in

Proxy ve VPN Farkı! Proxy ile VPN Arasındaki Fark Nelerdir? İşte 7 Fark!

kaspersky vpn - proxy ve vpn arasındaki fark - proxy vs vpn
kaspersky vpn - proxy ve vpn arasındaki fark - proxy vs vpn

Proxy ve VPN Farkı! Proxy ile VPN Arasındaki Fark Nelerdir? İşte 7 Fark!

Proxy ve VPN hizmetleri arasındaki farkları ele aldığımız bu içeriğimizde Proxy ve VPN hakkında bilmeniz gerekenlere değiniyoruz. Proxy ve VPN arasında kafanız mı karıştı? Bu içeriğimiz size yardımcı olacaktır.

İnternete özel olarak erişmek istediğinizde ve IP adresinizi gizlemek istediğiniz Proxy ve VPN hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Fakat VPN ve Proxy arasında oldukça fark var. Her iki hizmet birbirine çok benziyor olsa da Proxy, VPN gibi verilerinizi şifrelemez.

Proxy Nedir?

Proxy, internet kullanıcısı ile internet arasında aracı olan, tüm taleplerinizi erişmek istediğiniz web sitesine yönlendiren bir hizmet. Erişmek istediğiniz web sitesinin gördüğü IP adresi size ait değil, Proxy hizmetinin yönlendirdiği IP adresine aittir.

Proxy hizmetleri kullanıcıların IP adresini maskelerken tüm veri ve trafiği şifrelemediği için açıkta bırakır.

Birçok çeşit Proxy var, aynı birçok VPN olduğu gibi. Fakat VPN hizmetleri, Proxy’nin yapmadığı veri ve trafik şifrelemeyi de yapar. Örneğin Kaspersky VPN ile farklı ülkelerdeki Netflix, Amazon Prime ve Hulu gibi platformlara erişebilirken bunu Opera VPN ile gerçekleştiremezsiniz. Çünkü Opera VPN, bir proxy olarak işlem yapar.

Bilgisayarınız ile sunucu arasındaki herhangi bir veriyi şifrelemediği için, hassas verileri internet üzerinden iletmek için proxy tercihi bu noktada pek mantıklı bir tercih değil. Proxy kullanarak banka hesaplarınıza giriş yapmayın ya da çevrimiçi alışveriş yaparken proxy ile güvende olduğunuzu düşünmeyin.

Proxy hizmetlerine erişmek ve kullanmak oldukça basit. Fakat Proxy hizmetleri birçok kullanıcıyı ne yazık ki hayal kırıklığına uğratıyor. Özellikle ücretsiz olarak kullanılan bu hizmetlerde hız problemi yaşanırken aynı zamanda güvenlik ve gizlilik problemi de mevcut. Ücretli Proxy hizmetleri var mı? Elbette var. Ücretsiz olanlara göre daha kaliteli. Fakat onlar da tam anlamıyla gizlilik ve güvenlik sunmazlar.

İlgili:

VPN Nedir?

Proxy hizmetleri gibi VPN hizmetleri (Sanal özel ağ) de verilerinizin kaynağını maskeleyerek kullanıcıların web sitelerine farklı bir noktadan giriş yaptığını gösterir. İşte tek benzerlik bu. VPN hizmetleri verileri sıkı bir şekilde şifrelerken (unutmayın hepsi değil.) kullanıcıların verilerini tamamen bir tünelden geçirir. Bu da gizlilik ve güvenlik konusunda Proxy hizmetlerinden daha iyi olduğunu gösterir. Bir VPN hizmetini seçerken nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz? Bir VPN seçerken özellikle nasıl bir şifreleme sunduğunu, nasıl ekstra özelliklere sahip olduğunu, hızını, sunucu sayısını, Netflix ve Amazon Prime gibi platformlara erişip erişemediğini, kill switch özelliği sunup sunmadığını, fiyatını ve itibarı olan bir şirket mi değil mi gibi konulara değinmek gerekiyor.

Proxy ve VPN Arasındaki Fark Nedir?

İnternete erişim:

  • Proxy: Proxy hizmetlerinin sunucuları güvenlik duvarlarını aşamazlar. Bu nedenle proxy hizmetlerinin erişemediği birçok nokta mevcut.
  • VPN: Bir VPN hizmeti, internetteki engellenen bütün web sitelerine erişmenize kolaylık sağlar. Bu engellemeyi kimin yaptığının pek bir önemi yok. İster hükümet kısıtlamaları ister internet servis sağlayıcısı kısıtlamaları isterseniz de coğrafi engellemeler. Kaliteli bir VPN hizmeti ile hepsini aşmanız mümkün.

