in

Sosyal Medya Hepimizin Canını Sıkabilir! Risklerle Sosyal Medya!

image
image

Sosyal medya riskleri; sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı arttıkça ve kullanıcıların bu platformlara erişimi kolaylaştıkça ortaya çıkması oldukça basit bir hale gelen risklerdir. Sosyal medya kullanımı birçok kişi tarafından artık su kadar önemli bir hale geldi, eğer akıllı telefon, bilgisayar ya da tablet gibi bir cihazı elinden düşürmeyen birisinin cihazını kısa bir süreliğine saklarsanız kriz geçirebilir. Evet bu oldukça mümkün bir olay. Uzmanlar bu konularda birçok içerik yayınlıyor ya da uyarılarda bulunuyor. Bu uyarıları dikkate almak kesinlikle faydalı olacaktır. Bu içeriği birinci bölüm olarak ele aldığımızda ilk olarak Youtube, Tiktok, Facebook ve Instagram’ı incelemek isteriz.

Akıllı telefonların birçoğunda artık ‘Ekran kullanım süresi’ adı altında bir başlık var. Bu özelliği kullanarak kendinizi durdurmaya çalışabilirsiniz.

Sosyal medya platformlarını kişiler farklı nedenlerle kullanıyor olabilir. Para kazanmak isteyenler, sosyalleşmek isteyenler ya da sosyalleşmek istemeyenler, eğlenmek için ya da zaman harcamak için gibi birçok neden insanları sosyal medya platformu kullanmaya itiyor.

Peki hiç düşündünüz mü sosyal medya platformları nasıl risklerle karşılaşmamızı sağlayabilir? Ya da bu platformlar başımıza bir iş açabilir mi? Çevremizdeki insanlardan birilerinin başı mutlaka derde girmiştir ya da çevremizdeki insanlardan birisini mutlaka rahatsız etmişlerdir. Sosyal medya platformları amacı dışında kullanıldığı zaman ne yazık ki bu tür şeylerle karşılaşmak mümkün. Her platformun ortak risklerinin yanında gelin hep birlikte tek tek nasıl riskler varmış bir gözden geçirelim.

Risklerle Sosyal Medya!

Facebook ve Instagram:

Mark Zuckerberg’in Facebook’u kurmasının temel amacında (Evet facebook fikrini tamamen çalıyor ama geliştirip kendisi kuruyor.) insanların daha fazla sosyalleşmesini sağlamaktı. Tabi ki Facebook sayesinde insanlar, çevresindeki insanları daha kolay ve hızlı tanıyabilecekti. Amaç buydu. Fakat platform inanılmaz bir derecede büyüdü ve daha farklı gelişmelere sebep oldu.

Social Media Ideas
Görsel: SocialM

Peki Facebook ve Instagram kullanırken (özellikle çocuklarımız kullanırken) nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle Facebook’u kullanma yaşı kaç bunu kendinize sorun. Tabi ki sonra da Facebook ya da Google’a sorabilirsiniz. Ama ‘ben üşenirim kaç ya?’ diyenler olacaktır. 13. Evet 13 yaşından küçüklerin Facebook kullanması normalde yasak. Sizler de çocuklarınıza bunu doğru kelimelerle doğru zamanda anlatmalısınız. 13 yaşından büyük ”çocukların” ebeveyn kontrolünde kullanması ise oldukça makul bir seçenek. Çünkü çocukların karşısına ne çıkacağını kimse kestiremez.
  • Facebook kullanırken paylaşılan fotoğraflara dikkat etmek gerekli. Psikolojik problemleri olan birisi sizi rahatsız etmek isterse sizi o fotoğraflardan bulabilir. Bu yüzden okul tabelası, plaka, apartman/site ismi, sokak/mahalle ismi, market-manav vb. şeylerin olduğu fotoğrafları paylaşmak oldukça riskli.
  • Kişisel bilgileri paylaşmamak oldukça önemli. Yine sizi sadece sanalda değil, gerçek hayatta da rahatsız edebilecek birisi bu bilgileri kullanabilir.
  • Bilgilerinizi ‘herkese açık’ olarak kullanmak da oldukça riskli bir durum. Kişisel ve özel bilgi paylaşmak ‘zorundaysanız’ bu bilgileri sadece sizi tanıyan, bilen arkadaş listenize açmakta fayda var.
  • Paylaşılan ‘bilgi’ içeriklerinin doğruluğu teyit edilmeden paylaşılmamalı. Teyit için en az 3 farklı kaynak araştırılmalı. Kesin olmayan, yalan olan bilgiler doğruymuş gibi paylaşılmamalı.

