in

WannaCry Nedir? İnternetin Korku Filmi!

wannacry nedir - wannacry - wannacry hakkında - wannacry detayları
wannacry nedir - wannacry - wannacry hakkında - wannacry detayları

WannaCry Nedir? İnternetin Korku Filmi!

Bu içeriğimizde çok büyük maddi zararlara yol açan WannaCry konusuna değiniyoruz. İlk olarak WannaCry Nedir sorusu ile başlayacağız. Eğer WannaCry Nedir? WannaCry saldırısında etkilenen ülke ve şirketler gibi konuları merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre! Hadi gelin şimdi WannaCry Nedir sorusunu hızlıca cevaplayalım!

WannaCry Nedir?

WannaCry ya da diğer bilinen isimleri ile WannaCrypt, Wanna Decryptor, WanaCrypt0r 2.0; Windows’u hedef alan en büyük fidye virüsü. Dünyada en büyük zararı veren fidye virüslerden bir tanesi. Bu içeriğimizde isim olarak WannaCry’ı kullanacağız. Fakat diğer isimlerini de bilmemiz tabii ki faydalı.

Yıl 2017, Mayıs ayında ortaya çıktı. Yani tam 3 yıl önce bu zamanlarda bile etkisi hala sürüyordu. 100’den fazla ülkede (Türkiye dahil) 225.000’den fazla bilgisayara bulaşarak her bulaştığı bilgisayardan fidye talep etti. Fidye için tam 28 farklı dil kullanıldı. Bu, geçmişteki siber saldırılarla karşılaştırıldığında en büyük fidye saldırısıdıydı. WannaCry saldırısı, incelemeler sonrası Europol tarafından ”eşi benzeri görülmemiş bir saldırı” olarak açıklandı. Bulaştığı cihazdaki bütün dosyaları şifreleyen virüs, o şifrelerin açılması için bitcoin ile ödeme talep ediyordu. Farklı ülkelerdeki birçok insan fidye ödemeyi kabul etti ve ödemeyi gerçekleştirdi. Fakat şifrelenen dosyaların şifreleri kaldırılmadı. Siber saldırganlar tarafından yeni bir fidye talep edildi. Buradan çıkartılması gereken en önemli sonuç şu: Herhangi bir cihazınıza fidye virüsü bulaştıysa hiçbir şekilde ödeme yapmamanız gerekiyor. Eğer ödeme yaparsanız hem paranızdan hem de cihazınızdan olmanız mümkün. Böyle bir şeyle karşılaşırsanız önce siber suçlara başvurmayı unutmayın.

WannaCry Nedir: WannaCry Saldırısında Etkilenenler

FedEx,
Qpark,
PetroChina,
LATAM havayolları,
İspanyol Telefonica,
Iberdrola,
Gas Natural,
Alman Demiryolu,
Renault,
Ingiltere Ulusal Sağlık Servisi,
Deutsche Bahn,
Rusya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi MegaFon,
Rusya Acil Durum Bakanlığı ve daha birçok şirket/kurum/kuruluş saldırıdan etkilendi.

WannaCry’a Yönelik:

Yaşantımızdan bir örnek verecek olursak kesinlikle Covid-19 benzetmesi WannaCry’a yakışırdı. Çünkü çok hızlı yayıldı ve çok hızlı bir şekilde birçok cihazda karşımıza çıktı. ATM’lerin ekranlarında bile o uyarı vardı: Fidye gönderin!

Windows’un bir açığından faydalanan fidye virüsü, Windows kullanan bilgisayarlara hızlı bir şekilde bulaştı. Bu, bir phishing saldırısı değildi.

Özellikle güncellemelerini yapmayan cihazlara bulaştığı ortaya çıktı. Hatta sırf bu yüzden güncellemelerinizi mutlaka yapın. Hem işletim sistemi hem de uygulamalarınızın/programlarınızın son güncellemelerini yapmayı unutmayın.

Fidye virüslerine karşı kendinize özel bir fidye yazılımı koruması alın.

İşletim sistemlerinizin sahtesini kullanmayın.

WannaCry’ın verdiği ekonomik zarar 3.8 milyar doların üstündedir.

WannaCry saldırısının ilk etabında 300 dolar talep eden siber korsanlar kısa bir süre sonra fidyeyi 600 dolara çıkarttılar.

İlgili:

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp vs telegram - whatsapp alternatifi - whatsapp alternatifleri - telegram güvenli mi - whatsapp telegram

WhatsApp mı Telegram mı? WhatsApp vs Telegram! Hangisi Daha İyi?

kadin ve cocuklarin siber guvenligi - siber güvenlik hakkında detaylar - siber güvenlik uygulamaları

Bir Kadından; Kadınların Güvenliği İçin!