Opera VPN İncelemesi!
Herkes tarafından bilinen, kullanılan ya da en azından bir kere duymuşluğu olan Opera VPN uygulamasını inceleyerek incelemelerimize devam ediyoruz. Başlıkta neden ‘Artık kullanmak istemeyeceksiniz.’ yazdığımızı düşünüyor olabilir ve buna cevap arıyor olabilirsiniz. Kesinlike bu sorunuzun cevabını bu içeriğimizde kolayca bulabilecek ve neden böyle dediğimizi anlayacaksınız.
Opera VPN!
Opera VPN, ücretsiz olduğu için ve Opera tarayıcısına gömülü olarak geldiği için birçok kişinin hoşuna gitti. (Hala hoşuna giden kişiler de var, evet.) Fakat insanların unuttuğu bir şey var. Aslında bu bir VPN değil. Sadece proxy. Opera neden hala bunun ismini VPN olarak kullanıyor hiçbir fikrim yok. Fakat sizin olmalı. Çünkü bu tür ücretsiz, tarayıcıya gömülü hizmetler her zaman müşteri çeker. Sizi de çekmedi mi? Opera ‘VPN’ yalnızca tarayıcı trafiğinizi koruyor. O ise %100 başarı sağlayan bir koruma değil.
Opera VPN bu haldeyken, hiçbir zaman büyük ve itibarı yüksek markalarla boy ölçüşemez. Bundan emin olabilirsiniz.
Sunucularına göz attığımızda sadece ABD, Kanada, Almanya, Singapur ve Hollanda’yı görüyoruz. Sizce bir VPN hizmeti için 5 sunucu yeterli mi? Bence asla yeterli değil. Bu 5 sunucu ile Netflix, Amazon Prime gibi dizi ve film akışı yayınlayan platformların farklı ülkelerdeki içeriklerini izlemenizin hiçbir yolu yok. Çünkü bu platformlar en iyi VPN uygulamalarını bile yakalayıp yasaklarken Opera bu 5 sunucu ile bu konuya bir çözüm üretemedi, üretemez de zaten.
En büyük sansür ve engellemeleri uygulayan Çin’in hiçbir engel ve sansürünü aşamıyor. Opera VPN hizmetinin gizlilik ve güvenlik ile alakalı çok fazla bilinen bir detayı yok.
Hiçbir şekilde destek ekibi (müşteri desteği & müşteri hizmetleri) ile iletişime geçemezsiniz. Çünkü müşteri destek ekibi yok. Bu oldukça kötü bir durum. Eğer bir sunucuda ya da bir noktada problem yaşarsanız bunu siz kendiniz çözmek zorundasınız.
Kill Switch özelliği maalesef yok. Kill switch hakkında bir şeyler duydunuz mu? Eğer VPN bağlantınız herhangi bir nedenden dolayı koparsa Kill Switch özelliği olan VPN, internet bağlantınızı da kesiyor. Bu şekilde hiçbir zaman DNS zehirlenmesi ya da IP sızıntısı gibi konularla savaşmıyorsunuz. Her zaman anonim kalmaya devam ediyorsunuz.
Opera VPN İncelemesi: Fiyatlandırma!
Fiyatlandırmayı ayrı bir alt başlıkta ele almak istedim. Çünkü Opera VPN için hiçbir zaman ödeme yapmazsınız. Aynı opera tarayıcısını telefonunuza ya da bilgisayarınıza indirdiğiniz hiçbir ödeme yapmadığınız gibi. Fakat bedava peynir sadece fare kapanında olur değil mi? Bu sözü duydunuz mu hiç? Tam da bu söz VPN uygulamaları için geçerli. Çünkü bütün ücretsiz VPN uygulamaları ya da VPN hizmetleri sizlere reklamlar izletirken aynı zamanda hem zamanınızı çalar, hem de kişisel verileriniz ile belki de finansal verilerinizi. Hiçbir zaman ücretsiz bir VPN hizmeti/uygulaması kullanmanızı önermiyoruz. Kullanmayın.
Hız: İnternet servis sağlayıcılarının sağladığı hıza göre hız konusu değişkenlik gösteriyor.
Kullanılabilirlik ve Arayüz: Basit bir arayüze sahip fakat kullanılabilir olması kullanmanız gerektiği anlamına asla gelmiyor.
Şifreleme/Protokol: Şifreleme yok. Sadece protokol sunuyor. Yani burada bilgileriniz düşündüğünüz gibi tam olarak güvende değil.
WebRTC: Ne yazık ki sızıntıları mevcut.
Not: Sadece Opera tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Herhangi farklı bir tarayıcıda kullanmanız mümkün değil.
Tek lisans ile kullanılabilecek cihaz sayısı: Yalnızca 1
Ekstra Özellik: Maalesef yok.
Günlük Kayıt: Gizlilik politikalarına göz attığımızda VPN için kayıt tutmadıklarını her ne kadar dile getirseler de Opera tarayıcı için bunu dile getirmiyorlar. Günlük kayıt tutulabileceğinden bahsediyor. Bu pek fazla güven verici bir durum değil.
İlginizi Çekebilir:
- İnceleme: Kaspersky VPN Secure Connection İncelemesi!
- Haberler: VPN Uygulamaları Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey!
- Siber Güvenlik: Sansürü ve Engellemeleri Bu 5 Yöntem İle Aşabilirsiniz!