in

Sar Değeri Nedir? Zararları Nelerdir?

sar degeri nedir

Teknolojik cihazlar hayatımızın her alanında bizimleler. Kullandığımız telefonlardan buzdolaplarına kadar hayatımızı kolaylaştırmak üzere geliştirilen bu cihazlar hakkında bilmediğimiz bir nokta var. Bu içeriğimizde telefonlarda bulunan ve ne olduğundan emin olmadığınız sar değerini anlatacağız. Sar değeri nedir? sorusuna cevap verdikten sonra, zararları hakkında da bilgi vereceğiz.

Sar değeri nedir?

Sar değeri Spesific Absorption Rate anlamına geliyor. Türkçeye ise Özgül Soğurma Oranı olarak çevirmemiz mümkün. Bu değer bize vücudumuzun herhangi bir noktasından emilen radyasyon oranını belirtir. SAR değeri vücudun farklı noktalarına ve farklı bölgelerine göre değişkenlik gösterir. Standart belirlerken vücudumuzdan ve kafamızdan alabileceğimiz radyasyon miktarları ayrı belirlenir. Bunun en büyük nedeni beyin gibi insan yaşamı için büyük önem taşıyan organın karşılaşacağı hasarlar ve durumları önceden belirlemektir. Çünkü beyinde oluşabilecek herhangi bir radyasyon zararı tüm vücudu etkiler. İnsan vücudunu etkilememesi için SAR değerinin belirli bir aralıkta olduğu cihazları kullanmak yaşantımız için oldukça önemli. Peki herkes tarafından merak edilen SAR değer aralığı kaç olmalıdır?

Sar değeri aralığı kaç olmalı?

Bu değer özelinde belirlenmiş ve mutlaka bu olmalı denilen bir değer yoktur. Bu değerler ülkeler ve bölgelere göre değişiklik gösterir. Ancak yine de insan yaşamını belirli bir standart özelinde tutmak için kabul edilen bazı değerler ve sınırlandırmalar mevcut. Bu sınırlandırmalardan en kabul göreni ABD Federal İletişim Komisyonu olan FCC kurumudur. Bu kuruma göre 1 gram vücut dokusunun maruz bırakılması gereken maksimum radyasyon 1.6W/kg olmalıdır. Ayrıca bu kurum belirtilen değerin altında üretilen telefonları FCC sertifikası vermektedir. Sağlığınız için bu sertifikaya sahip telefonları tercih etmeye çalışmanız doğru olacaktır.

Pek çok kurum FCC gibi değerlendirmeler yapsa da Avrupa’da görece daha farklı bir metot kullanılıyor. Normalde 1 gram için yapılan ölçümler ve sınırlandırmalar Avrupa’da 10 gram üzerinden değerlendiriliyor. Ayrıca EU standartlarına göre 10 gram insan dokusunun maruz kalması gereken maksimum radyasyon miktarı 2.0W/kg olarak kabul ediliyor. Bu değerin altında SAR değerlerine sahip telefonlar EU sertifikası alarak Avrupa’da satış yapmaya hak kazanıyor. Eğer telefon alacaksanız bu sertifikanın varlığını kontrol etmenizde fayda var.

Yüksek SAR değerinin zararları nelerdir?

Telefonlardaki radyasyon miktarını ölçmek için kullanılan SAR değeri gereğinden fazla yüksekse çeşitli sağlık problemlerine yol açıyor. Özellikle gelişen teknoloji ile beraber cep telefonlarının özellikleri artıyor. Ayrıca bununla beraber bu telefonların ürettikleri radyasyon miktarlarında da artış ortaya çıkıyor. Yani gelişen teknoloji her ne kadar insan hayatını kolaylaştırmak istese de zaman zaman sağlık problemlerine yol açıyor. SAR değeri yüksek telefonlara çok fazla maruz kalırsanız radyasyona maruz kalacağınız için belli başlı sağlık problemleri yaşarsanız. Bunlardan bazılarını ise şu şekilde sıralamak mümkün :

  • Baş ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Sürekli yorgun hissetmek
  • Dikkat dağınıklığı, dolayısı ile konsantre olamama sorunu
  • Bağışıklık sisteminde görülen hastalıklar
  • Çok fazla maruz kalındığı taktirde kanser riskinin ortaya çıkması.

Ancak bahsedilen sağlık sorunlarının sürekli olarak radyasyona maruz kalındığında ortaya çıktığını belirtelim. Bu sağlık sorunlarının önüne geçmek ve önlemek için yapabileceğiniz pek çok şey mevcut. Bunlardan en önemlisi telefon kullanımlarınızı sınırlandırmak. Gün içerisinde telefon ile minimum sürede etkileşimde kalmak maruz kaldığınız radyasyon miktarını düşürecektir. Ayrıca geceleri uyurken telefonları yastık altına veya başınıza yakın noktalara koymamak oldukça önemli. Böylece gece boyu radyasyona maruz kalmamış olursunuz. Sürekli maruz kalmalarda sağlık problemleri yaşayabildiğinizi tekrar hatırlatarak önerilerimizi de burada bitiriyoruz. Umarım sizlere faydalı bir içerik çıkarabilmişizdir. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

spoofing

Yanıltıcı Emir Nedir? Spoofing Yasal Mıdır?

vsync

Vsync Nedir? Vsync Ne İşe Yarar?