in

En Kötü Parolalar: Bu 20 Adet Parolayı Sakın Kullanmayın!

en kötü parolalar - en kötü şifreler - 2021 en kötü şifreleri - 2021 en kötü parolaları
en kötü parolalar - en kötü şifreler - 2021 en kötü şifreleri - 2021 en kötü parolaları

En Kötü Parolalar: Bu 20 Adet Parolayı Sakın Kullanmayın!

Hem güçlü hem de hatırlaması kolay bir parola oluşturmak biraz zor olabilir. Aslında bu konuyu dengelemek için belli kelimeleri ya da sayıları aklınızda tutup o her platform için güçlü bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Ya da daha kolay bir yöntem söylemek isterim.. Eğer kaliteli bir parola yöneticisi kullanırsanız o zaman hiçbir parolayı aklınızda tutmanıza gerek kalmaz ve bu şekilde her platform için farklı ve daha güçlü parolalar oluşturabilirsiniz. Burada aklınızda tutmanız gereken tek parola da kullandığınız kaliteli parola yöneticisinin ana parolası olur. Fakat bu parolayı sakın ama sakın unutmamanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

En güçlü parolalar her zaman karmaşık sayılar, harfler ve noktalama işaretleri içeriyor. Bu yüzden sizler de güçlü bir parola oluşturmak isterseniz bu konuyu gözardı etmemeye çaba göstermelisiniz.

İnsanlar Gerçekten Bu Parolaları Kullanıyor Mu?

Her yıl birçok parola yöneticisi veya siber güvenlik şirketi en yaygın/en çok kullanılan basit, en kötü parolaları bir rapor halinde yayımlarlar. Önceki yıllardan da sürekli gördüğünüz parolalar hala en çok kullanılan parolalar arasında. Fakat bu listeye yeni parolaların eklendiğini görmek aslında hoş. Ama unutmayın; bu parolalar en çok kullanılan en basit parolalar!

Eğer bir harf ya da sayıyı sürekli bir sıraya koyarsanız ve bu şekilde bir parola oluşturursanız siber saldırgan kesinlikle size veya bilgilerinize çok hızlı ulaşacaktır. Bu yüzden parola kullanırken her zaman bir şeyleri karıştırmayı unutmayın. Karmaşık bir parola, basit bir parolaya göre her zaman iyidir.

Eğer aşağıdaki listeden herhangi bir parolaya sahipseniz ya da yakın bir parolaya sahipseniz o parolayı güçlendirmenizi öneririz. Bu aşağıdaki parolaların neredeyse hepsi ayrıca veri sızıntılarında da ortaya çıkan parolalar. Bu yüzden mutlaka değiştirin.

İşte o parolalar:

  1. 123456
  2. deneme
  3. 123456789
  4. resim1
  5. parola
  6. 12345678
  7. 111111
  8. 123123
  9. 12345
  10. 1234567890
  11. 162432
  12. 1234567
  13. qwerty
  14. abc123
  15. abc1234
  16. 000000
  17. 1234
  18. şifre1
  19. parola1
  20. qqww1122

Sanırım ömrümüzün sonuna kadar sürekli duyacağımız bir gerçek var. O da en çok kullanılan parolanın hala 123456 olacağı gerçeği. Bu veya türevi parolalar kullanıyorsanız o parolanızı güncelleyin.

Daha Güçlü Bir Parolayı Nasıl Oluşturabilirim?

Siber güvenliğiniz konusunda endişeleriniz varsa kesinlikle paniğe kapılmaya gerek. Çünkü her şeyin bir çözümü var ve asla bir şeyler için asla geç değil. Parolalarınızı hızlıca gözden geçirerek güncelleyebilirsiniz. Bunun yanında başta da dediğim gibi kaliteli bir parola yöneticisini kullanmaya başlayarak zihninizi de basit parolalardan arındırabilirsiniz. Hangi parola yöneticisini kullanacağım diye soru sorabilirsiniz. Bunun için web sitemizin ‘inceleme’ kategorisine hızlıca göz atarak oradaki parola yöneticisi incelemelerimizi okuyabilirsiniz.

Yeni parolalar oluştururken adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi, çevrenizde en çok kullandığınız isimleri ya da yaygın sayıları kullanmamaya özen gösterin. Mutlaka harflerin arasında sayılar ve noktalama işaretleri kullanın. Yeni ve güçlü bir paroladan sonra ne mi yapmalısınız? Mutlaka iki faktörlü kimlik doğrulama uygulaması kullanmalısınız. Bu sayede parolanız çalınsa bile herhangi bir şifrematiğin oluşturacağı kod siber saldırganın elinde olamayacağı için profillerinize asla erişemez. Böylelikle profil korumanızı da oldukça üst seviyeye taşımış olursunuz.

İlgili: Parolam Ne Kadar Güvenli? Parola Güvenliğimi Nasıl Sağlarım?

Son olarak, özelliği sunan tüm hesaplar için iki faktörlü kimlik doğrulama ayarlayın. Bu, bilgisayar korsanlarının telefonunuza fiziksel erişim olmadan çok ileri gitmesini önler. İkili Doğrulama Kullanın: Google Auth’a En İyi 5 Alternatif!

En Kötü Parolalar – İlgili: Parola Yöneticileri Kullanmak Güvenli mi? En İyi Parola Yöneticisi Hangisi?

Lorentlabs üzerinden farklı içeriklerimize hızlıca erişebilirsiniz.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

herkesin bilmesi gereken siber güvenlik ipuçları - siber güvenlik - lorentlabs siber güvenlik

Herkesin Bilmesi Gereken Önemli Siber Güvenlik İpuçları!

kötü amaçlı yazılımlar - virüslerden korunma - siber güvenlik - siber güvenlik nedir - kötücül yazılımlar

Virüslerden Korunma: Kötücül Yazılım ve Virüslerden Nasıl Korunuruz?