Sosyal Medya Platformlarının Kullanım Yaşı Genellikle 13!

  • Unutmadan! Instagram kullanım yaşı da 13!
  • Instagram en riskli sosyal medya platformlarından birisi. Her ne kadar ‘gizli hesap’ kullansanız da bunun aşılması ne yazık ki mümkün. Yani kısacası konu şöyle: Gizli hesaplarınız olduğunu düşünüyorsunuz ama değil, isteyen herkes bu gizliliği aşabiliyor ve paylaştığınız fotoğraflar ile videoları görebiliyor.
  • Arkadaşlarınız dışındaki kişilerin sizleri takip etmesine izin vermeniz, fotoğraflarınıza ve videolarınıza herkesin erişebilmesi demek. Bizlere mail ya da dm yoluyla gelen problemlerden birisi de şu: Instagram fotoğraflarım kullanılarak fake profillerim açılmış ve tehdit ediliyorum. Ne yazık ki bu konuda bir çözümümüz yok. Siber suçlar ve savcılığa suç duyurusunda bulunmak en doğru tercih. Bu tür riskli olaylarla karşılaşmak iş hayatımızı ya da aile hayatımızı tamamen etkileyebilir. Ürkütücü.
  • Instagram kullanırken en önemli konulardan birisi mahremiyet. Kişisel fotoğraf ya da çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşım zorunluluğunuz yoksa paylaşmamanızı öneririz. Bu geleceğin teknolojisiyle belki de daha da riskli bir hal alacak bir durum.
  • Tanımadığınız kişiler rahatsız edici mesajlar, fotoğraflar gönderebilir. Bu durum ile sadece siz değil çocuklarınız da karşılaşabilir. Çocuklarınızın bu tür durumlarla karşılaşması durumunda direkt olarak sizi bilgilendirmesini isteyin. Bu tür konuları tabi ki doğru kelimeleri seçerek çocuklara aktarmak oldukça önemli.
Social Media Graphic
Görsel: Jfitz

Tiktok ve Youtube:

Her iki platformda da videolar izleyebiliyor ya da yükleyebiliyoruz. Fakat çocuklar için oldukça risk taşıyan bu iki platformda da oldukça fazla içerik kaldırıldığını ya da kanal kapatıldığını biliyoruz. Nedeni ise müstehcen içerik ya da +18 içeriklerin bulunması. Bu iki platformda da şiddet, siber zorbalık ve birçok reklamla karşılaşmak facebook ve instagram’daki kadar mümkün.

  • Youtube kullanıcılarına her ne kadar ‘kısıtlı mod’ özelliğini sunmuş olsa da ne yazık ki videoların içinde bu kısıtlama pek işe yaramıyor. Bu yüzden özellikle küçük çocukların çizgi film diye açtıkları bazı içerikler riskli olabilir. Ebeveyn kontrolünün sağlanması oldukça gerekli.
  • Ebeveynler çocuklarına Youtube ya da Tiktok için bir süre belirlemeli. Ekran süresi burada da işe yarayacaktır.
  • Çocukların izlediği içeriklerden dolayı psikolojik şiddete maruz kalabileceği unutulmamalı.
  • Tiktok ve Youtube kullanım yaşı da 13, bu yüzden daha küçük çocukların kesinlikle kontrolsüz bir şekilde bu platformları kullanması risk oluşturur.
  • Şiddet, müstehcen içerik ya da +18 içeriklerle karşılaştığınızda bu tür paylaşımları platformlara şikayet etmeniz gerekiyor. Çünkü bu tür içeriklerin paylaşılması platformların politikalarına uygun değil.

Risklerle Sosyal Medya içeriğimizin devamı gelecek. Devamında Twitter, Snapchat ve Google gibi platformları inceleyeceğiz. Hemen buraya tıklayarak farklı bir içeriğimize hızlıca ulaşabilirsiniz. Aşağıdan ise içeriğimize yorum yapabilirsiniz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DLT

Dağıtık Defter Teknolojisi Nedir? DLT Nasıl Çalışır?

Common Web Application Vulnerabilities

İnternetteki Kimlik Hırsızlığı: Hacklenmeyin, İşte Tavsiyelerimiz!