Google bir arama motoru mu yoksa sizin hakkınızda bütün bilgilerinizi toplayan bir sistem mi? Google arama ve servislerinin sizin bütün bilgilerinizi kaydettiğini biliyor muydunuz? Google’da yapmış olduğunuz bütün aramaların yanında Youtube‘da da yaptığınız bütün aramalar kayıt altına alınıyor ve sizin için kişisel bir profil oluşturuluyor. Bu profil sayesinde size reklam önerileri sunabiliyor.
Arama Geçmişinize buradan ulaşabilirsiniz: Yaptığınız bütün aramalar, hangi gün neyi aradığınız, en çok neye tıkladığınızı bu linkten görebilirsiniz.
Link:
https://history.google.com/history/
Reklam Tercihlerinize buradan ulaşabilirsiniz: Şirket sizin girdiğiniz siteleri ve arama yaptığınız kelimeleri inceleyerek başta da dediğimiz gibi size bir profil oluşturuyor. Bu profil sayesinde size reklamlar sunabiliyor. Reklam profilinizi görmek için bu linke bakabilirsiniz:
http://www.google.com/settings/ads/
Hizmetleriniz: Kullanmakta olduğunuz bu şirketin hizmetlerini aşağıdaki linkten görebilir ve istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz:
https://www.google.com/settings/dashboard
Youtube Arama Geçmişiniz: Bu bağlantıdan Youtube arama geçmişinize göz atabilir ve geçmişinizi bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Link:
https://www.youtube.com/feed/history/search_history
Hesabınıza erişen cihazların listesini görebilirsiniz: Eğer hesabınızın başkası tarafından kullanıldığından şüpheleniyor veya ortak bazı hesaplar kullanıyorsanız şirket herşeyi kayıt altına alıyor. Bu kayıt altına alınan bilgileri incelemeniz mümkün. Hesabınız çalınsa bile buradan baktığınız zaman hangi makine üzerinden erişim sağlandığını çok net olarak görebilirsiniz.
Verileriniz: Bu bağlantıdan şirketin kaydetmiş olduğu tüm verilere ulaşabilir ve indirebilirsiniz. Tabi ki bu bağlantıdan Google’ın veri madenciliğini göremiyorsunuz. Sadece yüzeysel olarak sizinle bilgileri paylaşıyor:
https://www.google.com/takeout
*Bu linkten hesabınıza erişen tüm cihazları ve IP adreslerini takip etmek mümkün:
Link:
security.google.com/settings/security/activity
Google! Şakaları Seviyor!
Şirket, uzun yıllardır her 1 Nisan’da farklı şakalar yapıyor. Bu şakalardan birkaç tanesini burada yazmak isterim. İlerleyen günlerde de bu konuyu başka bir başlık olarak ele alabiliriz.
1- Burun
2- Zihin gücü ile internette arama yapmak
3- TISP
4- Gmail Custom Time
5- Topeka
6- Gmail Motion
Bu şakaların yanında aynı zamanda Paskalya yumurtaları da bulunuyor. Detaylarını ayrı bir başlıkta incelemek için bol bol vaktimiz olacak.
Not: ‘Link’ olarak belirtilen siteler direkt olarak şirket ile ilişkilidir. Buradan bölüm-2’ye ulaşmanız mümkün.