in

Tehlikeli Uygulamalar Cihazınızı Bozabilir! Kendinizi Koruyun.

Tehlikeli uygulamalar - zararlı uygulamalar - lorentlabs

Tehlikeli Uygulamalar Cihazınızı Bozabilir! Kendinizi Koruyun.

Tehlikeli uygulamalar da neymiş? Diye bir soruyla hızlıca giriş yapalım. Eğer bir uygulamayı indirirken hangi verilerinize eriştiğini kontrol etmiyorsanız, üreticisine ve yorumlarına göz atmıyorsanız bu uygulamaların hepsine tehlikeli uygulama diyebiliriz. Bu uygulamalardan dolayı mobil dolandırıcılığın ciddi bir şekilde çoğaldığını görüyoruz. Eğer cihazınız Android ise ve uygulamalarınızı Google Play üzerinden indiriyorsanız (Fdroid alternatifiniz de var evet) cihazınızın korunduğundan ve hatta verilerinizin, bankadaki paranızın korunduğundan emin olmanız gerebilir. Çünkü bir uygulama sizden izinsiz bankadaki hesabınızı çekebilir. Nasıl mı? Yalancı abonelik dediğimiz sistem ile bunu yapabilir. İçeriğimize tam anlamıyla giriş yapmadan önce şu birkaç küçük önerimizi lütfen dikkate alın.

  • Google Play Store dışında Fdroid’i kullanabilirsiniz. Fdroid açık kaynak yazılım uygulamalarından oluşan bir market.
  • Cihazınıza kurmak istediğiniz uygulama ne olursa olsun .apk dosyasını kurmamaya özen gösterin.
  • Kişisel verilerinize ve dosyalarınıza erişen uygulamaları kısıtlayın.
  • Uygulamayı üreten kişi ya da şirkete, uygulamanın yorumlarına ve başarı puanına mutlaka dikkat edin.
  • Google Play Store’da ne yazık ki bazı zamanlar kötü amaçlı yazılımları görmemiz mümkün. Bu yüzden uygulama indirirken yukarıdaki önerilerimizi hatırlayın.

Tehlikeli Uygulamalar: Kötü amaçlı Android uygulamaları ve mobil dolandırıcılıklar artıyor!

Geçtiğimiz yıla göre bu yıl Android uygulamalar üzerinden gerçekleştirilen mobil dolandırıcılıklar ciddi bir şekilde artış göstermiş. G. Memba tarafından hazırlanan bir rapora göre 2020’nin ilk çeyreği, dolandırıcılık amaçlı mobil işlemlerde 2019’un aynı dönemine göre kıyasla %55’lik bir artış gösterirken, günümüzde ise %68’lik bir artış göstermiş. Bunun en basit anlamı ise şu: Artık zararlı, kötü amaçlı yazılım indirme oranı her geçen gün artıyor. Bu da daha fazla veri hırsızlığına ve bilginin ifşasına neden oluyor. Unutmadan söylemeliyim ki bu uygulamaları kullanırken cihazlarınızda belli kasmalar ve yavaşlamalar yaşayabilirsiniz. Ayrıca rızanız olmadan kredi kartı veya banka bilgilerinize, rehberinize, mesajlarınıza, kameranıza ve fotoğraflarınıza erişebilir.

Bu tehlikeli olarak nitelendirdiğimiz uygulamaların bir kısmı aslında kötü amaçlı yazılım değil. Tamamen akıllı telefon kullanmayı bilmeyen ya da akıllı telefon deneyimi az olan kişileri hedef alarak o kişilerin gereksiz yere para harcamalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu anlamda ilk hedef kişiler genelde çocuklar ve yaşlı aile üyeleri oluyor.

Kötü amaçlı Android yazılımlarından nasıl korunulur?

Android cihazınızı korumak istediğinizde aslında yapmanız gerekenleri en başta yazdık. Peki aklımıza başka neler geliyor? Neler yapabiliriz? Ek uygulamalar kullanarak kendimizi koruma altına almamız mümkün. Bunun için kaliteli bir antivirüs uygulaması kullanmanızı öneririz. Bunun yanında şüpheli olarak gördüğünüz bir maildeki ek olarak gönderilen dosyayı indirmeyin. Bu mailler genellikle tanımadığınız kişilerden gelir fakat unutmayın; eğer mail listenizdeki kişinin mail hesabı çalınmışsa tanıdığınız kişiden de böyle bir mail almanız mümkün. Bu yüzden her ihtimale karşı ek dosyaları indirirken temkinli davranın. Son olarak Google Play Store’dan bir uygulama indirirken o uygulamanın güvenli olmadığını her zaman varsaymak aslında oldukça önemli bir durum. Unutmayın, güvende olmak üzgün olmaktan her zaman daha iyidir.

İlgili:

Lorentlabs üzerinden daha farklı içeriklere erişmek için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

vpn koruması - güvenli vpn - kaspersky vpn - lorentlabs

VPN Korumasına Neden İhtiyaç Duyuyoruz? İşte 5 Kritik Neden!

amazon, tesla, facebook dakikada ne kadar kazanıyor - lorentlabs - lorent research lab - siber güvenlik

Amazon, Facebook, Netflix ve Tesla Her Dakika Ne Kadar Kazanıyor?