in

WhatsApp, Verilerimi Facebook ile Paylaşıyor Mu?

whatsapp faceook ile verilerimi paylaşıyor mu - telegram - signal - whatsapp - lorentlabs
whatsapp faceook ile verilerimi paylaşıyor mu - telegram - signal - whatsapp - lorentlabs

WhatsApp, Verilerimi Facebook ile Paylaşıyor Mu?

WhatsApp, verilerimi Facebook ile paylaşıyor mu? Sorusuna bu içeriğimizde cevap arayacağız.

Facebook, kullanıcılarının gizliliğini koruma konusunda en kötü teknoloji şirketlerinden birisi. Kişisel bilgileri, hedefli reklam verenler ve Cambridge Analytica gibi üçüncü taraf şirketlere sattığı sanırım artık herkes tarafından biliniyor.

Dünyanın birçok ülkesinde son yaşanan veri gizliliği sözleşmesi ile aslında Facebook, geçmişte aştığı sınırı bir kez daha aştı ve bu sınırı artık legal bir şekilde aşmak istiyor. WhatsApp üzerindeki verileri legal olarak toplayarak Facebook’un o verileri işlemesinin iznini istiyor. O sözleşmeyi kaç kişi okudu? Sanırım o sözleşmede yazan bazı detaylar sizi şaşırtabilir.

WhatsApp Şartları:

Geçen hafta milyonlarca WhatsApp kullanıcısı, uygulamanın gizlilik politikasını güncellediğine dair bir bildirim aldı. Yeni şartları okumadıysanız veya gizlilik politikası değişikliklerini gözden geçirmediyseniz, bazı önemli bilgileri gözden kaçırmış olabilirsiniz. Bu yüzden mutlaka sözleşmeye göz atın ve okumadan asla kabul etmeyin.

Facebook, WhatsApp ile Facebook sosyal ağını birbirine bağlayacak. Bu da verilerin birlikte işlenip analiz edilmesine yol açacak. Hiç Facebook kullanmayan birisi artık kullanmış gibi olacak. Böyle düşününce basit görünüyor değil mi? Fakat öyle değil.

Bildirimi kabul etmeden kapatabilirsiniz, ancak kullanıcıların yeni değişiklikleri kabul etmek için 8 Şubat 2021’e kadar süreleri var. Bunu yapmazsanız (kabul etmezseniz), bu sözleşmeyi kabul edene kadar mesajlaşma hizmetinden uzaklaştırılacağınızı söyleniyor.

Yeni sözleşmeye göre neredeyse tüm verileriniz Facebook ve WhatsApp arasında paylaşılıyor.

Profil resminiz, durumunuz, telefon numaranız, konumunuz ve kullandığınız cihaz WhatsApp ve Facebook arasında paylaşılan nadir bilgilerden. Bu durumdan endişelenen birçok kişi artık WhatsApp yerine Telegram veya Signal kullanmaya başladı.

Bu, 2016’dan Beri Zaten Var!

Görünüşe göre, sözleşme değişiklikleri, büyük bir gizlilik ihlali gibi görünüyor. Ama size kötü bazı haberlerimiz var. 2016’dan beri Facebook ile tüm bu bilgileri zaten paylaşıyor olma ihtimalin çok yüksek. Kısacası bu veriler zaten toplanıyordu. Fakat legal olarak artık sizden izin isteniyor ve işleneceği, analiz edileceği size bildiriliyor.

WhatsApp gizlilik politikasında yapılan en büyük değişim 2016 yılında gerçekleşti. O sırada hizmet, kullanıcıların bazı ayrıntıları Facebook ile paylaşma seçeneğini devre dışı bırakmalarına izin verdi. Ancak bunu 30 günlük bir süre içinde yapmanız gerekiyordu. Fakat şu an öyle bir seçenek yok. Ya kabul edeceksin her şeyiyle ya da asla etmeyerek bu uygulamayı kullanmayacaksın.

Eğer devredışı bırakmadıysanız, bu gizlilik politikasındaki bilgileri zaten bunca zamandır Facebook ile paylaşıyorsunuzdur. 

Aynı ana şirket altındaki iki hizmetin kullanıcı bilgilerini paylaşması alışılmadık bir durum değil. Fakat kesinlikle güvenilir de değil.

Mesajlarınızı ve kişilerinizi bilinçli olarak paylaşmak korkutucu gelebilir, ancak hizmet gizlilik ve güvenlik konusunda ciddi olduğunu iddia ediyor.

WhatsApp’ı Silmeli Miyim?

Bu noktada, WhatsApp’ı hala kullanmak istiyorsan yapabileceğin pek bir şey yok. Bu değişimin temelinde hizmetleri (Facebook ve WhatsApp) sonrasında (Instagram) birbirine bağlamak var. Örneğin bir Facebook kullanıcısı mutlaka ilerleyen günlerde WhatsApp’taki kişiye direkt mesaj atabilecek. Bu sayede hem veri işleme, hem veri toplama hem de analiz etme konusunda yasal olarak bakıldığında ‘Biz bu yüzden bu izinleri istemiştik’ diyecekler. Fakat bu tabi ki dağın görünen kısmı. Çünkü Facebook veya Google gibi şirketler veri toplayarak beslenir ve büyürler.

WhatsApp’ın alternatiflerine gelince; EFF (Electronic Frontier Foundation) Signal’i öneriyor. Çünkü şifreleme bakımından piyasadaki en iyi mesajlaşma uygulaması. Birçok kişinin Telegram’a geçmesi ise gizli sohbetler kullanılmadıkça biraz endişe verici. Çünkü şifreleme yeteneği Signal kadar güçlü değil.

İlginizi Çekebilir:

  1. Telegram VS Signal! Telegram ve Signal Karşılaştırması!
  2. WhatsApp mı Telegram mı? WhatsApp vs Telegram!
  3. Skype ve Viber Karşılaştırması!
İçeriği Oyla

1 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

line ve telegram karşılaştırması

Line ve Telegram Karşılaştırması! Line VS Telegram!

JustGetMyData - JustGetMyData nasıl kullanılır - lorent research lab

Twitter ve Facebook Hakkımda Ne Biliyor?