Cihaz Güvenliği: Telefonunuz Çalınırsa Diye Bir Rehber Hazırladık!
Akıllı telefonunuzu ya tabletinizi çaldırmış, kaybetmiş veya bir yerde unutmuş olabilirsiniz. Birçoğumuz her ne kadar akıllı telefonları elimizden düşürmesek de bazı zamanlar unutabiliyoruz. Peki ya unuttuğumuz yerde cihazımızı bulamazsak? İşte bu konuları düşünerekten okuyucularımıza cihaz güvenliği temelinde güzel bir rehber hazırlamak istedik.
Cihazınız herhangi birisinin eline geçtiyse bu noktada ilk olarak verilerimizi nasıl koruyacağımızı düşünmemiz gerekiyor. Cihazınızda hassas bilgileriniz olabilir.
- İlk etapta cihazlarımız cebimizdeyken ya da yanımızdayken hızlıca telefonumuzda bir şifre oluşturalım. Eğer telefonunuzda bir şifre varsa otomatik kilit kontrolüne göz atalım. Sanırım bunu 15-30 saniye olarak ayarlamak doğru bir tercih olacaktır. Eğer siz tuşunuzu kilitlemediyseniz bu otomatik tuş kilitleme sayesinde (seçeceğiniz sürede) telefonunuzun tuşları otomatik kilitlenecek ve giriş yaparken şifrenizi soracaktır.
- Cihazımı bul uygulamalarını aktif ettiniz mi? Bu uygulamalar telefonunuz kaybolursa ya da çalınırsa size direkt konum verebiliyor. Örneğin iOS üzerinden örnek verecek olursak Cihazımı Bul uygulamasını aktif edin. Bu sayede iCloud üzerinden cihazınızı kolayca görebilir ve izleyebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde otomatik olarak ana ekranınızda yanınızdaki kişinin ya da ailenizden birisinin telefon numarasını gösterebilir ve cihazınızı alan kişinin bu numarayı aramasını isteyebilirsiniz.
- Cihazımı Bul uygulaması ile cihazınızdaki verilerinizi temizleyebilirsiniz.
- SIM kartınızı bloke etmek için operatörünüzle iletişime geçmeyi unutmayın.
- Cihazınızdaki verilerinizi yedeklediyseniz (iCloud kullanarak telefonlarınızda boş alan da açabilirsiniz.) başka bir cihaza bu verilerinizi hızlıca aktarabilirsiniz.
- Eğer cihazınızı çalan – alan kişi kişisel bilgilerinizi biliyorsa şifrenizi ya da parolalarınızı öğrenmek için sizinle iletişim kuracaktır. Bu yüzden phishing ve sosyal mühendislik saldırılarına dikkat edin.
İlgili: Phishing Saldırısı Nedir? Phishing Saldırısı Hakkında Bilgiler!
- Google hesabınıza ya da Apple kimliğinize erişmek isteyecek olan siber korsanlar olabileceği için bu platformlardaki hesaplarınıza ikili doğrulama eklemeyi unutmayın.
- Eğer telefonunuzun herhangi bir şifresi yoksa bu durum sizi panik ve endişeye sürükler. Fakat sakin olmak zorundasınız.
- Eğer cihazınızın şifresi yoksa direkt olarak GSM operatörünüz ile iletişime geçin ve hattınızı kapattırın. Bu, sadece cihazınızı çalan – alan kişinin telefon rehberinizdeki kişileri aramasını istememek değil. Aynı zamanda herhangi bir hesabınızın ya da parolanızın doğrulama koduna erişememesi demek.
- Telefon numaranızın bloke edilmesi sayesinde çalan – alan kişi sizi en azından online ortam için taklit edemez.
- Sosyal medyadaki kitleniz ile bu durumu hızlıca paylaşın. Bu süreçte polisi bilgilendirmeyi unutmayın.
- Akıllı telefonlarınıza bağlı herhangi bir banka kartı ya da hesap kartınız varsa bunları kaldırın.
- Cihazımı Bul uygulaması ile telefonunuzu bloke edebilirsiniz. Bu hem Android hem de iOS işletim sistemleri için geçerli bir özellik.
- Android cihazlar için Google hesabınıza giriş yapın > Ödemeler ve Abonelikler kategorisine tıklayın ve Ödeme ayarlarını seçtikten sonra buradan kartlarınızı silin.
- iOS cihazlarda ise Apple kimliğinizle giriş yapın > Cihazlar > kaybettiğiniz iPhone’u bulun ve buradaki tüm kartları kaldır seçeneğine tıklayın.
- Bazı operatörler IMEI numarası da engelleyebiliyor. Eğer IMEI numaranızı biliyorsanız ve bunu operatörünüze söylerseniz IMEI numaranızı da bloke edebilirsiniz.
- IMEI numaranızı bilmiyorsanız yine cihazımı bul uygulaması üzerinden (Android) IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz. iOS üzerinden ise apple id ile giriş yaptıktan sonra Aygıtlar bölümünden IMEI numarasını öğrenmek istediğiniz cihazı seçmeniz yeterli.
Lorentlabs üzerinden farklı içeriklere erişebilirsiniz. İnceleme ve Siber Güvenlik kategorilerimiz üzerinde zaman geçirmenizi isteriz.