in

Telefon Pil Ömrünü Uzatma Yolları! Asla Tam Şarj Etmeyin!

Binlerce lira verip bir telefon alıyoruz. Her ne kadar kaliteden ödün vermeyip en iyisini almaya çalışsak da tüm telefonların bir ömrü var. Özellikle batarya ömürleri yanlış kullanımdan dolayı pek çok kullanıcının başını ağrıtıyor. Sık sık yapılan bu hatalardan dolayı tam verim alamadığınız bataryaları nasıl korursunuz? Bu içeriğimizde telefon pil ömrünü uzatma yolları ve uygulamalarından bahsedeceğim. Bu sayede siz de telefonunuzdan maksimum verimi alacaksınız.

Pil Ömrü nedir?

Var olan her şeyin olduğu gibi bataryaların ve pillerin de ömürleri vardır. Bu ömür ortalama olarak üç yüz döngüden ibaret. Döngü dediğimiz şey ise bir bataryayı tam şarjda bitirdiğiniz her bir zaman dilimine verilen isim. Yani %100 dolu olan bataryayı bitirdiğiniz zaman bu bir döngü olmuş oluyor. Üç yüz döngüden sonra telefonların bataryalarının eskisi gibi iyi performans göstermediğini görüyoruz. Bunu engellemek ve pil ömrünü uzatmak için yapmanız gereken belli başlı şeyler var. Hazırsanız bunları anlatmaya başlayalım!

Pili tam bitirmemek ve tam şarj etmemek

Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi bu. Bataryayı tamamen bitene kadar kullanmak veya tam kapasite dolana kadar şarj etmek. Günümüz telefonlarında kullanılan bataryalarda pil değeri %40 ve altına düştüğü taktirde yüksek voltajla şarj ediliyor. Bu da bataryayı yorarak ömrünü kısaltıyor. %80 değerinin üstündeyken şarj etmeye devam ettiğinizde ise pil hücreleri yine yüksek voltaj ile dolduğu için ömrü kısalıyor. Yüksek değerli voltajlar pilimizin büyük düşmanlarından bir tanesi diyebiliriz. Yani telefonu şarj etmek için en uygun aralık %40 – %80 aralığı. Bu aralığın dışında şarj ettiğiniz takdirde pil ömrünüzün kısalmasına neden olursunuz.

Hızlı şarj kullanmak

Yeni nesil telefonların pek çoğu hızlı şarj özelliği ile karşımıza çıkıyor. Dakikalar içerisinde telefon bataryalarının çok yüksek değerlerde şarj olması oldukça yararlı bir teknoloji. Fakat bu teknolojiyi kullandığınız takdirde pil ömrünüzün kısaldığını görebilirsiniz. Hızlı şarj etmek için yüksek voltaj vermeniz gerekiyor. Yüksek voltajın da bataryalar için ne kadar zararlı olduğundan bahsetmiştik. Ayrıca hızlı şarj modunda şarj ederken bataryanın ısındığını fark edeceksiniz. Bu da bataryanın ömrünü ciddi biçimde azaltan etkenlerden bir tanesi. Eğer aceleniz yoksa hızlı şarj özelliğini kullanmayın. Böylece pil ömrünü artırabilirsiniz.

Şarj olurken cihazı kullanmak

Belki de pili en çok yıpratan hataların başında bu geliyor. Özellikle oyun oynamak gibi yüksek işlemci kullanan ve telefonu ısıtan şeyleri şarj olurken yapmak oldukça zararlı. Bunun en büyük nedeni şarj olurken telefonun ısınması. Doğası gereği telefonu ısıtan bu işlemi yaparken bir de işlemci kullanarak telefonu ısıtırsanız bataryanız için hiç de iyi şeyler olmayacaktır. Bunu yapmanız batarya ömründe ciddi azalmaya neden olacaktır.

Tam dolu iken şarjda bırakmak

Telefonu tam şarj etmenin zararlı olduğundan bahsettik. Ancak bu hatayı yaptığınızı var sayalım ve pil değeriniz %100 olsun. Bu durumda telefon şarjda kalmaya devam ediyorsa hemen çıkarmanız lazım. Çünkü batarya %100 kapasitede olmak için adaptörden maksimum güç çekmeye devam eder. Bu da bataryanın maksimum voltaja maruz kalmasına dolayısı ile ömrünün kısalmasına neden olur. Eğer ayarlarınızda pil doldurma işlemini zamana yayma seçeneğiniz varsa bunula beraber pil ömrünüzü uzatmanız mümkün.

Telefon pil ömrünü uzatma yolları denince akla gelen en önemli maddelere değindik. Bu işlemleri uyguladığınız takdirde pil ömrünü uzatmanız mümkün. Ancak her şeyin olduğu gibi bataryaların da ömürlerinin olduğunu ve bir gün tükeneceğini unutmayın. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

marvel

Hangi Marvel Filmleri İzlendi? 2021 Gişe Rekortmeni Marvel!

internet hız testi siteleri - hız testi siteleri - internetim hızlı mı - hız ölçüm sitesi

En Hızlı İnterneti Kullanan Ülkeler! Türkiye Yine Şaşırtmadı!