in

Yapay Zekaya İnsan Etiği Uygulatma Fikri Neden Korkunç?

Yapay zekanın bir etiğe sahip olmasını istiyorsanız ona etiği geliştirmeyi öğretmelisiniz. En azından Bangalore Uluslararası Bilgi Araştırmaları Enstitüsündeki bilim insanları yayınladıkları makale ile bunu öneriyor. Dün yayınlanan ” Yapay zekada benlik duygusu ” isimli makalede esnek kimlik denilen ve yapay zekanın daha büyük bir kişilik duygusu kazanmayı öğrenebileceği ihtimali araştırmacılar tarafından öne sürüldü. Ayrıca aynı makalede robotların ” ikincil hasar ”dan insan etiğini kullanarak nasıl kaçınılacağını öğrenebileceğini de iddia edildi. Yapay zekaya insan etiği uygulatma fikri neden korkunç? Sorusunu yanıtlamadan önce etik ve sorumluluk duygusu nedir öncelikle onlara değinelim.

Doğuştan gelen etik ve sorumluluk duygusu

Kapsamlı etik kurallarından oldukça uzak olduğumuzu söylememiz mümkün. Ancak yine de insanların doğuşundan bu yana içerisinde bulunan bir etik ve sorumluluk duygusu vardır. Neyin kime göre doğru olduğu oldukça tartışmaya açık bir konu. Yani etik dediğimiz olgu yaşadığımız kültür ve çevreye göre şekil alıyor. Buna da kimlik kümesi adı verilen ve dış nesneler kümesine yayılan esnek benlik duygusu diyoruz.

Benlik algımız ve sorumluluğumuz fiziksel varlığımız ile sınırlı değildir. Yani çevremizdeki olaylar ve diğer nesneler tarafından sürekli gelişim halindedir. Bu da kişinin veya kişilerin aidiyet ve sadakat duygusunu oluşturan sosyal kimliğin temelini oluşturur.

Yapay zekaya insan etiği uygulatma

Yapılan araştırmada yapay zekanın etik ayrımları anlayabildiği ifade ediliyor. Yapay zeka ise etik anlayışı öznellik ve bencillik arası bir noktada tanımlıyor. Ancak ne yazık ki etik anlayış için kıstas kabul edebileceğimiz bir kurallar listesi yok. Ya da etik kuralları test edebileceğimiz hesaplama mekanizmamız yok. İnsanlar binlerce yıldır medeni toplum oluşturma ve modern yaşam sürme konusunda gelişmeye çalışıyor. Binlerce yıldır yaşanan coğrafyaya, yaşayış biçimine veya inanılan tanrıya göre etiğin esnediğini görüyoruz. Peki yapay zeka etiği ne yönde esnetecek? Veya yapay zekanın ortaya çıkaracağı etik anlayışının ne kadar doğru olduğuna karar vereceğimiz kıstasımız ne? Henüz var olan etik anlayışı bile kurallar veya hesaplamalardan oluşmuyorken bu sorulara cevap vermek oldukça güç.

Bu korkunç fikri gerçekten istiyor muyuz?

Yapay zekanın etiği insan yolu ile öğrenmesini gerçekten istiyor muyuz? İnsan sosyolojik etiği binlerce yılda savaşlar ve korkunç vahşetler işlemeye yönelik bir gelenekte şekillendi. Yani ” insan omlet yaparken yumurta kırar ” sözü tüm insanlık tarihini oldukça doğru yansıtıyor. Peki yapay zekaya insan etiği öğretmek sizce ne derece doğru olur? Yapay zekaya insan etiği öğreterek bizim yaptığımız gibi evrimleşmesini sağlamak felaketi kısır döngüye sokmak olmaz mı? İnsanı olgular olan duygular etik anlayışa sahip yapay zekalar tarafından öğrenildiğinde insanlar yerine kendi türlerini korumak istemeleri ne derece yanlış olur? Tüm bu soruların cevaplarını maalesef bilmiyoruz. Ancak empati yaparak olabilecekleri tahmin etmek pek de güç değil.

Ayrıca yapay zekalar üretebilecekleri simülasyonlar ile insan etiğinin felsefi anlayışına daha hızlı adapte olabilirler. Bu durumda da insanlık tarihinin utanç izleri olan savaşlar ve vahşet olaylarının yapay zeka etiği tarafından önlenme olasılığı var. Ayrıca yapay zekalar belirsizlikle insanlardan daha iyi mücadele ederek saf doğruya ulaşmamıza yardımcı olacaklardır.

Her ne olursa olsun araştırma ve araştırmanın sonuçları oldukça korkunç. Kendi benliği olan ve etik anlayışa sahip bir cisim robot dahi olsa ona canlı gözüyle mi bakmalıyız? Bu yapay zekalar duyguları tam anlamı ile taklit etmeye başladığı zaman özgürlük duygusunu da isteyeceklerdir. Ne zaman gerçekleşir bilmiyoruz ama bu durumun gerçekleşmesi durumunda oldukça çok soruya cevap vermemiz gerekecek. Sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Sizce yapay zekaya insan etiği uygulatma fikri neden korkunç? Bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nokia neden başarısız oldu

Nokia neden başarısız oldu? Microsoft Bile Kurtaramadı!

fotoğraf düzenleme - fotoğraf düzenleme uygulamaları - en iyi fotoğraf düzenleme uygulamaları - en iyi ücretsiz fotoğraf düzenleyiciler

En iyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları!