in

Teknoloji bağımlılığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Teknolojik aletlerden pek çok alanda fayda sağlıyoruz. Ancak pek çoğumuz bu teknolojik aletleri bilinçsizce ve kontrol dışı kullanıyoruz. Özellikle eğlence sektöründe sık sık karşılaştığımız zamanın nasıl geçtiğini anlayamama durumunu ise bağımlılık olarak nitelendirmek mümkün. Peki teknoloji bağımlılığı nedir? Bu bağımlılığı yenmek için neler yapmalıyız? Bu içeriğimizde çağımızın en büyük bağımlılıklarından birisine çözüm aramaya çalışacağız.

Teknoloji bağımlılığı nedir?

Teknoloji ve internetin bilinç ve kontrol dışı aşırı düzeyde tüketilmesine teknoloji bağımlılığı denir. Bu bağımlılığın sonucunda zamanı kontrol edememe, uyku problemi ve asosyalleşme gibi sonuçlar sık sık gözlemleniyor. Özellikle erken yaştaki çocuklar için büyük risk teşkil ediyor, teknoloji bağımlılığı. Küçük çocuklar zaman geçirsin diye verilen teknolojik aletler ileriki yaşlarda asosyallik, zamanı kontrol edemem ve erteleme hastalığı gibi sonuçlar doğuruyor.

Ayrıca teknoloji ve interneti zamansız ve sınır belirleyemeden kullanmak da teknoloji bağımlılığını belirtileridir. Yani sadece çocuklar değil gencinden yaşlısına kadar herkes risk altında. Siz teknolojiyi değil teknoloji sizin hayatınızı kontrol ediyorsa siz de bağımlısınız demektir.

Teknoloji bağımlılığı belirtileri

Dünya sağlık örgütü tarafından da bir hastalık olarak belirtilen bu bağımlılık pek çok alanda insanları kötü etkiliyor. Ülkemizde Yeşilay‘ın ciddi çalışmaları ve destekleri mevcut. Yine Yeşilay’ın sitesinde yer alan bilgilere göre teknoloji bağımlılığı belirtileri şunlardır:

  • Birkaç dakika daha deyip saatler harcamak,
  • Teknolojik ürünlerde geçirdiğiniz saat hakkında yalanlar söylemek,
  • Özellikle bilgisayar başta olmak üzere teknolojik aletlerin fiziksel ağrılar yapması,
  • İnsanlarla yüz yüze görüşmek yerine teknoloji aracılığı ile iletişim kurmak,
  • Günlük planlamalarınız internete girmek için aksatmak,
  • Bu ürünlerde geçirdiğiniz zaman siz suçluluk hissettiriyorsa ama zaman geçirmeye engel olamıyorsanız bağımlısınız demektir,
  • Telefon ve bilgisayarlardan uzakta kaldığınız zamanlarda eksiklik hissetmek,
  • Teknolojik ürünler başında geçirdiğiniz sürenin gününüzün çoğunluğunu oluşturması,

Bahsi geçen belirtilerden çoğuna sahipseniz siz de bağımlısınız demektir. Ancak hemen endişelenmenize gerek yok. Dünyada pek çok teknoloji bağımlısı var ve destek alarak bunun üstesinden gelmek mümkün. Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız profesyonel destek almanız hayat kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir.

Teknoloji bağımlılığını önlemek için ne yapmalı

Teknoloji bağımlılığı sorununu çözmek için buna sebep olmamakla başlayabiliriz. Özellikle zaman geçirsin diye ellerine telefon tutuşturduğumuz çocukları fiziksel aktivitelere teşvik etmek, teknolojik ürünler başında geçen süreleri psikolojik danışmanların belirlediği sürelerde sınırlı tutmak ve bu ürünleri yasaklamak yerine doğruları konuşarak onlarla iletişime geçmek en önemli adımlar olacaktır. Yasaklamamak önemli çünkü yapılan araştırmalar yasaklanan şeylerin daha çekici geldiğini ortaya koymaktadır. Çocuklarla doğru iletişimi kurup sosyalleşmesi için doğru ortamları sağlamak onları sanal dünyadan koparmak için yeterli olacaktır.

Tabii bu durumdan sadece çocuklar etkilenmiyor. Hatta teknoloji bağımlısı insanların büyük çoğunluğunu yetişkin insanlar oluşturuyor. Halihazırda bağımlı bu insanlar ise psikolojik danışmanlara başvurarak gerekli desteği alabilirler. Ama kendi çabası ile kurtulmak isteyenlere ; internette geçireceği zamanı kısıtlayacak etkinliklere katılması, teknolojinin yararlı yönlerinden olan planlama uygulamalarını kullanarak günlük planlar oluşturmalarını ve kendilerine elle tutulur bir hedef koyarak o hedef için çalışmalarını önerebiliriz. Ayrıca Yeşilay’ın sitesine girerek gerekli talimatları takip edebilir ve daha profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Günümüzün büyük sorunlarından bir tanesi teknoloji bağımlılığı. Pek çok insan bu bağımlılıktan şikayetçi. Günlük hayatı ve sosyal çevreyi kötü etkileyen bu rahatsızlığın en kısa sürede önüne geçmek için adımlar atmanız sizler için çok faydalı olacaktır. Umarız tüm kötü bağımlılıklardan en kısa sürede kurtuluruz. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EOS

EOS Coin Nedir? EOS Projesinin Özellikleri Nelerdir?

bybit-memecoin-shib-dogecoin

Bybit’ten Türkiye Kullanıcılarına Özel Doge ve SHIB Ödüllü MemeCoin Partisi!