in

Vsync Nedir? Vsync Ne İşe Yarar?

vsync

Her oyunda ayar olarak bulunsa da ne işe yaradığını bilmediğimiz bir özellik Vsync. Grafik ayarlarında sürekli karşımıza çıkan ve açıksa kapattığımız kapalıysa açtığımız bu özellik ne işe yarıyor diye düşündünüz mü hiç? Oyunculara akıcı bir oyun deneyimi oluşturmak için ortaya çıkmıştır. Ancak bilinçsiz kullanıldığı zamanında negatif etki de yaratabiliyor. Bu içeriğimizde vsync nedir? Vsync ne işe yarar sorularına değiniyoruz. Ayrıca ayarı kapatıp açtığınız zamanlarda oyunlarda nelerin etkilediğine de değineceğiz.

Vsync nedir?

Vsync İngilizce’de bulunan vertical synchronization kelime grubunun kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. Türkçeye ise dikey senkronizasyon olarak çevirmemiz mümkün. Bu ayar ise görüntü bozulmalarını engellemek için ekran kartı üreticileri tarafından geliştirilmiştir. Ekran kartı üreticileri tarafından geliştirilen bu özellik ekran kartı ile monitör arasında oluşan uyuşmazlığın ortaya çıkardığı görüntü bozulmalarını önlemek için ortaya çıkmıştır. Bu ayar sayesinde ekran kartları ve monitörler arasında bir iletişim yolu oluştu ve senkronize bir şekilde görüntü ekrana verilmeye başladı.

Vsync ne işe yarar?

Vsync teknolojisini aktif hale getirdiğiniz taktirde ekran kartınız ne kadar güçlü olursa olsun monitörünüzün hertz değerini FPS değeriniz olarak sabitler. Yani son model ekran kartına sahip olsanız dahi 60hz ekranınız var ise Vsync özelliği ile FPS değeriniz 60’a sabitlenir. Böylece oluşan ekran yırtılmalarının önüne geçmiş olursunuz. Ancak monitörünüz 144hz ise sisteminizin de bu FPS değerini verebilmesi gerekiyor. Yani bu özellik FPS kazanmanıza olanak sağlamaz. FPS ve donanımızın arasındaki farktan dolayı ortaya çıkacak sorunları engeller. Dolayısı ile Vsync ayarı alacağınız performansı düşürür demek yanlış olmaz.

Ekran yırtılması nedir?

Ekran yırtılması özellikle hızlı oyunlarda ekrana verilen görüntünün bozulması / yırtılması durumuna verilen isimdir. Görüntü kalitesi yüksek oyunlarda hareket ederken bu tür bozulmalar ile karşılanmanız oldukça normal. Bu da oyun deneyiminizi olumsa olarak etkiliyor. Bu ekran yırtılmalarının oluşması ise sisteminiz ve monitörünüz arasındaki farktan kaynaklanıyor. Ekran kartı saniyede x kare üretir ve görüntülemesi için monitöre gönderir. Monitör gelen kare sayısını gösteremeyecek kalitede ise ortaya ekran yırtılmaları çıkıyor. Bu problemin önüne geçmek için ise vsync özelliği ortaya çıkmıştır. Bu özellik sayesinde üretilen kare sayısı monitörünüzün gösterme kapasitesine göre belirlenir. Böylece bu tür sıkıntıların önüne geçmiş olursunuz.

Vsync dezavantajları nelerdir?

Vsync özelliği her ne kadar akıcı bir deneyim için çıkmış olsa da dezavantajları da mevcut. Özellikle performans ve gecikme konusunda fark ortaya çıkıyor. Saliselik gecikmeler olsa da özellikle online oyunlarda zorunda değilseniz Vsync özelliğini kapatmanız faydanıza olacaktır. Bir diğer dezavantaj ise ekran kartınızın yetersiz kaldığı noktada zorlanmaya başlaması. Vsync özelliği monitörünüzün hertz değerine göre kare üretir. Dolayısı ile ekran kartınız kötüyse ama monitörünüz iyiyse monitörünüze göre kare üretileceği için ekran kartınız yorulabilir. Son dezavantaj ise özellik yazılımsal bir düzeltme olduğu için oyunlarda ping’e neden olabiliyor.

Vsync özelliğini ekran kartınızın yeterli olduğu ama monitörünüzün yetersiz kaldığı noktada kullanarak deneyiminizi arttırmanız mümkün. Ayrıca bu özellik sayesinde ekran kartı – monitör arasındaki bağlantıdan kaynaklanan bozulmaları önlemeniz mümkün. Her ne kadar faydalı bir özellik olsa da zorunda kalmadığınız durumlarda kullanmanız performans kaybı ve gecikmeye neden olacağı için önermiyoruz. Vsync özelliğini detayları atlamadan sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı bir içerik ortaya çıkmıştır. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sar degeri nedir

Sar Değeri Nedir? Zararları Nelerdir?

Celo coin

CELO Coin Nedir? Celo Projesi ve Avantajları!