in

Akıllı Telefon Uygulamaları Konum İzleme Yoluyla Verilerinizi Nasıl Alıyor?

konum izleme - haberler - siber güvenlik - akıllı telefondan konum izleme
konum izleme - haberler - siber güvenlik - akıllı telefondan konum izleme

Akıllı telefon kullanan bazı kişiler (genellikle çoğunluk) mobil uygulamalara ve hizmetlere verdikleri bazı izinlerin gizlilikle alakalı konularda nasıl bir sonuçla karşılaşacaklarının farkında değiller. Araştırmacılar, uygulamaların konum izleme özelliği ile ilgili olarak bir süredir çalışmalar yürütüyordu. Bu çalışmaların ışığında hangi tür kişisel bilgilerin ortaya çıkartılabileceğini tespit ettiler.

Londra Üniversitesi’nden Benjamin Baron ve ekibi, toplanan bu tür verilerin kullanıcıların mahremiyetinin ihlali anlamına gelebileceğini de ciddi bir şekilde dile getiriyorlar.

Bu amaçla araştırmacılar, sürekli olarak kullanıcı konumunu toplayan bir mobil uygulama – TrackingAdvisor – geliştirdiler.

Uygulama, konum verilerinden kişisel bilgileri çıkarabiliyor ve kullanıcılardan bu tür bilgilerin doğruluğu hakkında geri bildirimde bulunmalarını ve gizlilik duyarlılığı açısından alaka düzeyini derecelendirmelerini istiyor.

Bologna Üniversitesi’nden Mirco Musolesi, “Kullanıcılar, özellikle konum izleme bilgileri söz konusu olduğunda, uygulamalara ve hizmetlere verdikleri bazı izinlerin gizlilik sonuçlarının büyük ölçüde farkında değiller” diye bir açıklamada bulundu.

Makine öğrenimi teknikleri sayesinde bu veriler, kullanıcıların yaşadığı yer, alışkanlıkları, ilgi alanları, demografik bilgileri ve kullanıcıların kişilikleri hakkında olan bütün hassas bilgileri sağlıyor.

Araştırmacılar, ACM’nin interaktif, mobil, giyilebilir ve her yerde bulunan teknolojilere ilişkin bildirilerinde yayınlanan çalışmada kullanılan TrackingAdvisor uygulaması aracılığıyla, uygulamanın hangi tür kişisel bilgileri çıkardığını ve kullanıcılara göre gizlilik hassasiyetini belirleyebildiler.

Çalışma için 69 kullanıcı TrackAdvisor’ı en az iki hafta kullandı.

TrackAdvisor, yaklaşık 2.500 yeri belirleyerek, hem demografik hem de kişiliğe ilişkin yaklaşık 5.000 kişisel bilgi toplayarak 200.000’den fazla konumu takip etti.

Toplanan veriler arasında kullanıcılar en hassas bilgilerin sağlık, sosyo-ekonomik durum, etnik köken ve din ile ilgili bilgiler olduğunu buldular.

İlginizi Çekebilir:

Musolesi, açıklamasına “Uygulamaların konum izleme yoluyla toplayabileceği bilgi miktarını ve kalitesini kullanıcılara göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.

“Bizim için aynı derecede önemli olan, kullanıcıların uygulama yöneticileri veya pazarlama firmalarıyla bilgi paylaşmanın kabul edilebilir olduğunu mu yoksa gizliliklerini ihlal ettiğini mi düşündüğünü anlamaktır.”

Araştırmacılara göre, bu tür analizler, özellikle daha hassas gördükleri verilerle kullanıcıların gizliliklerini korumalarına yardımcı olan hedefli reklamcılık sistemleri tasarlamanın yolunu açıyor.

Musolesi, “Bu tür sistemler sayesinde, örneğin kendi sağlıklarıyla ilgili bilgileri korumakla ilgilenen kullanıcılar bir sağlık kliniğine veya hastaneye her gittiklerinde bir bildirim alabilirler” dedi.

Ama dahası var.

Aynı zamanda, önceden tanımlanmış gizlilik ayarları sayesinde hassas verilerin üçüncü taraflardan toplanmasını otomatik olarak engelleyebilecek sistemlerin geliştirilmesine de yol açabilir.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

e-posta güvenliği - mail güvenliği - phishing - kimlik avı

E-posta Güvenliği: Virüsleri Önlemek İçin Güvenlik Önlemlerini Derledik!

twitterdan resmi açıklama geldi - twitter gizlilik politikası - gizlilik - twitter kapanmıyor - twitter ayarları

Twitter’dan Resmi Açıklama Geldi! Twitter, Türkiye’de Kapanmıyor!