için Outline Manager yazılımımızı cihazımıza indirelim. Bir çok işletim sisteminde mevcut olduğu gibi tüm telefonlardan bu uygulamaya erişebilirsiniz. Uygulamayı indirin ve açın. Daha sonra açılan kısımdan Digital Ocean’ı seçin. Ardından ” Kur ” tuşuna basarak Outline ile Digital Ocean hesabınızı birbirine bağlayın. Bu işlemleri yaptıktan sonra sizden sunucunuzun yerini seçmenizi isteyecek. Burada istediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz. Ancak Almanya ve Hollanda sunucularının ping ve hız bakımından oldukça iyi olduğunu belirteyim. Eğer seçtiğiniz sunucudan memnun kalmazsanız istediğiniz zaman silip yeniden kurabildiğinizi de hatırlatayım. Sunucuyu da seçtikten sonra uygulamanın kurulum yapmasını bekleyelim. Kurulum yapıldıktan sonra VPN hizmetinizi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

VPN sunucuma diğer cihazlarımdan nasıl bağlanırım?

Diğer cihazlarınızdan VPN sunucunuza erişmek istiyorsanız bağlanmak istediğiniz cihaza Outline Manager indirin. Mobil için tüm uygulama marketlerden bilgisayar için ise resmi internet sitesinden uygulamayı indirmeniz mümkün. Outline Manager’i ilk kuruduğunuz cihazınızdan açın ve anahtar oluştur butonuna basın. Ardından oluşturduğunuz anahtarın yanında bulunan paylaş butonuna basıyorsunuz. Kopyaladığınız linki kullanmak istediğiniz cihaza göndererek kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hatırlatmakta fayda var kullanacağınız tüm cihazlarda Outline uygulamasının yüklü olması gerekiyor. Kopyaladığınız linki kullanmak istediğiniz cihazınıza gönderdiğinizde otomatik olarak anahtarınızı algılayacaktır. Algıladıktan sonra yapmanız gereken tek işlem ” Bağlan ” butonuna basmak. Kullanmak istediğiniz bütün cihazlar için yeni anahtar oluşturmanız gerektiğini de belirterek, kendi VPN sunucunuzu kurun adlı yazımın sonuna geliyorum.

VPN her ne kadar gizlilik ve güvenlik sunsa da bunlara güvenerek çevrimiçi suçlar işlemeyin. İnternetin bağımsızlığını ve özgürlüğünü ne kadar savunuyorsak siber zorbalığa ve çevrimiçi suçlara o kadar karşıyız. İçerikte bahsedilen yöntem sansüre karşı sergilenecek bir tavır olarak kaleme alınmıştır. Böylece her türlü engellemenin önüne geçerek özgürlüğün kutsallığına yakışır bir tavır takınabiliriz. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

keepass - keepass parola yöneticisi - parola yöneticisi - lorent research lab

KeePass Nedir? KeePass Güvenli Mi? Açık Kaynaklı Parola Yöneticisi!

ICO nedir - ico nedir - ICO dolandırıcılık mı - ethereum ico'su - blockchain - kripto para - ICO hakkında bilgiler

Blockchain Teknolojisinin Kullanım Alanları Nelerdir?