in

2022 İçin En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları!

signal whatsapp telegram

2022 İçin En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları!

Bu içeriğimizde: 2022 yılının en iyi ve en güvenli mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan 3 uygulama önerisine yer verdik.

2022 İçin En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları:

1) Signal

Uzun zamandır prensiplerinden ödün vermeyen, güvenlik ve gizlilik odaklı bir mesajlaşma uygulaması olan Signal; kullanıcılar için sesli ve görüntülü sohbet hizmetleri sunar. Signal, kullanıcıların mesajlarını, görüntülü konuşmalarını ve aramalarını şifreleyen uçtan uca şifreleme yöntemini kullanır. Böylece mesajlarınızı sadece gönderdiğiniz kişiler görebilir, uygulamanın geliştiricileri bile mesajların içeriklerine erişemezler. Ayrıca E2EE, Telegram gibi birçok mesajlaşma uygulamasında tercihe bağlıyken, Signal bunu zorunlu kılan nadir uygulamalardan biridir. Bununla birlikte Signal, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Bu sayede diğer mesajlaşma uygulamaları gibi kullanıcı verilerini şirketlere satmaz. Ancak bu uygulamada amaç, anonim olmanızı sağlamak değildir; mesajlarınızı, görüntülü konuşmalarınızı ve aramalarınızı gizlilik ve güvenlik içinde gerçekleştirmenizi sağlamaktır.

2) WhatsApp

Popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, mesajlarınızı sadece gönderdiğiniz kişilerin görebileceği şekilde şifreleyen E2EE yöntemini kullanmaktadır. Bu sayede verilerinizin diğer şirketler ve kişiler tarafından görülmesini engeller. Ancak WhatsApp, Meta’ya (Facebook) ait olduğu için gizlilik ve güvenlik konusundaki endişeleri tamamen kaldırabilmiş değildir. Yine de oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan bu uygulama, Facebook Messenger ve Telegram gibi diğer mesajlaşma uygulamalarının aksine; uçtan uca şifrelemeyi bir tercih olarak değil, zorunluluk olarak sunar. Ancak uçtan uca şifreleme (E2EE), işletme hesaplarıyla gerçekleştireceğiniz mesajlaşmalarınız için geçerli değildir. Bununla birlikte WhatsApp, Meta’nın kişilerinizi ve mesajlarınızı göremeyeceğini fakat telefon numaranızı, IP adresinizi ve WhatsApp üzerinden işletmelerle olan iletişiminizi görebileceğini belirtir.

3) Telegram

Kullanımı kolay kaliteli bir arayüz, etkileşimli çıkartmalar ve gelişmiş sosyal özellikler bakımından en beğenilen mesajlaşma uygulamalarından biri de Telegram’dır. Bu mesajlaşma uygulamasında gönderdiğiniz mesajların uçtan uca şifrelenmesi, sizin isteğinize bağlıdır. Bütün mesajlar şifrelense de aynı gizlilik ve güvenlik seviyesinde şifrelenmez. Yalnızca gizli sohbetler için E2EE kullanılmaktadır. Normal sohbetlerdeki mesajlarınız uçtan uca şifrelenmeyeceği için uygulama yöneticilerinin mesajlarınızı görebilmesi söz konusudur. Öte yandan Telegram, diğer sosyal medya uygulamalarının aksine, uygulama üzerinde birden fazla hesap oluşturmanıza imkân tanır. Ayrıca ücretsiz bir şekide kullanabileceğiniz bu uygulamanın kurulumu için sadece bir telefon numarası girmeniz yeterlidir. Gizlilik ve güvenlik odaklı mesajlaşma uygulamaları arasında biraz geri planda kalsa da bazı özellikler bakımından diğer uygulamalardan farklıdır. Bu farklılıklardan biri de, Telegram hesabınızı altı ay boyunca (bu aralığı değiştirebilirsiniz) hiç kullanmadığınızda otomatik bir şekilde silinmesidir. Ayrıca Telegram, Windows, macOS ve iOS için de uygulamalar sunmaktadır. Ancak Telegram kurulumunu öncelikle mobil uygulama üzerinden gerçekleştirmelisiniz.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram

Instagram Hesabınız Hacklenirse Ne Yapmalısınız?

Cybersecurity Management

Windows’ta Gizliliğinizi Nasıl Korursunuz?