İnternet içerisinde milyonlarca bilgi ve fırsatı beraber barındırıyor. Ancak bu fırsatları manipüle etmek isteyen insanların sayısının artması internetteki her bilgiye inanmamamız gerektiğinin en büyük nedeni. Yapılan araştırmalar ile beraber gelişen teknoloji sayesinde yapay zeka tarafından üretilen pek çok şey insani özellik olmaktan çıktı. Buna verebileceğimiz en büyük örnek ise Deepfake teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde üretilen yüzlerin gerçek görünmesinin yanı sıra karakteristik özellikleri de barındırıyor. Araştırmalara göre bu teknolojinin ürettiği yüzler ilk bakışta sizde uyandırabilecek ; güven, ilgi ve sağduyu gibi duyguları barındıran görüntüler ortaya çıkarıyor. Anlayacağınız bu yapay zeka gerçekçi görünen ve gerçek yüzlerden daha güvenilir yüzler üretiyor. O yüzden internette her gördüğünüz yüze inanmayın!
O Kişi Aslında Yok
Lancaster Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ortak çalışmada sahte yüzler ile gerçekleştirilebilecek dolandırıcılık yolları ele alındı. Gerçekleştirilen deneyler ile internet kullanıcılarının hiç tanımadığı insanlara karşı nasıl tavır takıldığı tespit edildi. Araştırmanın sonucunda kullanıcıların uygunsuz veya istenmeyen görüntüleri sorgulamadan koşulsuz doğru kabul etmesi oldukça korkutucu bir sonuç. Uzmanlara göre ise bu tür görüntülerin doğruluğunun sorgulanabiliyor olması daha tehlikeli bir durum. Gelişen teknoloji sayesinde Deep Fake görüntüleri ayırt etme konusunda oldukça fazla yol kat ettik. Ancak bu teknoloji yine de istenen düzeyde değil. Diğer bir yandan sahte görüntüyü çıplak göz ile ayırt etmek ise neredeyse imkansız. Bu da internet dolandırıcılıklarına ortam yaratan en önemli özellik. Dolandırıcılıklardan kaçınmak internet tüketicilerinin dikkatine kalmış durumda.
Canlı Olarak Tespit Etmek Neredeyse İmkansız
Siber güvenlik uzmanlarının yaptığı açıklamalarda ise bu dolandırıcılığı canlı olarak tespit etmek neredeyse imkansız. Bunun önüne geçmeyi hedef alan çalışmalar mevcut. Ancak bunlar oldukça pahalı teknolojiler. Henüz sıradan insanların ulaşması oldukça zor. Ayrıca oldukça pahalı olmalarının yanı sıra bu teknolojiler dolandırıcılık sırasında sizi tam manası ile korumuyor. Güvenlik uzmanı olan Jelle Wieringa bu teknolojiyi genellikle dolandırıcılıktan sonra kullandıklarını belirtiyor. Yani canlı olarak sizi Deep Fake sahtekarlığından koruyacak bir güvenlik sistemi geliştirilmiş değil.
Gerçek Yüz ve Sahte Yüz
Yapılan araştırmada katılımcılara gördükleri yüzler hakkında sorular soruluyor. Bu sorulardan ilki iki yüz arasından hangisinin gerçek olduğu yönünde. Katılımcılar bu seçimlerde %52 oranında hata yapıyor. Bu kadar yüksek hata oranına karşın katılımcılar sahte yüzleri nasıl ayırt edebilecekleri yönünde kısa bir eğitim alıyor. Ardından tekrar aynı soru soruluyor. Ancak eğitime rağmen hata oranını %42’ye düşürüyorlar. Katılımcıların gördüğü her iki insan yüzünde bir hata yapması bu teknolojinin ne kadar ilerlediğinin en büyük kanıtı olarak kayıt altına alınmış oluyor.
Bir diğer çalışmada ise insanlara gösterilen rastgele yüzleri güvenilirlik standartlarına göre derecelendirilmelerini istediler. Ancak bu deneyin sonunda da yapay yüzlere verilen puanların gerçek olanlara oranla %8 fazla olması makine öğrenmesinin ne kadar tehlikeli bir yöne gittiğinin kanıtı olarak karşımıza çıktı. İstatiksel olarak oldukça fazla olduğunu belirten uzmanlar ; internet tüketicilerini korumanın tüketicilerin kendi iradelerinde olduğunu belirttiler.
Yapılan çalışmalar, alınan güvenlik önlemleri bu teknolojinin nereye doğru gittiğini kanıtlar nitelikte. Daha önce de bahsettiğimiz Deep Fake teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Aynı zamanda bu teknoloji ile beraber dolandırıcılık vakaları da artıyor. Uzmanların uyardığı gibi kendimizi sadece kendi irademiz ile koruyabiliriz. O yüzden internette her gördüğünüz yüze inanmayın. Sağlıcakla kalın!
İlgili :
- Deepfake Videolar Nedir? Tehlikeleri Nelerdir?
- Dikkat! Deepfake Ses Dolandırıcılığı Başladı! Tanıdığınız Numaralardan Arıyorlar!
- Vishing Nedir? Kendinizi Bu Saldırıdan Nasıl Koruyacağınızı Anlattık?