Anonimlik:

  • VPN: VPN hizmetleri gerçek IP adresinizi tamamen gizleyebilir, hiç kimse gizlilik bilgilerinizi çalamaz ve internet trafiğinizi takip edemez. Fakat unutmayın; ücretsiz VPN hizmetlerini kullanırken verilerinizin çalınması ya da hedeflenmiş reklam görmeniz oldukça büyük ihtimal.
  • Proxy: Proxy hizmetlerinin kurucuları gerçek IP adresinizi bilir ve HTTPS olmayan web sitelerindeki trafiği kolaylıkla izleyebilir, böylece tamamen anonim olmanızın pek bir imkanı yok.

Bağlantı hızı:

  • VPN: VPN hizmetleri çevrimiçi deneyiminizi iyileştirmenize yardımcı olmak için çok hızlı bile olsa yüksek ağ bağlantı hızları sağlayabilir. Bir VPN hizmetinin hızı konuma göre de oldukça değişkenlik gösterebilir.
  • Proxy: Proxy sunucusunun aksine, bilgisayarınızdan bir ara sunucuya sürekli trafik yönlendirmesi internet hızınızın düşmesine neden olabilir. VPN ve Proxy arasındaki bağlantı hızını tam anlamıyla karşılaştırmak için VPN hizmetlerinin farklı konumlardaki hızlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Konum:

  • VPN: VPN hizmetleri, aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce sunucu adresi sunar. Bu sayede sürekli konumunuzu değiştirmeniz mümkün.
  • Proxy: Proxy sunucusunun coğrafi konum seçme işlevi yok.

Gizlilik ve güvenlik:

  • VPN: VPN, tüm bilgileri, verileri şifreler ve gerçek IP adresinizi de gizler, böylece gizliliğinizi ve güvenliğinizi tamamen koruyabilir.
  • Proxy: Tüm proxy sunucuları SSL bağlantılarını kullanmaz, bu nedenle siber saldırı riski vardır ve muhtemelen bulunduğunuz konumun izlenmesi de ihtimal.

Cihaz Uyumluluğu:

  • VPN: Bir VPN hizmetini neredeyse bütün cihazlarda kullanmanız mümkün. Android, Windows, iOS, Android, Mac vb. gibi ürünlerde kullanılabiliyor. Bazı kişiler akıllı televizyonlarda da kullanmak istedikleri için Kaspersky VPN’in bu konuda çalışmaları olduğunu da sanırım bu içeriğimizden duyursak pek fazla sorun olmaz. Yakında mı gelir pek bilinmiyor fakat geleceğini düşünüyoruz.
  • Proxy: Proxy’ler yalnızca belirli durumlarda kullanılıyor.

İstikrar:

  • VPN: Veriler şifrelendikten sonra, VPN sık sık kesintiye uğramayacaktır, bu nedenle VPN hizmetleri Proxy hizmetlerine göre daha kararlı olarak çalışırlar. Bazı cihazlardaki işletim sistemlerinden kaynaklı olarak kararlılık sekteye uğrar. Bunun için hızlıca kullandığınız VPN hizmetinin destek ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. Kaspersky VPN kullanıyorsanız şirkete Twitter, Facebook ve Instagram’ın yanında telefon numaralarıyla ulaşmanız da mümkün. Evet, Türkçe konuşabiliyorsunuz. Destek ekibiyle konuşmak için İngilizce bilmenize gerek yok.
  • Proxy: Proxy sunucular genellikle ara sunuculardaki trafik nedeniyle kesintiye uğrarlar.

Bu içerikte ürün yerleştirme şeklinde reklam bulunmaktadır.

İlgili: Enjin (ENJ) Nedir? Nasıl Çalışır? Enjin Coin Detayları!

5/5 - (2 Oy)

1 Comments

Leave a Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto-para-borsasi-bybit-tether-usdt

Kripto Para Borsası Bybit, Türkiye’deki Kullanıcılarına Özel Ödül Kampanyasını Duyurdu!

kaspersky-vpn-nedir-yeni-baslayanlar-icin-vpn

VPN Nedir? Okuyucularımıza %30 İndirimli VPN ve Sık Sorulan Sorular!